G4Media.ro

Franţa şi Europa „bombardate de propaganda” Rusiei înaintea alegerilor europene / Caz…

Sursa Foto: Facebook

Franţa şi Europa „bombardate de propaganda” Rusiei înaintea alegerilor europene / Caz recent: știri false despre un presupus ”val de anulare a nopților la hotel din cauza contextului de securitate”

Franţa şi alte ţări europene sunt „bombardate de propaganda rusă” odată cu apropierea alegerilor europene din 9 iunie, a avertizat ministrul francez delegat pentru afaceri europene, Jean-Noël Barrot, într-un interviu publicat sâmbătă pe site-ul cotidianului Ouest France, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Suntem bombardaţi de propaganda Rusiei lui Vladimir Putin şi a curelelor sale de transmisie”, şi-a exprimat îngrijorarea Barrot în acest interviu.

„Nu trece o săptămână fără ca Franţa să fie ţinta unor manevre coordonate şi deliberate pentru a perturba dezbaterea publică şi a interfera în campania pentru alegerile europene”, a adăugat el.

Ministrul a citat mai multe cazuri recente: „deturnarea site-ului Ministerului Apărării pentru un apel fictiv ca 200.000 de oameni să meargă să lupte în Ucraina” sau „cel al Ministerului de Interne pentru anunţul fictiv al înăspririi condiţiilor de primire a refugiaţilor ucraineni”.

El a amintit, de asemenea, de campaniile de ştiri false privind răspândirea tuberculozei în Franţa sau de „un presupus val de anulare a nopţilor de hotel din cauza contextului de securitate”.

Întrebat despre posibilitatea ca aceste campanii să influenţeze rezultatele alegerilor, Barrot a subliniat că „riscul este dovedit” şi a reamintit că Franţa, Germania şi Polonia au convenit asupra unui mecanism de alertă coordonat „pentru a face faţă împreună”.

Bruxellesul avertizează regulat asupra riscurilor unei intensificări a campaniilor de dezinformare provenind din Rusia odată cu apropierea alegerilor europene, menite să influenţeze rezultatele votului şi să slăbească sprijinul occidental pentru Ucraina în războiul declanşat de Moscova.

La sfârşitul lui martie, Praga a dezvăluit descoperirea de către serviciile de informaţii cehe a unei reţele orchestrate de Moscova care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina prin intermediul site-ului Voice of Europe.

Belgia a raportat apoi că, potrivit serviciilor sale, unii europarlamentari „au primit bani” în acest context pentru a transmite mesajele Rusiei. Cazul a determinat justiţia belgiană să deschidă o anchetă, mai scrie AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

 1. Nu înțeleg cum statele democratice au administrația atât de plină de incompetenți care nu pot stopa atacul informațional!
  Asta se petrece de zeci de ani de acum si ei dorm in post pe salarii foarte mari la stat!
  Toți freamătă de excitare când văd ca vreo autoritate a statului inchide o crâșmă care are șobolani in ea!
  Pai siguranța alegerilor, a informațiilor ce ajung la public este crâșma statului si minciunile rusești sunt șobolanii care colcăie pe statele democratice!
  Ar trebui concedieri masive dacă papa banii contribuabililor si nu fac NIMIC!
  Pe incompetenții ăștia nu-i inchide nimeni? Ei au voie cu șobolani?