G4Media.ro

Fumul din incendiul de la Petromidia se îndreaptă spre mare și nu…

Sursa Foto: facebook/Ministerul Mediului

Fumul din incendiul de la Petromidia se îndreaptă spre mare și nu sunt depășiri de particule periculoase în zonă, transmite Ministerul Mediului

Direcţia vântului în zona Rafinăriei Petromidia va fi Est-Sud-Est, ceea ce înseamnă că fumul din incendiul de acolo se îndreaptă spre mare, iar în momentul de faţă nu se înregistrează depăşiri de particule în calitatea aerului, a declarat miercuri Mihai Drăgan, director de comunicare în Ministerul Mediului, potrivit Agerpres.

„Conform modelelor de prognoză de la Administraţia Naţională de Meteorologie, direcţia vântului va fi Est-Sud-Est. Asta înseamnă că fumul se îndreaptă către mare, ceea ce este un lucru foarte bun şi va da timp echipelor de intervenţie să stingă deflagraţia produsă fără să existe pagube. Noi monitorizăm în timp real calitatea aerului şi cetăţenii o pot face de pe aplicaţia Calitateaer, pe care o pot descărca şi vedea în timp real toate staţiile din judeţul Constanţa. Avem şi o staţie la Năvodari şi în Municipiul Constanţa. În momentul de faţă nu se înregistrează depăşiri ale particulelor şi asta înseamnă calitate a aerului în limitele normale, acolo. Important este ca cetăţenii să respecte toate instrucţiunile pe care colegii noştri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă le emit, mesajele Ro-Alert etc”, a explicat Drăgan la Digi24.

Reprezentantul Ministerului Mediului a adăugat că specialişti din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu se vor deplasa la Rafinăria Petromidia pentru a analiza situaţia.

„După stingerea incendiului, colegii de la Garda Naţională de Mediu vor merge la faţa locului şi vor constata eventuale pagube de mediu produse, dar în momentul de faţă important este să monitorizăm calitatea aerului şi să ştim foarte clar dacă există vreun pericol asupra populaţiei şi ca populaţia să respecte toate indicaţiile şi mesajul care a fost primit puţin mai devreme de cei din zonă de la Ro-Alert. Vă pot spune că nu există depăşiri pe staţiile de monitorizare. Staţiile astea sunt amplasate în zone populate tocmai pentru a determina care e exact locul unde trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea populaţia. Colegii noştri de la Garda Naţională de Mediu vor avea acces acolo în momentul în care incendiul va fi stins şi atunci ancheta va determina exact ce l-a produs”, a menţionat Mihai Drăgan.

Miercuri după-amiaza, la Rafinăria Petromidia a izbucnit un incendiu de proporţii, la faţa locului fiind mobilizate peste 20 de echipaje de intervenţie.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, se intervine cu nouă autospeciale de stingere, cinci ambulanţe SMURD, trei ambulanţe SAJ, două autoscări, iar alte cinci autospeciale urmau să sosească de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea. Autorităţile au activat Planul Roşu de intervenţie.

Acesta este al doilea incendiu de la Petromidia din ultimii doi ani. Pe data de 2 iulie 2021, o explozie urmată de incendiu s-a produs la o instalaţie a rafinăriei, iar în urma acestui accident trei persoane şi-au pierdut viaţa.

Petromidia Năvodari este cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne din zona Mării Negre şi a Mării Mediteraneene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...