G4Media.ro

Franța va înscrie dreptul la avort în Constituția țării

sursa foto: Pexels

Franța va înscrie dreptul la avort în Constituția țării

Legiuitorii francezi sunt așteptați luni să înscrie dreptul la avort în constituția țării, într-o premieră mondială care a obținut un sprijin public copleșitor, transmite France 24.

Un congres al celor două camere ale parlamentului de la Versailles, care începe la ora 15:30 (14:30 GMT), ar trebui să găsească majoritatea de trei cincimi necesară pentru această schimbare, după ce a depășit rezistența inițială în Senatul cu tendințe de dreapta.

Dacă congresul va aproba această măsură, Franța va deveni singura țară din lume care va proteja în mod clar dreptul de a întrerupe o sarcină în legea sa fundamentală.

Președintele Emmanuel Macron s-a angajat anul trecut să includă consacrarea avortului – legal în Franța din 1975 – în constituție, după ce Curtea Supremă a SUA a anulat în 2022 dreptul de jumătate de secol la această procedură, permițând statelor să o interzică sau să o limiteze.

În ianuarie, Adunarea Națională a Camerei inferioare a Franței a aprobat cu o majoritate covârșitoare să facă din avort o „libertate garantată” în constituție, urmată miercuri de Senat.

Proiectul de lege este acum așteptat să treacă de ultimul obstacol al unui vot combinat al celor două camere atunci când acestea se vor reuni pentru o sesiune comună rară la fosta reședință regală de la Palatul Versailles.

Puțini se așteaptă la vreo dificultate în găsirea supermajorității necesare după ce marca de trei cincimi a fost depășită cu mult în ambele scrutine anterioare.

Când campania politică a început serios în 1971, „nu ne-am fi putut imagina niciodată că dreptul la avort va fi înscris într-o zi în Constituție”, a declarat pentru AFP Claudine Monteil, șefa asociației Femmes Monde (Femeile din lume).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 10% imigranți și înscrierea dreptului la avort în Constituție. Viitorul (republicii islamice) sună bine.