G4Media.ro

Frământările continuă în Belarus: Poliţia a arestat, la Minsk, femei şi studenţi…

Foto: (c) Tut.By REUTERS/Agerpres

Frământările continuă în Belarus: Poliţia a arestat, la Minsk, femei şi studenţi care manifestau paşnic împotriva guvernului

Mai multe persoane care protestau paşnic sâmbătă, la Minsk, împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko au fost arestate, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Organizaţia pentru drepturile omului Viasna a declarat că cel puţin 15 persoane, în special tineri, au fost imobilizate de forţele de ordine şi transportate la dube ale poliţiei, în prezent aflându-se în arest.

În ultimele două weekenduri, femei care manifestau s-au deplasat în grupuri mici pentru a evita să fie arestate, însă sâmbătă lor li s-au adăugat studenţi, putând astfel să demonstreze în Minsk în grupuri mai mari. ”Solidaritatea femeilor şi a studenţilor este extinsă şi reprezintă o forţă”, a scris lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, pe aplicaţia Telegram.

Lukaşenko susţine că a fost reales preşedinte cu 80,1% din voturile exprimate la scrutinul din 9 august, dar rezultatele sunt contestate de opoziţie. De două luni, în fiecare duminică la Minsk se strâng aproximativ 100.000 de manifestanţi, în pofida represaliilor care au dus la arestarea sau la exilarea aproape a tuturor persoanelor aflate în prima linie a opoziţiei.

Forţele de securitate din Belarus au arestat peste 13.000 de persoane în timpul reprimării manifestaţiilor de până acum, dintre care unele au fost ulterior puse în libertate. Principalii opozanţi ai lui Lukaşenko fie se află în detenţie, fie au fugit în străinătate.

Lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, care a fugit în Lituania la scurt timp după alegerile din 9 august, a stabilit pentru 25 octombrie data limită până la care Aleksandr Lukaşenko să renunţe la putere. În caz contrar, ar urma să fie declanşată o grevă naţională care ar paraliza ţara. Acest ultimatum survine după ce autorităţile belaruse şi-au intensificat măsurile contra demonstranţilor antiguvernamentali şi au ameninţat chiar cu utilizarea muniţiei de război pe străzi.

Sursa foto: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Asta este dictatura.
  Asta vroia sa faca si dragnea in romania.
  Am avut mare noroc cu…….

  • cu poporul, ca nimeni din statul roman nu i s-a opus.

  • Da ai dreptate poporul la condamnat.
   Nu o instanta de justitie.
   Ce ma mira de ce poporul i-a dat numai 3 ani de puscarie?
   Si de ce poporul nu-i confisca averea?

 2. mergem pe drumuri diferite dar asta nu poate schimba lucrurile.

  🙂 🙂 🙂

 3. Iubirea dureaza minim 3 ani.

  🙂 🙂 🙂

  • iar noi ne cunoastem de abia 6 luni.

   🙂 🙂 🙂

 4. Cand ma intorc din weekend ii voi sanctiona grav pe dictatorii Putin si Lucasenco, care au luat Cetatea Alba a lui Stefan cel Mare.

 5. Ce drăguț, si trupele lui Lukașenco sunt “Fără număr” pe cascheta. Cu siguranța e doar un detaliu tehnic.