G4Media.ro

Franța: Președintele Emmanuel Macron o aduce la ordine pe prim ministra Elisabeth…

Foto: Facebook Elisabeth Borne/Emmanuel Macron

Franța: Președintele Emmanuel Macron o aduce la ordine pe prim ministra Elisabeth Borne după ce aceasta a calificat partidul Reunirea Națională condus de Marine Le Pen drept “moștenitor” al regimului fascist al lui Pétain din perioada 1940 – 1944

Președintele Macron nu a apreciat cuvintele alese de prim-ministra Borne pentru a descrie  partidul condus în ultimii 12 ani de Marine Le Pen. Șeful statului i-a cerut șefei guvernului să evite „judecățile morale”. Prim ministra Borne calificase partidul Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) drept „moștenitorul lui „, „cu o ideologie periculoasă”.

Trebuie să evităm să combatem partidul al cărui președinte este acum tânărul euro-deputat  Jordan Bardella cu „cuvintele anilor ’90” și „judecățile morale”, a declarat președintele Macron în timpul consiliului de miniștri de marți dimineață prezidat de el la Palatul Elysee, potrivit informațiilor din Le Parisien, confirmate de BFMTV.

„Nu veți putea să-i faceți pe milioanele de francezi care au votat pentru extrema dreaptă să creadă că sunt fasciști”, a continuat el. „O schimbare de nume nu schimbă ideile”.

Premierul atacase RN duminică, la Radio J al comunității evreiești, un partid care are un grup de 88 de deputați în Adunarea Națională condus de Marine Le Pen. Șefa guvernului estimase „posibilă” o victorie a RN în 2027, acuzându-i în același timp pe Jean-Luc Mélenchon și partidul său Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă) că „fac jocul extremei drepte” și contribuie la creșterea violențelor.

„Nu cred deloc în normalizarea RN. Nu cred că ar trebui să-i banalizăm ideile, ideile sale sunt mereu aceleași. Așa că acum RN se dă în spectacol, dar eu cred în continuare că are o ideologie periculoasă”, a continuat Élisabeth Borne.

„Nu am auzit-o niciodată pe Marine Le Pen denunțând ceea ce au putut fi pozițiile istorice ale partidului său și cred că o schimbare de nume nu schimbă ideile, rădăcinile”, a adăugat șefa guvernului, descriind-o pe RN drept „moștenitoarea lui Pétain, absolut”.

Aceste comentarii au provocat o reacție puternică în rândurile extremei drepte. Pe Twitter, Marine Le Pen, lidera de facto a RN, a denunțat imediat remarcile „infame și nedemne”, „inacceptabile pentru principalul partid de opoziție, pentru parlamentarii săi, pentru miile de aleși și pentru milioanele de francezi pe care îi reprezintă”.

La rândul său, președintele RN, Jordan Bardella, a deplâns „remarcile grave, înșelătoare și insultătoare” care „murdăresc milioanele de francezi care votează pentru RN”. „Élisabeth Borne este lipsită de educație, nedemnă și incompetentă”, a declarat deputatul RN Sébastien Chenu.

Comentariile președintelui Macron la adresa prim ministrei sale au fost în concordanță cu cele făcute de șeful statului în aprilie anul trecut. În opinia sa, Marine Le Pen „va ajunge la putere dacă nu vom ști să răspundem provocărilor țării și dacă vom instaura obiceiul de a minți sau de a nega realitatea”.

În opinia președintelui Macron, „Frontul Național” (predecesorul RN), pe care „continuă să îl numească astfel”, face „jocul cel mai populist și demagogic”. Este o tactică politică la care șeful statului intenționează să răspundă cu „proiectele de reindustrializare, ecologie, ordine și luptă pentru serviciile noastre publice”, pentru a-i scoate pe „oameni din disperare, mizerie și furie”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...