G4Media.ro

GALERIE FOTO Colecționari din trei țări au expus la Arad cel mai…

Sursa Foto: Facebook / Complexul Muzeal Arad

GALERIE FOTO Colecționari din trei țări au expus la Arad cel mai mare circuit de trenuleţe din România: Unele dintre piesele expuse sunt rare şi valorează mii de euro, obținute în ani de zile

Cel mai mare circuit de trenuleţe din România, format din machete reproduse fidel după modele folosite de-a lungul istoriei căilor ferate, a atras în câteva ore sute de copii la Complexul Muzeal Arad, unde a fost deschisă, vineri, o expoziţie la care participă colecţionari din trei ţări.

Circuitul de cale ferată în miniatură se întinde pe aproximativ 120 de metri în câteva săli din muzeu, putând fi admirate sute de piese de colecţie, unele foarte valoroase. Sunt reconstituite trasee de cale ferată în detaliu, cu peisaje, clădiri, staţii pentru călători, sate, oameni, animale, poduri, tuneluri şi alte elemente de infrastructură, însă vizitatorii sunt atraşi cel mai mult de trenurile în miniatură aflate în mişcare.

Sursa: Complexul Muzeal Arad

Machetele aparţin unor colecţionari sau cluburi feroviare din Austria, Ungaria şi România, care au pus pe şine de la locomotive cu aburi, la cele diesel sau electrice moderne.

Unele dintre piesele expuse sunt rare şi valorează mii de euro, iar colecţionarii au făcut eforturi ani de zile pentru a le obţine.

„Când ai o pasiune, costurile le simţi mai puţin. Nici nu mai ţin contabilitatea la ceea ce cumpăr, dacă îmi place, dau banii”, spune Nelu Roşu, un colecţionar din Bucureşti.”

Unul dintre organizatorii evenimentului, Paul Zbârcea, care este colecţionar şi preşedinte al AR-Rail Club, consideră că trenuleţele nu sunt nici pe departe jucării, chiar dacă sunt îndrăgite de copii.

Sursa: Complexul Muzeal Arad

„Cluburile şi pasionaţii feroviari construiesc aceste machete în ani de zile. Deşi par jucării, nu sunt, ele sunt machete care reproduc fidel realitatea. Am pus cap la cap module care au în total aproximativ 120 de metri de cale ferată, putem rula mai multe trenuri în acelaşi timp, din diferite epoci ale istoriei căilor ferate. În acest moment, este cel mai mare circuit feroviar de machete din România”, a afirmat colecţionarul arădean.

Sursa Foto: Complexul Muzeal Arad

Unele garnituri sunt reproduse exact chiar şi în interior. Cu ajutorul unei lupe, o privire în interiorul unei locomotive va scoate la iveală pupitrul de comandă, cu toate manetele şi butoanele care se găsesc în realitate, iar în vagoanele unor modele de trenuri vechi pot fi admirate mobilierul antic, luminiţele, draperiile sau chiar călători cu bagajele lor.

„Mi-aş dori să am acasă aşa ceva, trenuleţe cu gări şi oameni. Acum am doar un trenuleţ din plastic, dar mi-ar plăcea un circuit, aşa ca aici nu am mai văzut niciodată. Îmi place cum e aranjat ca în realitate, era şi un accident şi poliţişti de jucărie adunaţi acolo lângă trenurile care s-au ciocnit.

Sursa Foto: Complexul Muzeal Arad

Şi mi-a mai plăcut cum era aranjat un sat în care era şi un cimitir, iar oamenii stăteau la înmormântare şi trecea trenul pe lângă cimitir. Totul este ca în realitate, dar ştiu că sunt foarte scumpe aşa circuite, când o să lucrez şi o să am bani o să vreau să îmi fac o cameră doar cu trenuleţe”, a spus un elev care a venit la expoziţie cu întreaga clasă.

Directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga, a declarat, pentru Agerpres, că expoziţia este o premieră în judeţ şi se aşteaptă să fie vizitată de mii de persoane în cele trei zile în care este deschisă.

Sursa Foto: Complexul Muzeal Arad

„Este o expoziţie de excepţie, încercăm să îmbinăm istoria feroviară cu pasiunea colecţionarilor. Publicul are ocazia să vadă machete de garnituri feroviare care au fost folosite începând cu 1835.

Doar în prima zi avem programaţi în jur de 1.000 de elevi şi preşcolari, dar mai sunt şi vizitatorii care nu au făcut programare. Ne aşteptăm la un weekend foarte aglomerat şi chiar încurajăm oamenii să vină să vadă cum arată trenurile de la cele trase de locomotive cu aburi până la cele de mare viteză din zilele noastre”, a transmis Bogdan Blaga.

Sura: Complexul Muzeal Arad

Sute de piese pot fi admirate în expoziţia de modelism şi istorie feroviară „Călătorie cu trenul la muzeu”, între care bunuri de patrimoniu din colecţiile publice ale Complexului Muzeal Arad şi ale Muzeului CFR.

Expoziţia este deschisă şi în weekend, sâmbătă programul fiind între orele 10,00 şi 20,00, iar duminică, între 10,00 şi 18,00. Costul unui bilet pentru adulţi este de 4 lei, studenţii şi pensionarii vor plăti 2 lei, iar taxa de intrare pentru copii va fi de 1 leu.

Evenimentul este organizat de Complexul Muzeal, în colaborare cu Muzeul CFR şi AR-Rail Club Arad.  (Sursa: Agerpres)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Cat de r3tard sa fii sa te joci cu trenulete?…

    • Cat de r3tard sa fii sa comentezi astfel. Nu te uita in oglinda !!!!!!!! … sigur 1/2 neuron ar crapa de frica.

    • Tu nu ai nici 1/10 din talentul oamenilor care pot construi asemenea machete.

    • Vaxx, prototipul re.tardului roman, mare iubitor de alcool, batator de nevasta si copii, suporter aurist, blocat mental in evul mediu, fara vreo pasiune in viata in afara de iubirea pentru comunism

  2. Vaxx, prototipul re.tardului roman, mare iubitor de alcool, batator de nevasta si copii, suporter aurist, blocat me.ntal in evul mediu, fara vreo pasiune in viata in afara de iubirea pentru comunism

  3. Te doare mintea, dacă nu-i ca el ( refuz sa-l cataloghez) e vai de capul lui el e etalonul, unitatea de măsură. Valoreaza mai putin decat un bit ( nu bitcoin) .Deși bitul nici măcar nu are submultiplii.