G4Media.ro

Gazprom amenință Moldova că va sista furnizarea de gaze / Datoria inițială…

Gazprom amenință Moldova că va sista furnizarea de gaze / Datoria inițială de 433 de milioane de dolari a crescut la 709 din cauza nerespectării termenelor de achitare

Societatea rusă Gazprom a avertizat sămbătă Republica Moldova că-i va sista livrarea gazelor începând din 1 decembrie dacă guvernul de la Chişinău nu plăteşte integral datoria acumulată pentru volumele de gaze contractate în septembrie şi octombrie, în timp ce negocierile dintre cele două părţi sunt în impas şi din cauza preţului cerut de societatea rusă pentru un nou contract, relatează mass-media de peste Prut şi agenţii internaţionale de presă, transmite Agerpres.

„Datoria iniţială era de 433 de milioane de dolari, care ulterior din nerespectarea termenelor de achitare a crescut la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău nu vor să recunoască această datorie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

”Dacă nu sunt achitate integral livrările de gaze şi, în consecinţă, nu va fi semnat un nou contract pentru perioada începând din 1 decembrie, atunci Gazprom va suspenda furnizarea gazelor”, a avertizat acesta. El a admis că situaţia din Republica Moldova este ”foarte complicată”, dar a estimat că ”vina revine în totalitate autorităţilor” de la Chişinău care ”au provocat criza cu mâna lor”.

De asemenea, reprezentantul Gazprom a spus că nu înţelege de ce aceste autorităţi intenţionează să lichideze compania Moldova-Gaz, cea prin care au fost contractate livrările în prezent datorate de Chişinău.

Compania rusă i-a propus părţii moldovene o reducere cu 25% a preţului pentru livrările de la 1 decembrie dacă aceasta plăteşte integral datoria. Dar Chişinăul cere o reducere de 50% şi consideră că preţul de 790 de dolari mia de metri cubi din oferta Gazprom este prea mare. Republica Moldova nu poate accepta să plătească pentru gaze un preţ mai mare decât celelalte ţări din regiune, a declarat sâmbătă, la revenirea de la negocierile desfăşurate la Moscova, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

În acest context, care coincide cu criza de pe piaţa energetică europeană, premierul Natalia Gavriliţă a anunţat că guvernul său negociază achiziţii de gaze din Ucraina, România şi Polonia.

Republica Moldova a instituit starea de alertă în sectorul energetic, stabilind un set de măsuri, printre care utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice şi termice, dar şi pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Noi ceva firfirei la fratii nostri?

  • 790 dolari/1000 mc e mult?
   Unii platesc deja 1900 dolari/1000 mc, bre, ciumpalacilor. Ca atat a ajuns la bursa.
   Apoi datoria trebuie platita, ca nu e ca Ucraina care fura din conducta.
   Dna Maia, dna Gavrilita, poate va ajuta prietenii care v-au pus in functie, chiar nu e musai cu Gazprom. Vecinii ucrainieni ca exemplu de urmat, doamnelor. 😉

 2. Noi ceva firfirei la fratii nostri? Sau ceva eoliene ecologice?

 3. totusi ma uit la Realitatea tv

  pentru ca imi este draga doamna Mariana Mititelu 🙂

  🙂

 4. Pai si cu Transnistria ce fac cei de la Gazprom?
  Tot Moldova sa plătească gazul consumat de Transnistria?
  Aici pute urat rau domnii de la Gazprom, pai statul dumneavoastra Rusia tine blocata Transnistria si pompeaza bani acolo si gazele pe care le consuma Rusnaci vostri din Transnistria tot Moldova sa le plateasca ?
  Sa le plateasca Trasnistria sau sa isi ia mana Rusia si sa isi ia armamentul si armata din Transnistria, sa redevina parte a Moldovei inapoi si abia apoi poate sa va plateasca Moldova datoria, dar pana atunci nu merge asa Transnistria consuma si Moldova plateste.
  Ar trebui sa opreasca gazul Moldova catre Transnistria

  • Nu e gazul basarabenilor sa îl oprească este al rusnacilor,oare și celelalte regiuni autonome tot cu mâna întinsa la Chișinău stau ?

  • Stai ma, acusica vine din nou FMI cu cadoul de Craciun in Moldova: va curge dolaru fara numar, fara numar.

 5. Tâmpiți sunt cei de la Gazprom , că au livrat gaze fără a primi banii în avans .