G4Media.ro

Franța este “bombardată” de dezinformarea rusă (ministru)

Sursa foto: Wikimedia Commons / Flickr - Adam Baker

Franța este “bombardată” de dezinformarea rusă (ministru)

Franța este “bombardată” de dezinformarea rusă care ar putea distorsiona rezultatul viitoarelor alegeri parlamentare europene, a declarat luni ministrul francez pentru Europa, Jean-Noël Barrot într-un interviu pentru Ouest-France, preluat de The Guardian.

„Suntem bombardați de propaganda Rusiei lui Vladimir Putin și a curelelor sale de transmisie”, a spus el. „Nu trece o săptămână fără ca Franța să nu fie ținta unor manevre coordonate și deliberate pentru a perturba dezbaterea publică și a interfera în campania pentru alegerile europene”.

El a citat mai multe exemple, printre care lansarea unui site fals al ministerului francez al apărării care susținea că 200.000 de francezi au fost chemați să lupte în Ucraina. Un link către acest site a fost postat pe X la sfârșitul lunii martie.

„Site-ul este un site guvernamental fals și a fost repostat de conturi răuvoitoare ca parte a unei campanii de dezinformare”, a declarat atunci ministerul francez al apărării.

Aceste site-uri „doppleganger”, identificate ca fiind una dintre multiplele forme de dezinformare rusească, implică crearea de site-uri web care să pară identice cu surse de bună credință și cu autoritate, cum ar fi site-uri guvernamentale sau ale presei mainstream.

O altă știre falsă citată de Barrot a fost un anunț recent de pe un site fals al ministerului de interne care susținea că Franța înăsprește condițiile de intrare pentru ucraineni, când, de fapt, persoanele din Ucraina au voie să trăiască și să muncească în UE în temeiul unei directive privind protecția temporară la nivelul întregului bloc.

El a menționat, de asemenea, informații false despre o creștere a incidenței tuberculozei în Franța.

Barrot a declarat că riscul pentru alegerile europene din 6-9 iunie „este dovedit”.

Belgia, care deține președinția rotativă semestrială a UE, a declarat că analizează posibilitatea de a activa un grup de lucru temporar de criză pentru a monitoriza și coordona răspunsul la campaniile de dezinformare rusești.

Unitatea de răspuns integrat la crize politice a fost utilizată ultima dată la începutul războiului din Ucraina și în timpul pandemiei Covid. Surse din Belgia spun că aceasta ar urma să fie operațională timp de două luni.

În urmă cu două săptămâni, premierul belgian, Alexander De Croo, a dezvăluit că procuratura federală belgiană a deschis o anchetă oficială privind presupusele plăți ale Kremlinului către mai mulți europarlamentari, după ce a primit informații clasificate de la serviciile de securitate ale țării.

El a declarat că misiunea de a „ajuta la alegerea mai multor candidați pro-ruși în Parlamentul European și de a consolida o anumită narațiune pro-rusă în această instituție” a fost „foarte clară”.

Guvernul ceh a descoperit recent o presupusă operațiune rusă de dezinformare care urmărea să influențeze alegerile europene.

UE avertizează în mod regulat cu privire la creșterea dezinformării, uneori cu scop electoral, dar și pentru a semăna ideea că societatea civilă se prăbușește și pentru a amplifica disidența în chestiuni precum Ucraina, migrația și drepturile LGBTQ.

Unitatea sa de dezinformare a identificat 17 000 de cazuri specifice de informații false pe rețelele de socializare și pe site-urile care replică paginile unor instituții sau ziare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...