G4Media.ro

Gazprom amenință că taie gazele în Republica Moldova pentru că nu ar…

Sursa/Gazprom Facebook

Gazprom amenință că taie gazele în Republica Moldova pentru că nu ar fi fost plătită factura / Anunțul rușilor, cu o zi înainte de vizita decisivă a Maiei Sandu la București

Compania rusă de stat Gazprom a notificat Republica Moldova că va întrerupe în 48 de ore înteruperea furnizării de gaze naturale din cauza presupusei neplăți a unei facturi, potrivit presei ruse. Amenințarea companiei controlate de Kremlin vine exact cu o zi înainte ca președinta Moldovei, Maia Sandu, să vină într-o vizită la București, în care va discuta despre noul ajutor financiar dat de România.

Ajutorul financiar – atât împrumuturi, cât și fonduri nerambursabile, vor fi condiționate însă de un calendar strict de reforme care ar apropia Moldova de UE și, implicit, ar îndepărta-o de zona de influență a Rusiei.

Președintele Consiliului de administrație al companiei „Moldovagaz” Vadim Ceban a confirmat pentru publicația Newsmaker de ultimatumul dat de Gazprom. „Confirm că am fost informați oficial. Este vorba despre plata gazului pentru luna octombrie și jumătate din plata pentru noiembrie. S-a produs o separare, întrucât, pentru octombrie, în tarif prețul de achiziție a constituit 150 de dolari, iar noi cumpăram cu 800 de dolari. Lucrăm asupra problemei. Este o prevedere inclusă în protocolul pe care l-am semnat cu Gazprom”, a declarat Vadim Ceban pentru Newsmaker.

Un reprezentant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat la televiziunea rusă de stat că ”termenul de achitare (a facturii – n.red.) este astăzi 22, noiembrie. Plata nu a fost făcută. În legătură cu acest fapt, Gazprom a anunțat partea moldovenească că peste 48 de ore furnizarea gazului în Moldova va fi sistată”, a adăugat oficialul. (Sursa/Gazprom Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Nu cred ca maie trebuia ceva ca cineva sa SE LAMURESCA CA RUSII NU AU CUVANT SI SUNT DE 2 LEI INCREDERE !!! Toate tarile trebuie cat mai URGENT SA RENUNTE LA DEPENDENTA DE BOLSEVICI !!

 2. Din păcate nu au trecut decât 4 zile de când prevesteam ca frații de peste Prut se pregătesc pentru o iarna grea
  https://www.g4media.ro/analiza-bilantul-primului-an-de-mandat-al-presedintele-republicii-moldova-maia-sandu-reforme-in-justitie-cresteri-de-pensii-dezghetarea-relatiei-cu-vestul-dar-si-un-nou-contract-dezavantajos-cu.html#comment-1381137
  „Neplata” facturilor la gaze e un pretext. Alte „facturi” si polițe se platesc

 3. Rusii… !!!?
  Niste golani planetari.
  Ceva bun de la ei nu vei auzi vreodata.

 4. Contractul este contract ,nu respecti conditiile contractuale asta se-ntampla .
  Bine face Gazpromul si E-onul a oprit furnizare de agent termic Timisoarei (pentru cateva zile si momental agentul termic este la o temp.scazuta), ca nu a achitat datoriile .