G4Media.ro

FOTO/VIDEO: Marea bătaie de joc la adresa românilor din diaspora: Zeci de…

FOTO/VIDEO: Marea bătaie de joc la adresa românilor din diaspora: Zeci de mii de oameni stau ore întregi la cozi kilometrice în fața secțiilor de votare. Situație identică cu prezidențialele din 2014

Zeci de mii de persoane așteaptă să voteze, în fața secțiilor organizate în străinătate. Oamenii sunt nemulțumiți de ritmul în care avansează această operațiune și de modul în care s-au organizat autoritățile.

Comunitățile mari de români Spania, Germania, Italia, Marea Britanie, Belgia dar și din multe alte țări din Europa, s-au mobilizat, unii venind de la sute de kilometri special pentru a-și exprima votul.

Mii persoane așteptau să voteze la Munchen, la Castellon, la Madrid sau la Londra, iar cozile sunt în creștere, potrivit românilor aflația acolo.

Harta secțiilor de votare din Diaspora poate fi consultată aici.

Președinții de secții de vot din străinătate și ambasadorii români din mai multe state europene unde se înregistrează cozi mari la urne au cerut MAE și Biroului Electoral Central să prelungească programul de vot în Diaspora peste ora 21.00, au declarat pentru G4Media.ro surse diplomatice.

Biroul Electoral Central a decis să respingă cererile oficiale de prelungire a votului după ora 21.00 în Diaspora, au declarat pentru G4Media.ro surse din BEC.

Ora 23.30: În mai multe secții de votare din Diaspora, mii de români nu au reușit să voteze. ”Ca sardinele… aşa s-a stat în ambasadă pentru a vota… NU AM REUŞIT… noi de aici, mulți de afară, cărora li s-a închis uşa …Mândră de toți românii din Oslo şi pretutindeni” a scris pe contul ei de facebook o româncă aflată în capitala Norvegiei.

Și la Birmingham, autoritățile au închis ușile cu forța, foarte mulți români nemaireușind să voteze. Oamenii s-au plâns că ușile au fost închise cu o jumătate de oră înainte de ora locală 21. O româncă aflată la fața locului a surprins momentul.

Ora 23.00: Românii care așteptau la coadă să voteze la consulatul din Munchen, la ora 21:00 (ora locală), la consulatul din Munchen, au putut să voteze până la ultimul ca urmare a unei măsuri speciale instituite de poliția germană.

Oamenii au fost înconjurați cu un gard și s-a considerat că astfel se află pe teritoriul consulatului și prin urmare se respectă legea electorală românească.

Unul dintre participanți, Rareș Chindea, a surprins momentul. ”Respect Poliția Germană!” a scris acesta.

Ora 20.30:  În Piața Victoriei din București, românii ”de acasă” au început să se adune. Scandează: ”Lăsați-i să voteze!”, nemulțumiți de modul în care au fost tratați românii din Diaspora.

Ora 20.20: Românii adunați la Ulm încep să își piardă răbdarea, spune Sebastian Chifu, un român stabilit în Germania, care a încercat să voteze acolo. Au început să scandeze lozinci anti-PSD și sunt destul de supărați în condițiile în care este puțin probabil să poat vota toți.

Ora 19.30: În majoritatea orașelor din Diaspora, cozile formate de români la secțiile de vot se mențin. La Stuttgard, foarte mulți cetățeni așteaptă încă să voteze.

18.50: Cozi și la Consulatul onorific din Neustadt, Germania, unde Crucea Roșie și polițiștii împart apă, ne-a transmis Adrian Ceclan, român stabilit în Germania.

18.35: La Haga, oamenii au așteptat în medie 5 ore pentru a-și exprima votul, potrivit unei cititoare a siteului. Aceasta a trimis un video care arată cozile imense care s-au format în jurul și în apropierea secției de votare.

Video: Anca Pretor

Ora 18.30: Crește nervozitatea la cozile din străinătate, unde cetățenii români așteaptă de ore bune să voteze. La ambasada României din Belgia, pe rue Gabrielle, oamenii scandează m…e PSD, a fost blocată strada, se fluieră iar în zonă au fost mobilizate forțe de poliție, transmite un martor ocular pentru G4Media.ro.

Acolo oamenii așteaptă de mai bine de șase ore și încă nu au votat, iar coada este în creștere. ”E insuportabil nu ne am mișcat de pe loc de 1h30. Suntem la 15 metri de intrarea in clădire”, a declarat un alegător de la ambasada României din Belgia pentru G4Media.ro.

Ora 18.20: Și în Italia a iesit lumea masiv la vot. În Parma, oamenii au aștepta și câte patru ore să voteze, a transmis un cititor G4Media.

