G4Media.ro

Georgia Meloni contra Matteo Salvini și Marine Le Pen – o falie…

Facebook Giorgia Meloni/Matteo Salvini/Marine Le Pen

Georgia Meloni contra Matteo Salvini și Marine Le Pen – o falie politică începută în Italia se extinde în dreapta populistă europeană

O încercare a prim ministrei Italiei, Giorgia Meloni, de a deveni purtătoarea de cuvânt a partidelor de dreapta în plină ascensiune din Europa este amenințată de mâna sa dreaptă din propria țară, precum și de lidera populistă franceză Marine Le Pen, relatează The Times.

În timp ce Le Pen și vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, se aliază pentru a o ataca pe Meloni din cauza opiniilor sale din ce în ce mai pro-UE, analiștii spun că Italia riscă să se transforme dintr-un poligon de încercare pentru dreapta europeană într-o linie de falie pentru certurile sale interne.

„În calitate de prim-ministră, Meloni nu-și mai poate permite să fie eurosceptică, dar, în timp ce caută voturi, Salvini poate”, a declarat Lorenzo Pregliasco, director al firmei de sondaje You Trend, referindu-se la liderul partidului Liga, care se află în coaliție cu Frații Italiei, partidul condus de Meloni, și Forza Italia din 2022.

Tensiunea a crescut la sfârșitul săptămânii când Le Pen, lidera grupului parlamentar al partidului Reunirea Națională, a criticat încălzirea legăturilor lui Meloni cu Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, care ar putea încerca să obțină un al doilea mandat în acest an.

„Giorgia … veți susține un al doilea mandat al lui von der Leyen sau nu?”. a spus Le Pen în timpul unui discurs susținut prin legătură video la o conferință organizată la Roma de Salvini. „Eu cred că da. Și astfel vei contribui la înrăutățirea politicilor de care suferă atât de mult populația Europei”, a adăugat ea.

Meloni s-a alăturat recent lui von der Leyen în vizitele diplomatice europene în Tunisia și Egipt pentru a reduce migrația, iar șefa Comisiei a lăudat planurile lui Meloni de a redirecționa migranții către Albania.

Acest lucru l-a iritat pe Salvini, care o învinovățește în mod regulat pe von der Leyen pentru necazurile Europei. La conferință, susținătorii săi au aplaudat zgomotos discursul lui Le Pen, chiar dacă Salvini este un membru cheie al coaliției în guvernul lui Meloni.

„A fost o greșeală să nu se distanțeze de discurs, ci în schimb să-l aplaude”, a declarat Nicola Procaccini, europarlamentar al partidului Frații Italiei (dreapta naționalistă).

În timp ce cifrele sale în sondaje se situează în jurul a 8%, față de 27% pentru Meloni, Salvini ia tot mai multe poziții la dreapta prim ministrei pentru a câștiga voturi înainte de alegerile europene din iunie, unde cei doi parteneri de coaliție vor concura separat.

Dacă Salvini se va descurca prost în iunie, membri din conducerea propriului său partid, Liga, ar putea încerca să îl înlăture din funcție.

Între timp, Meloni a prosperat de la preluarea mandatului în 2022, având relații bune cu UE,  chiar dacă păstrează legături cu liderii din dreapta radicală, cum ar fi ungurul Viktor Orban.

Dar acest act de echilibristică politică produce cutremure în coaliția sa de la Roma, riscând supraviețuirea guvernului, deoarece Meloni depinde de parlamentarii lui Salvini pentru majoritatea sa.

Luni, ea a trimis un avertisment clar deputatului său de a nu o submina, declarând: „Dacă suntem divizați, singurul favor pe care îl facem este la stânga”.

La scurt timp după aceea, Liga a emis o declarație în care o acuza pe Meloni de scindare pentru că refuza să se alieze cu Le Pen și cu Aternativa pentru Germania (AfD) din Germania, ambele aliate cu Salvini în Parlamentul European.

Salvini și-a accentuat retorica antieuropeană, afirmând că luptă împotriva Europei „de stânga” a „mașinilor electrice, a fripturilor sintetice și a impozitelor pe proprietate”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...