G4Media.ro

Freedom House România și alte 37 de entități de presă, jurnaliști și…

Foto: Pixabay

Freedom House România și alte 37 de entități de presă, jurnaliști și ONG-uri sar în apărarea lui Gabriel Gachi

Freedom House își anunță sprijinul și solidaritatea în cazul jurnalistului ieșean Gabriel Gachi, după ce instanța a decis că acesta trebuie să „facă precizări” în privința surselor folosite într-o investigație legată de Spitalul de Neurochirurgie Iaşi.

Freedom House  avertizează cu privire la direcția spre care se îndreaptă societatea românească.

„Suntem solidari cu toți jurnaliștii și cu toți acei cetățeni care înțeleg că doar arătând unde sunt problemele, ne putem îndrepta”, transmite organizația.

„Protejarea surselor este una dintre regulile sfinte ale jurnalismului, pe care un reporter o respectă chiar cu riscul de a-și pierde libertatea. Această regulă e adoptată cu și mai multă încăpățânare de jurnaliști în țările în care regimuri iliberale încearcă să blocheze vocile critice și orice dezvăluire despre corupția elitelor conducătoare. Regimuri cum este cel care se instalează tot mai puternic în România.

Constatăm cu îngrijorare că derapajele care vizează justiția sau activitatea serviciilor de informații se înmulțesc în ultima vreme.

Nici acum nu am aflat exact cine este responsabil pentru periculoasele „drafturi” ale legilor securității naționale. În schimb, am văzut cum președintele României, domnul Klaus Iohannis, amenință, voalat, avertizorul de integritate care le-a „scurs” jurnaliștilor de la G4Media.

Guvernul este condus de un premier asupra căruia planează suspiciuni grave de plagiat. Suspiciuni care nu vor putea fi lămurite, pentru că o combinație sulfuroasă în instanță a dus la blocarea tuturor sesizărilor depuse cu privire la domnul Nicolae Ciucă. Un judecător s-a pensionat rapid, iar preocuparea celui de al doilea a fost ca opoziția să nu-l atace politic pe prim-ministru.

În acest context, sentința dată de Judecătoria Iași împotriva jurnalistului Gabriel Gachi și a publicației pe care o conduce, Reporter de Iași, reprezintă încă un pas spre o societate bolnavă, în care libertatea de exprimare este limitată, iar vocile publice care dezvăluie derapajele politicienilor sunt hărțuite tot mai pe față.

Judecătoria Iași i-a cerut ziaristului Gabriel Gachi și publicației Reporter de Iași „să facă precizări despre sursa informaţiilor obţinute pentru editarea articolelor menționate de către reclamanţi”, cu referire la o serie de dezvăluiri despre modul în care europarlamentarul Tudor Ciuhodaru pontează prezența în gărzi ca medic.

Așa ceva este de neconceput. Un judecător ar trebui să fie primul care înțelege sau știe că există acte normative europene și naționale care protejează pe avertizorii de integritate și sursele jurnaliștilor.

Un magistrat ar trebui să fie primul care să realizeze importanța presei în ecosistemul democratic și, mai ales, primul care să protejeze pe cei care dezvăluie elemente de corupție.

Decizia de la Iași nu e definitivă și sperăm să fie modificată în concordanță”, transmite Freedom House, conform presshub.ro

Alături de Freedom House România și-au mai exprimat susținerea:

 1. PressHub
 2. Grupul de Dialog Social
 3. Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică
 4. Emilia Șercan
 5. G4Media
 6. Argeșul Online
 7. Știri din Diaspora
 8. Ziarul de Iași
 9. Viața liberă Galați
 10. Năsăudeanul
 11. Jurnalul de Argeș
 12. Vrancea 24
 13. Monitorul de Sălaj
 14. Sud Vest
 15. Reper Media
 16. Monitorul de Botoșani
 17. Știri din Banat
 18. Eurobani
 19. arad24.net
 20. stiripebune.news
 21. putereaapatra.ro
 22. Ionuţ Jifcu – Reporter 24
 23. Sebastian Oancea – G4 Media
 24. Marga Bulugean – Cuvântul Libertății
 25. Cătălin Gomboș – Asociația Kompatibil
 26. Ion Lucian Petraș – Saptamana Online
 27. Prof. univ. dr. Raluca Radu – director al Departamentului de Jurnalism / Universitatea din București
 28. Cătălin Doscaș – reporter, Buletin de București
 29. Monitorul Express, Brașov
 30. Călin Hera, jurnalist
 31. Gazeta de dimineată, Hunedoara
 32. Brîndușa Armanca, jurnalist
 33. Alin Cristea, debraila.ro
 34. Grațiela Bâzoi, ziarul Gherila
 35. Crișana, Bihor
 36. Paul Niculescu și Sorin Stanislav, Monitorul de Cluj
 37. Mesagerul de Sibiu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Măcar mai apără cineva adevărul în țara asta ticăloasă. Restul zâmbiți la știrile televizate aprobate de SRI.

 2. Anchetele lui Gachi de la Reporteris ziar din Iași a deranjat mafia. Nume mari ale corupților din Iași au ajuns în fața justiției prin articolele acestuia. Este normal că a deranjat și legăturile mafioților cu judecătorii. Așa că, e normal ca omul să fie tras pe dreapta. Un ziarist incomod valorează mai mult decât un politician corupt. Un ziarist care-și dezvăluie sursele este ca și mort. Asta vrea justiția. Doar așa-și plătesc datoriile cei din justiție către politicienii corupți. Mafia în acțiune. În tandem. Fără jenă.
  Ce ziarist urmează?

 3. Toată lumea ştie, e o măgărie: PNL = PSD

 4. „sar în apărarea” sună cam aiurea…se solidarizează sună mai bine.

 5. Pentru a fura liniștiti,justiția lor trebuie sa facă ordine și sa pună Ziariștii corecți la colț!
  Nu întreabă nimeni Antena 3 de surse….
  Acești judecători au pensii speciale!

 6. Mărul e stricat. Anchetele lui Gachi au devoalat furtul și totala lipsa de responsabilitate fata de banii și activele publice. E dezmăț în Iași și la fel în toată țara. Politia, procuratura, judecătorii și autoritățile publice, fură efectiv ca în codru.
  Stăm în casă și în cel mai bun caz citim și dăm un like. O sa fie bine!

 7. E de-a dreptul înfricoșători spre ce ne îndreptam. Este Clara asemănarea cu Rusia.