Ora 17.30: Reprezentanța României pe lângă Uniunea Europeană din Bruxelles a găsit o soluție de urgență pentru românii veniți la vot: a organizat o coadă separată pentru cei veniți cu copiii la vot.

”Durata de așteptare a scăzut de la 5 ore la 45 de minute pentru cei care au venit cu copiii la vot, e bine că au găsit această soluție”, au declarat pentru G4Media.ro mai mulți cititori.

Ora 17.00: Nu toți românii din Diaspora au reușit să voteze. unii dintre ai au fost nevoiți să părăsească cozile imense, după ore întregi de așteptare, fără să poată vota.

Este cazul Irinei Blaj, care și-a spus povestea emoționantă pe contul de facebook.

”Am plecat deprimată de la consulat. După aproape 5 ore nu am reușit să votez și am avut de ales între a rămâne și a merge la job. Spre rușinea mea, am ales job-ul. Pe drum am plâns, și cineva m-a îmbrățișat. Mulțumesc, whoever you are. Și acum plâng la muncă, pentru că deși sunt obișnuită cu nemernicia, nu îmi vine să cred că în Diaspora se repetă cele întâmplate în 2014. Să știți că multă lume nu va vota. Când am plecat, erau oameni care așteptau de la 9 dimineața și încă nu votaseră. Asta e România și sper din tot sufletul ca cei de acasă se mobilizeze, măcar pentru noi cei care am stat în picioare ore întregi fără să votăm”, a scris Irina, care a încercat să voteze la Munchen.

Ora 16.30: La Londra, coada din fața Institutului Cultural Român atinge dimensiuni impresionante.

Coada de votanți se întinde pe câteva străzi la secția de votare din Barking, Londra, transmite un cititor G4Media.ro. Mii de oameni așteaptă să voteze și la secția de votare de la Old Town Hall, Stratford Londra, informează unul dintre martorii oculari prezenți la vot. ”Sunt câteva mii de oameni, pe câteva străzi Nu ajungem să votăm”, a declarat alegătorul.

Sute de români, aflați la coadă la o secție de votare din Londra, au început să scandeze ”M…e PSD” în momentul în care au aflat că nu mai sunt buletine de vot.

Video: canal de youtube Iulian Andriuta

Ora 16.20: Și la Copenhaga, în Danemarca, românii au mers la vot în număr mare. Deși vremea este ploioasă, aceștia nu au abandonat interesul pentru alegerile europarlamentare și pentru referendum.

Ora 16.10: Nici românii aflați în Elveția, nu sunt foarte optimiști cu privire la vot. Aceștia așteaptă ore întregi la o coadă care se întinde pe trotuarul din apropierea secției de votare. Sunt priviți cu admirație și curiozitate de elvețienii care trec prin zonă.

Ora 15.55: O mulțime impresionantă de români așteaptă să voteze la Munchen, a transmis un cititor G4Media.ro. Numărul acestora este extrem de mare și totodată foarte greu de estimat. ”Este dezastru, este pentru prima dată în viață când nu cred că apuc să votez. Este la fel în toată Germania” a scris un alt cititor.

Ora 15.45: Aproximativ 5 ore este timpul de așteptare pentru a vota la Marsilia. ”Lumea vine în continuare, sunt sute la coada. După un calcul, cine se așează la coadă după ora 15.00, sta de pomană” a transmis Ioan Tanu.

Foto: Ioan Tanu

Ora 15.40: La Geneva, românii trebuie să aștepte mai bine de trei ore pentru a vota.

Foto: Ruxandra Stoicescu

Ora 15.30: Și în orașele mai mici, românii au mers la vot. La Roquetas de Mar, Almeria, Spania, oamenii s-au așezat pe două străzi.

”Timpul de așteptare este de 4 ore, iar coada este pe două străzi” a spus Valentin Cotarta, aflat la fața locului (foto).

Ora 15.15: Un cititor G4Media a transmis că se află în orașul german Ulm, unde stă la rând pentru a vota, de la ora 10 dimineața și încă nu a reușit. Și acolo, media de așteptare ajunge la 4 ore și uneori mai mult.

Ora 15.00: ”Sunt la coadă de peste 4 ore în Barcelona și mai am de tras. Votează până în 100 de inși pe oră. E fantastică diligența celor care au ajuns mai tarziu și au găsit coada și mai mare” a transmis un cititor G4Media.ro

Ora 14.40: Sunt 6-7.000 de oameni la coadă în orașul german Offenbach, unde se află o secție de votare care deservește întreaga regiune.

Cristina Crăciuneascu, aflată la fața locului spune că oamenii sunt deja nervoși, în condițiile în care coada a avansat cu 5 metri în 4 ore.

