G4Media.ro

Franța cere noului guvern israelian să renunțe la planurile de anexare ale…

Franța cere noului guvern israelian să renunțe la planurile de anexare ale Cisiordaniei

Franţa a cerut marţi noului guvern israelian să renunţe la planurile sale de anexare a unor părţi din Cisiordania şi a promis că o astfel de decizie nu ”va putea rămâne fără răspuns”, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Solicităm guvernului israelian să se abţină de la orice măsură unilaterală, în special anexarea”, a declarat ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, în cadrul Adunării Naţionale (camera inferioară a legislativului francez). ”O astfel de decizie nu va putea rămâne fără răspuns”, a adăugat el.

Israelul intenţionează să anexeze peste 130 de colonii evreieşti din Cisiordania ocupată şi Valea Iordaniei, o fâşie de pământ care se întinde între Lacul Tiberiada şi Marea Moartă şi care ar urma să fie integrată la graniţa de est cu Iordania.

Ministrul francez al Afacerilor Externe a fost interpelat de un deputat comunist, Jean-Paul Lecoq, care i-a cerut să acţioneze ”imediat”, insistând asupra ”responsabilităţii sale istorice”.

”Să încetăm să fim puternici cu cei slabi şi slabi cu cei puternici”, a afirmat deputatul din oraşul Le Havre şi adversarul premierului Edouard Philippe în turul al doilea al alegerilor municipale în acest oraş din nord-vestul ţării.

„Aţi condamnat prin cuvinte (acest proiect de anexare, n.red.), este timpul să o faceţi prin fapte”, a mai spus el.

Printre posibilele răspunsuri, ”primul act simbolic, dar foarte important, ar fi recunoaşterea imediată a statului palestinian”, a subliniat deputatul.

El a menţionat, de asemenea, printre posibilele măsuri de răspuns, interdicţia de a importa produse din colonii israeliene de către Franţa şi, mai mult, de către Uniunea Europeană precum şi suspendarea acordului de asociere dintre Israel şi UE şi a acordurilor de cooperare franco-israeliene, în special în domeniu apărării.

„Trebuie să înţelegem prin toate mijloacele că nu mai este posibil să cooperăm cu un stat care pune în pericol Gaza, care votează legi de apartheid şi care trage cu gloanţe reale asupra tinerilor manifestanţi”, a menţionat deputatul comunist.

Franţa, la rândul său, încearcă să acţioneze în coordonare cu alte câteva ţări europene, între care Germania, Italia şi Spania, şi arabe, în încercarea de a descuraja statul evreu să pună în aplicare această anexare şi de a lua, dacă este necesar, măsuri de ripostă.

Şeful diplomaţiei franceze a subliniat că va avea duminică o convorbire pe această temă cu noul său omolog israelian, Gabi Ashkenazi.

După mai mult de 500 de zile de criză, Israelul are din 17 mai un guvern de uniune format de Likud (dreapta), condus Benjamin Netanyahu, formaţiunea centristă Alianţa Albastru şi Alb a fostului comandant al armatei Benny Gantz şi aliaţi.

În baza acordului Netanyahu / Gantz, guvernul urmează să prezinte începând cu 1 iulie iniţiativele pentru a pune în aplicare planul preşedintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu.

Israelul nu va rata „oportunitatea istorică” de a-şi extinde suveranitatea asupra unor părţi din Cisiordania, a declarat luni Netanyahu, catalogând această decizie drept una dintre principalele sarcini ale noului guvern, notează Reuters.

Benjamin Netanyahu, al cărui proces pentru acuzaţii de corupţie va începe duminica viitoare, va împărţi prin rotaţie şefia executivului cu rivalul său centrist Benny Gantz.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Acest teritoriu este de drept al Israelului, anexarea e o formalitate iar francejii, impreuna cu gheul Macron, mananca ccat, ca altceva nu sunt in stare sa faca! Sa-si vada de teroristii lor din tara si sa ne slabeasca… Si nemptii si ceilalti iubitori de teroristi! Mars!

  • Ce ticalosi si nenorociți. Francezii.

   De cand au comuniștii legitimitate ca sa fie citați pe undeva g4media?

  • Comunistul Jean-Paul Lecoq are o pozitie cel putin ambigua: tine partea celor peste 400 de milioane de arabi, dar vrea sa fie alaturi de cei slabi, care nu pot fi decat cei 8 milioane de evrei ce traiesc in Israelul de azi.

 2. Macron va conduce planeta prin Forta Interstelara pe care o construieste Franta.

  • Minciuna conspirativa va fi dezvaluita. Adevarul va triumfa. Binele invinge Raul intotdeauna.

  • Nu stiu de ce , dar presimt ca povestea va avea happy ending … 🙂

  • Va conduce galaxia, chiar, nu doar planeta.

 3. E presat de electoratul sau comunist ( dupa religie ) sa ia astfel de pozitii?

  • Modul de manifestare se vede si in Romania ca nu-i mai distingi pe progresisti de bolsevici, decat cu testul curcubeului-adorat din plin de progresisti.

 4. Bravo Israel te iubim nu are nimeni ce sa iti faca atit timp cit Dumnezeu este cu tine tot inainte macrou sa isi vada de vestele lui

 5. @Redacție :
  Corect este : … planurile de anexare a Cisiordaniei.

  – A cui anexare?
  – A Cisiordaniei.

  Știut că s-ar putea pune întrebarea altfel: ale cui planuri? Și răspunsul să fie: ale Cisiordaniei. Dar nu este corect, pentru că planurile (de anexare a Cisiordaniei) sunt ale Israelului.

  ~ Gramatica de-a șaptea ~

 6. Salut !
  Prieteni, comentatori, ati intrat intr-o problema grea! Franta si Anglia sunt responsabile pentru
  toate conflictele din Orientul mijlociu.
  Au stabilit de capul lor si cu promisiuni desarte trasarea unor granite dupa primul razboi mondial.
  O tactica mai avansata si mai perversa au aplicat
  englezii, dupa al doolea razboi mondial.
  Acuma, Israelul aplica o tactica de genul : ocupa teritoriul, pe urma, duci tratative !
  Au permis si ajutat , cu americanii, ca Israelul sa aiba arma nucleara, desi nu recunosc direct, ci doar aluziv, cand se refera la Iran !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.