G4Media.ro

Gabriela Firea redeschide discuția despre educația sanitară, după scandalul acuzațiilor de viol…

Photo 187473770 © Tinnakorn Jorruang | Dreamstime.com

Gabriela Firea redeschide discuția despre educația sanitară, după scandalul acuzațiilor de viol de la Școala de Vară AUR: ”Felul în care se poartă discuția e sexist”/ Fetele ar trebui să știe ”despre ce înseamnă o sarcină timpurie”

Fostul ministru al Familiei Gabriela Firea a redeschis discuția despre educația sanitară ”cu acordul părinților”, după scandalul acuzațiilor de viol de la Școala de Vară AUR, din 15-16 septembrie.

  • ”Felul în care se poartă discuția este supărător, sexist și într-o ambiguitate intenționată față de drepturile minorei. Aceasta este și cea mai mare problemă: o mentalitate care indică faptul că minora este responsabilă și a provocat o situație pe care o putea evita, dacă „era cuminte”. Vorbim, totuși, de o fată care nu poate ști ce riscuri își asumă când consumă alcool, de exemplu. Este responsabilitatea adultului să intervină apelând familie, autorități, un medic eventual. Nimeni nu a făcut asta la momentul respectiv, din contra”, a spus Firea.

Fostul ministru a mai spus:

  • ”Nu doresc să fac politică din această dramă, ci să reamintesc importanța orelor de educație sanitară, cu informații de la medici și persoane specializate despre propriul corp, despre ce înseamnă o sarcină timpurie și cum poate fi ea prevenită. Știu că este un subiect tabu, delicat, dar el trebuie abordat”.

Context

Parchetul Judecătoriei Ialomiţa face cercetări după ce o adolescentă de 17 ani s-a prezentat la Secţia de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Slobozia, declarând că a fost victima unei infracţiuni de viol. Surse apropiate anchetei susțin că aceasta a particpat la Şcoala de vară a AUR, organizată în Staţiunea Neptun-Olimp începând din 14 septembrie.

Reprezentanţii AUR au transmis, într-un comunicat de presă, referitor la acuzaţiile de viol ale unei tinere de 17 ani care a participat la Şcoala de vară a partidului, că singurul incident despre care au cunoştinţă organizatorii în prezent este cel petrecut în noaptea de 15 spre 16 septembrie, atunci când minora cazată într-o cameră rezervată invitaţilor a fost găsită într-o stare avansată de ebrietate, iar concomitent părinţii tinerei, alertaţi de felul în care ea discuta la telefon, au sunat la poliţie şi au solicitat intervenţia unui echipaj la faţa locului.

Scandalul acuzațiilor de viol la Școala de Vară AUR a stârnit un alt scandal și în Parlament, unde George Simion și Diana Șoșoacă au făcut circ, miercuri. Liderul AUR a mers la Senat pentru a strânge semnături pentru moțiunea de cenzură, însă a fost luat cu asalt de fosta sa colegă de partid. Aceasta l-a acuzat că îi apără pe cei suspectați că au violat o fată de 17 ani la școala de vară a AUR. Detalii, aici. 

Mesajul integral

„Abuzul unei minore la o întâlnire politică arată o realitate extrem de dură a societății noastre. La fel de grav este că fără politizarea subiectului, abuzul ar fi trecut neobservat, ca multe altele petrecute fără ca nimeni să le sancționeze.
⚠️ Atrag atenția asupra acestor situații de multă vreme ca femeie și mamă, în primul rând, ca jurnalist și abia apoi, ca politician, primar și ministru. Am spus mereu că nu putem tolera abuzatorii, iar victimele lor trebuie ajutate să depășească traumele.
❗️ Tema abuzului unor bărbați asupra unei minore nu este despre partide sau instituții publice, pentru că la fel de bine se putea întâmplă la un team-building al unei companii private. Lucrurile sunt mai grave pentru că vorbim despre cultură sau mai mult lipsa ei, mentalitate socială, raport de putere în societate și lipsă de educație.
👎🏻 Abuzuri ca acesta se întâmplă cu adevărat, chiar zilnic! Avem cel mai mare număr de mame minore din UE – una din patru mame din UE care nu a împlinit vârsta majoratului este din România. De asemenea, unul din zece tați minori din Europa se află în țara noastră.
Fără expunere publică și ajutor din partea unor oameni din instituții și societatea civilă, chiar și politicieni, multe dintre aceste cazuri ar rămâne doar drame grele, anonime și adesea fără rezolvare.
În primul rând, felul în care se poartă discuția este supărător, sexist și într-o ambiguitate intenționată față de drepturile minorei. Aceasta este și cea mai mare problemă: o mentalitate care indică faptul că minora este responsabilă și a provocat o situație pe care o putea evita, dacă „era cuminte”. Vorbim, totuși, de o fată care nu poate ști ce riscuri își asumă când consumă alcool, de exemplu. Este responsabilitatea adultului să intervină apelând familie, autorități, un medic eventual. Nimeni nu a făcut asta la momentul respectiv, din contra.
Nici măcar nu se discută despre faptul că o fată minoră a consumat alcool în exces, ci doar faptul a furnizat practic o invitație explicită la abuz. Se discută doar forma, nu și fondul problemei.
Nu doresc să fac politică din această dramă, ci să reamintesc importanța orelor de educație sanitară, cu informații de la medici și persoane specializate despre propriul corp, despre ce înseamnă o sarcină timpurie și cum poate fi ea prevenită. Știu că este un subiect tabu, delicat, dar el trebuie abordat.
Fără o implicare importantă din partea statului, nu vom avea cadru instituțional adecvat, funcțional care produce în timp și o schimbare de atitudine.
Orele de educație sanitară în școli, cu acordul părinților, sunt extrem de importante. Însă, avem obligația să le oferim informații și celor aproape 4.000 de fete și adolescente care sunt acum în centrele rezidențiale, în grija autorităților”.

Photo 187473770 © Tinnakorn Jorruang | Dreamstime.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Aștept ca doamna Fifi să redeschidă discuția despre Azilele groazei din Voluntari.

  2. who the fuck is firea?

  3. A început operațiunea de spălare a imaginii duamnei. Redacția G4media ar face bine să specifice foarte clar dacă încasează sume de bani de la politicieni sau de la partide, direct sau prin intermediari, în schimbul acestor articole de publicitate.

  4. Asta nu era cea care tortura pensionari ca să le f.u.r.e casele prin interpuși?

  5. Uau … a reînceput Firea sa apară pe sticla … se lupta din nou pentru binele nostru … se sacrifica… poate poate i se va spala imaginea până la alegeri.

    Ce rost are acest articol de lăudare a Gabrielei Firea?!

  6. Na, belea, mai exista duamna?