G4Media.ro

Fundația lui Soros închide sediul internațional din Budapesta. Ce îi scria Viktor…

Fundația lui Soros închide sediul internațional din Budapesta. Ce îi scria Viktor Orbán lui Soros acum 30 de ani

Organizația neguvernamentală a miliardarului evreu american de origine maghiară George Soros, Open Society Foundations (Fundațiile pentru o Societate Deschisă), își mută sediul operațiunilor internaționale din Budapesta în Berlin, potrivit unui comunicat de presă al organizației remis marți. George Soros a fost, în ultimii ani, ținta atacurilor mai multor lideri populiști din Europa Centrală și de Est și, în special, a prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán, promotor al aşa-numitului iliberalism și al luptei împotriva multiculturalismului, care ar distruge identitatea națională, principii care sunt în contradicție cu ideologia societății deschise promovată de organizația neguvernamentală a lui George Soros.

În ultimul an, Guvernul maghiar a inițiat, totodată, o serie de propuneri legislative, cunoscute ca „legile «Stop Soros!»”, care impun restricții împotriva organizațiilor neguvernamentale ce susțin migrația pe teritoriul Ungariei. De-a lungul timpului, proiectele Open Society Foundations, care desfășoară activități în peste 100 de țări din lume, au fost finanțate de George Soros cu peste 27 de miliarde de euro.

„Confruntată cu un mediu politic și legal tot mai represiv, Open Society Foundations își mută sediul operațiunilor internaționale din Budapesta în capitala Germaniei, Berlin”, scrie în comunicatul de presă al organizației neguvernamentale. „Decizia de a muta operațiunile din Budapesta vine pe fondul restricțiilor crescânde pe care Guvernul maghiar se pregătește să le impună asupra organizațiilor neguvernamentale prin ceea ce a fost denumit «legile ‘Stop Soros!’»”, mai explică, în comunicat, Open Society Foundations.

„Guvernul Ungariei a denigrat și a denaturat munca noastră și a reprimat societatea civilă de dragul unui câștig politic, folosind tactici fără precedent în Uniunea Europeană. Așa-numitele «legi ‘Stop Soros!’» sunt doar ultimele dintr-o serie de astfel de încercări. A devenit imposibil să protejezi securitatea operațiunilor noastre și a personalului nostru în Ungaria împotriva unor interferențe guvernamentale arbitrare”, a declarat, în comunicatul de presă, președintele Open Society Foundations, Patrick Gaspard.

Organizația neguvernamentală mai spune și că, în ultimii doi ani, Guvernul Ungariei a cheltuit peste 100 de milioane de euro din fonduri publice pentru a răspândi minciuni despre fundație și partenerii săi: „Legislația, care invocă interesul securității naționale, va bloca orice organizație să consilieze sau să reprezinte persoane care caută azil și refugiați fără a avea o licență acordată de Guvern. Guvernul a arătat că aceste noi legi au intenția de a opri munca celor mai importante organizații pentru drepturile omului din Ungaria și a finanțatorilor lor, inclusiv a Open Society Foundations.

Aceasta va urma toate căile legale disponibile pentru a apăra drepturile fundamentale care sunt amenințate de legislație. În ultimii doi ani, Guvernul maghiar a cheltuit mai mult de 100 de milioane de euro din fonduri publice într-o campanie menită să difuzeze minciuni despre Open Society Foundations și partenerii săi. Campania guvernamentală de ură a inclus afișe și panouri publicitare de propagandă, invocând imagini antisemite din cel de-al Doilea Război Mondial și o presupusă «consultare națională», atacându-l pe George Soros, fondator și președinte al Open Society Foundations, și grupuri maghiare care promovează drepturile omului.”.

Open Society Foundations mai face referire, în comunicatul de presă remis marți, și la faptul că „legile «Stop Soros!»” au fost contestate de Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiție drept încălcări ale prevederilor Tratatului Uniunii Europene referitoare la libertatea de mișcare a capitului și o violare a libertății garantată de Carta Drepturilor Fudamentale a UE.

Evoluția relațiilor George Soros – Viktor Orbán

Pe când avea 25 de ani, Viktor Orbán i-a scris personal o scrisoare lui George Soros, datată 30 decembrie 1988, la care a adăugat un CV, în care îi cerea o bursă pentru a putea merge să studieze științe politice la Universitatea Oxford, Regatul Unit, potrivit ediției online a „l’Express”. El îi scria că, în Ungaria, „nu cunoaștem conceptul de societate civilă decât prin ceea ce spun Hegel și Marx. Sunt curios să văd modul în care este abordat de tradiția liberală engleză. (…) Să întâlneasc experți cunoscuți la Oxford ar fi foarte important pentru mine.”

