G4Media.ro

Franța se opune planului NATO de a avea un birou la Tokyo…

sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est

Franța se opune planului NATO de a avea un birou la Tokyo – Financial Times

Președintele francez Emmanuel Macron s-a opus unei propuneri a NATO de a deschide un birou la Tokyo, deoarece consideră că alianța transatlantică de securitate ar trebui să rămână concentrată pe propria regiune nord-atlantică, transmite Financial Times.

Rezistența din partea Franței a complicat luni de discuții în cadrul NATO pentru crearea primului avanpost al alianței în regiunea Indo-Pacific.

Demersul de a deschide un mic birou la Tokyo vine în contextul în care SUA și Japonia îndeamnă Europa să se implice mai mult în problemele de securitate din Asia, în special în contextul în care crește îngrijorarea cu privire la o posibilă acțiune militară chineză împotriva Taiwanului.

Însă decizia a coincis cu faptul că Beijingul a criticat eforturile SUA de a crea ceea ce descrie ca fiind coaliții anti-China în Indo-Pacific, pe care le compară cu un „NATO asiatic”.

Un oficial francez a declarat că Parisul crede că statutul NATO cere ca alianța să își limiteze raza de acțiune geografică la „Atlanticul de Nord”. Dar oficialul a sugerat, de asemenea, că ar putea submina credibilitatea europeană în fața Chinei în ceea ce privește războiul din Ucraina, în special în ceea ce privește solicitarea Beijingului de a nu furniza arme Rusiei.

Una dintre persoanele familiarizate cu dezbaterea din cadrul NATO a declarat că Franța este reticentă în a susține orice „care contribuie la tensiunile dintre NATO și China”.

Vorbind la o conferință săptămâna trecută, Macron a declarat că NATO nu ar trebui să își extindă raza de acțiune dincolo de Atlanticul de Nord și a adăugat: „Dacă … împingem NATO să își extindă spectrul și geografia, vom face o mare greșeală”.

Rezistența lui Macron vine la două luni după ce a înfuriat SUA și alți aliați sugerând, în timpul unei vizite în China, că Europa ar trebui să se distanțeze de tensiunile dintre SUA și China în legătură cu Taiwan.

Înființarea unui birou NATO necesită sprijinul unanim al Consiliului Nord-Atlantic, cel mai înalt organism politic de luare a deciziilor din cadrul alianței transatlantice, ceea ce înseamnă că Franța are puterea de a opri această mișcare. NATO a refuzat să ofere detalii despre „deliberările în curs”.

Japonia și NATO discută despre deschiderea unui birou la Tokyo încă de când premierul de atunci, Shinzo Abe, a vizitat sediul NATO în 2007. Tokyo a deschis o filială NATO la Bruxelles în 2018.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Bănuiesc ca asta a fost condiția pentru a cumpăra chinezii sute de Airbus

  2. franta ar trebui sa se concentreze mai mult pe unificarea aliatilor decat pe ocuparea postului pe care gemania il cam lasa vacant…