G4Media.ro

Franța vrea să amâne alegerile regionale din martie 2021 pentru luna iunie

Franța vrea să amâne alegerile regionale din martie 2021 pentru luna iunie

Executivul francez va propune parlamentului amânarea alegerilor regionale şi departamentale din martie 2021 pentru luna iunie, din cauza incertitudinilor legate de criza sanitară, în baza unui raport publicat vineri.

„După ce a informat partidele politice şi grupurile parlamentare despre scenariul propu, prim-ministrul Jean Castex va depune la parlament în săptămânile imediat următoare un proiect de lege ce va propune acest nou calendar electoral şi condiţiile de organizare a acestor scrutine, pe baza propunerilor’ din acest raport, au comunicat serviciile premierului, potrivit Agerpres.

Acestea au precizat că executivul francez a comandat raportul pentru a încerca să obţină „cea mai mare adeziune posibilă”, după controversele care au însoţit desfăşurarea celor două tururi ale municipalelor în lunile martie şi iunie.

„Întregul raport şi-a propus să încerce să găsească un echilibru între exigenţa sanitară şi exigenţa democratică”, a explicat Jean-Louis Debré, fost preşedinte al Consiliului Constituţional francez şi autor al documentului.

Potrivit lui Debré, problema nu este scrutinul, problema este campania electorală, complicată de măsurile de carantinare şi distanţare socială impuse în lupta împotriva epidemiei de COVID-19, în condiţiile în care în Franţa starea de urgenţă sanitară va fi în vigoare cel puţin până la 16 februarie.

Reportarea unor alegeri este o decizie extrem de rară sub cea de-a V-a Republică Franceză. Cel mai recent caz a fost cel al amânării turului doi de scrutin al alegerilor municipale, de pe 22 martie pe 28 iunie, tot din cauza epidemiei.

Votul prin corespondenţă, desfiinţat în 1975 mai ales din motiv de „fraude masive”, şi-a găsit în ultimele zile noi susţinători pe scena politică franceză, însă guvernul pare împărţit în această chestiune.

Sursa Foto: captură video/Jean Castex

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Stati sa vedeti cum apar acum ponta si tariceanu deghizati sa urle pe aici ca uite si francezii numai noi nu amanam alegerile.

  • Aia tin la viata francezilor, Orban ne sacrifica pentru frumoasele lui procente… In Februarie vom avea 20.000 de morti si ei se uita pe procente.

  • Daca ma intrebi pe mine periculos este doar pentru cei din comisia electorala, acolo ar trebui masca mai buna si viziera in rest pentru votant nu este asa periculos, mai periculos este la magazinele astea de cartier unde daca ma vad cu masca se uita la mine ca la o ciudatenie.

 2. Tot nu inteleg cum niste alegeri (oridecare ar fi ele) pot fi mai periculoase decat un supermarket plin ochi fara nici o distantare.

  • De doua saptamani, la noi (FR)
   -Joja actuala, este de 1p/4m2 (o persoana la patru metri patrati) in hyper/supermarché
   -Masca este obligatorie pe intregul teritoriu metropolitan si in DOM (nu in toate TOM)
   -Toate comerturile ne esentiale sunt inchise

   Totul, cel putin pana pe 1 decembrie. Asadar, raspunsul la intrebarea DV este: nici un hyper/supermarché nu este plin ochi, deoarece 1p/4m2, este exact ca pe strada.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.