În urma scrisorii adresată lui George Soros, avea să primească o bursă de aproximativ 10.000 de dolari (8.000 de euro) pentru 9 luni de studiu în Regatul Unit. Căderea regimului comunist în Est îi precipită întoarcerea din Regatul Unit în Ungaria, unde revine, după mai puțin de 4 luni, pentru a participa la primele alegeri parlamentare libere. Va câștiga un loc de parlamentar în Adunarea Națională. 3 ani mai târziu va prelua conducerea tânărului partid Fidesz – Uniunea Civic Maghiară. Între 1988 și 1990, Fidesz primise finanțări în jur de 500.000 de dolari (aproximativ 420.000 de euro) din proiecte susținute de organizații neguvernamentale ale lui George Soros.

Odată cu exercitarea puterii, Viktor Orbán trece de la convingerile liberale la aşa-numitului iliberalism și la lupta împotriva multiculturalismului, care, susține el, ar distruge identitatea națională. Toate aceste luări de poziţie intră în contradicţie cu ideologia societății deschise promovată de organizația neguvernamentală a lui George Soros, Open Society Foundations.

Pe fondul unei politici tot mai populiste a lui Viktor Orbán, devenit, între timp, prim-ministru al Ungariei, și a partidului său, Fidesz, George Soros devine inamicul public numărul 1 al Guvernului maghiar. Viktor Orbán îl acuză pe acesta că s-a îmbogăţit prin speculaţii financiare și că vrea să-şi impună ideologia cumpărând influenţă prin intermediul organizațiilor neguvernamentale pe care le susține.

În plus, în ultimii doi ani, Guvernul maghiar a cheltuit mai mult de 100 de milioane de euro din fonduri publice, potrivit Open Society Foundations, pentru a susține campanii, inclusiv prin afișe și panouri publicitare, dar și spoturi TV, care invocau imagini antisemite din cel de-al Doilea Război Mondial și care îl prezentau pe George Soros drept un susținător al unor interese contrare Ungariei și cetățenilor maghiari.

La 4 aprilie 2017, majoritatea parlamentară din Adunarea Națională, condusă de partidul lui Viktor Orbán, aprobă o lege care viza mai multe universități, printre care și Universitatea Centrală Europeană, fondată de George Soros, și care viza restrângerea independenței instituțiilor de învățământ superior străine care operau în Ungaria.

La 13 iunie 2017, Adunarea Națională din Ungaria a adoptat o altă lege care a vizat ONG-urile. Aceasta prevede că toate organizațiile care sunt finanțate cu echivalentul, din mondeda națională, a mai mult de 24.000 de euro/an din afara Ungariei trebuie să se declare oficial ca „sprijinite din străinătate” și să dezvăluie donatorii străini. În cazul în care nu respectă aceste prevederi riscă să fie închise. O lege asemănătoare, scrie TheAtlantic.com, a fost adoptată în 2012 în Federația Rusă, aceasta impunându-le organizațiilor neguvernamentale care primeau finanțare din afara țării să se înregistreze ca „agenți străini”.

La 13 februarie 2018, Guvernul maghiar a inițiat o serie de noi propuneri legislative, cunoscute ca „legile «Stop Soros!»”, scrie Reuters.com, care impun restricții împotriva organizațiilor neguvernamentale ce susțin migrația pe teritoriul Ungariei. Or, proiectele finanțate de Open Society Foundations urmăresc tocmai susținerea deschiderii și a valorilor liberale.

(Sursa foto: Facebook, GeorgeSoros.com)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Traim in UE. Imaginea guvernului ar creste simţitor dacă CEU sao o clonă a acestei universitati Soros de la Budapesta s-ar fixa în campusul Magurele-Laser cu biblioteca cu tot. Foarte utila justitiei din RO ar fi si dezvoltarea retelei de parajuristi. V. Google: parajurist Moldova

 2. Carevasazica VOrban a muscat mana care l-a hranit, ca un caine turbat . Un om bolnav de putere intr-o tara cu obsesia identitatii si unicitatii nationale. Celor interesati de mentalul colectiv maghiar le recomand excelenta carte „Ungurii” a lui Pal Lendvai.
  Se prefigureaza oare Statele unite ale Europei si vecina lor Ungaria?

 3. Ce pierdere, ce pierdere imensă!!
  Oare ce o sa facă ungurii fără fundația lui Soros?
  Sigur vor in România sa culeagă căpșuni !

  • Du-te maghiarule în țara lui Viktoraș Orban să te bucuri de ceea ce face el, de ce mai stai aici să scrii comentarii idioate ?

 4. Ce nerecunoscator poate fi Orban dupa ce Soros i-a finantat nu doar studiile, ci si partidul!

  In loc sa zica „merci ca nu m-ai lasat sa fiu prost”, il injura pe la TV.

 5. Eh, nimeni nu se naște înțelept, nici măcar Victor Orban. Dar unora le mai vine mintea la cap, de asta când treci granița din Ungaria spre România treci de fapt printr-o poartă a timpului cu câteva secole în urmă.

 6. Din toate tarile din Europa, fix Ungaria s-a trezit ca are o problema cu imigrantii. Ironica istoria asta, n-am ce zice.