G4Media.ro

Germania, din nou în opoziție cu țările din sudul UE într-o dezbatere…

Sursa foto: Pexels

Germania, din nou în opoziție cu țările din sudul UE într-o dezbatere a guvernatorilor de bănci centrale

Preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, şi-a exprimat opoziţia faţă de promisiunea Băncii Centrale Europene de a acorda un nou sprijin pentru statele îndatorate din sudul continentului, cu prilejul unei reuniuni de urgenţă care a avut loc luna trecută, ceea ce relansează diviziunile între BCE şi cel mai mare acţionar al său, informează Reuters, citată de Agerpres.

La o reuniune care avut loc în 15 iunie, oficialii BCE au promis că vor cumpăra mai multe obligaţiuni emise de statele membre din sudul Europei, în încercarea de a ţine sub control tendinţa de adâncire a diferenţelor între dobânzile la care se împrumută acest ţări şi cele la care se împrumută Germania, în condiţiile în care BCE se pregăteşte pentru prima majorare a costului creditului din ultimii 11 ani.

Însă, preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, şi-a exprimat opoziţia faţă de decizia BCE, susţinând că instituţia cu sediul la Frankfurt ar trebui să se concentreze mai degrabă pe combaterea inflaţiei ridicate, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea discuţiilor, care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Între timp, o serie de oficiali BCE care s-au exprimat public după reuniunea de luna trecută, printre care şi guvernatorul Băncii centrale a Belgiei, Pierre Wunsch, şi omologul său olandez Klaas Knot, şi-au declarat sprijinul faţă de promisiunea făcută de preşedintele BCE, Christine Lagarde de a lupta împotriva fragmentării zonei euro.

Sprijinul oferit de unii dintre cei mai importanţi membri ai Consiliului guvernatorilor BCE pentru Christine Lagarde face ca opoziţia exprimată de preşedintele Bundesbank să nu fie un obstacol insurmontabil. Chiar şi aşa, acesta este primul dezacord vizibil între Joachim Nagel şi Christine Lagarde după ce primul a fost numit la conducerea Bundesbank în luna ianuarie a acestui an.

Banca Centrală a Germaniei este de mai mulţi ani cel mai acerb critic al politicii monetare ultra-relaxate adoptată de BCE în mandatul predecesorilor lui Joachim Nagel şi Christine Lagarde, Jens Weidmann, respectiv Mario Draghi. Înte timp, atât Lagarde cât şi Nagel au încercat să rezolve divergenţele predecesorilor, astfel că Lagarde a permis guvernatorilor băncilor centrale să aibă un cuvânt mai important la reuniunile de politică monetară ale BCE iar Nagel s-a abţinut să critice în mod public deciziile adoptate de Consiliul guvernatorilor BCE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...