Aceasta consideră că nu toți cei care stau la cozi vor putea vota, din cauza acestui ritm. Printre aceștia, oamenii cu copii mici, mulți veniți de la distanțe foarte mari, din toată zona.

Sursă video: Cristina Crăciunescu

Foto: Krizstina Dombi

Povestea se repetă la Antwerpen, unde secția de votare ”înghite” pe oră aproximativ 4-5 metri din coada foarte lungă, o situație deloc optimistă pentru cei care așteaptă.

Ora 14.30: La Oslo, coada are peste 1,5 kilometri, iar oamenii continuă să vină, anunță Ionuț Erikssen. Este cea mai amplă mobilizare a românilor din Norvegia la un scrutin electoral.

”Este record de prezență și la Oslo. Am stat șapte ore să votăm, dar am reușit până la urmă” ne-a scris Adrian Budileanu (foto).

Ora 14.00: La Bruxelles, numărul românilor care doresc să voteze este foarte mare. Coada formată de aceștia se întinde pe trei străzi, dar avansează foarte încet.

”Este multă lume, dar este ok. De la început m-am gândit că așa va fi, așa că m-am înarmat cu răbdare, nu voi fi descurajată de așteptare. Mi-am programat pentru astăzi asta ca singura activitate. A, și dacă iese cum sper, poate că la final rămânem și la o bere în Grandplatz” a scris o cititoare a G4Media.

Românii aflați acolo transmit că nu toate cabinele de vot sunt funcționale.

Foto: Lidia Ardelean

Video ora 12.00, Bruxelles:

Ora 13.00: La secția 342 din Madrid s-a umplut urna după trei ore și jumătate de vot, după ce au vot la primele ore peste 300 de persoane, a declarat pentru G4Media.ro Andrei Ion, coordonator regionar al Diaspora din partea PLUS. Potrivit acestuia, Biroul Electoral Central a aprobat confecționarea altor urne improvizate.

Ora 12.30: La Castellon, în Spania, din cauza cozilor, oamenii au început să scandeze ”Hoții!” La fața locului au sosit și polițiștii. Una dintre cititoarele G4Media a spus că un bărbat suspectat că ar fi furat o ștampilă a fost dus de polițiști pentru a fi audiat.

Și în Anglia, la Lutton, mii de persoane sunt prezente la vot.

La Londra, oamenii au scandat: ”Ați reușit, ne-ați unit!”

Ora 11.30: Peste 1000 de persoane așteaptau să voteze în jurul orei 11.30 la consulatul României de la Munchen, a declarat pentru G4Media.ro unul dintre votanți. ”S-au mobilizat foarte mulți oameni, oameni simpli, este incredibil”, a mai precizat sursa citată.

”Eu cred că la numărul de români de aici și la gradul de mobilizare care s-a constatat la alegeri precedente, Ministerul de Externe trebuia să organizeze mai multe secții de votare”, a declarat unul dintre românii aflați la coadă în Munchen pentru G4Media.ro. În Germania trăiesc peste 600.000 de români.

Aceeași situație și la Dublin, unde coada formată de cei care așteptau era enormă (video Ionuț Pleșca).

Potrivit lui Virgil Ispas (foto), aflat la Dublin, nici acolo oamenii nu au șanse să voteze, cel puțin nu toți. Imaginea de mai jos este surprinsă la o secție secundară din Dublin, nu la cea organizată la Ambasadă.

”Nu mă pricep la estimări, dar suntem foarte, foarte mulți. Este secția de la Mulhuddart, e mai puțină lume, dar totuși noi stăm de 4 ore” a spus Virgil Ispas.

Aproape o mie de români așteaptau să voteze la consulatul României din Luxemburg, unde procesul de votare se desfășoară foarte lent, potrivit unor martori oculari care au contactat G4Media.ro. Oamenii așteaptă de ore bune să voteze în condițiile în care există o singură secție de votare la consulat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

53 comentarii

 1. Ba pesedacilor, cum e acum? Nu e ca la mitingul de la Iasi nu? MUIIIIIEEEEEE PSD

 2. MAE PSD (Melescanu) saboteaza alegerile fiindca diaspora voteaza impotriva dictaturii PSD.

 3. Nu e prima data cand Melescanu organizeaza votarile diasporei.

  • e timpul sa faca parnaie pentru impiedicarea exercitarii dreptului de vot!
   daca ia cinci ani, iese intr-un an si jumatate!

 4. Stau la coada la Toulouse de trei ore. Sunt sute de oameni la coada si doua cabine de votare. De la vot ies cam doua persoane la cinci minute, merge oribil de incet. Personalul organizator (probabil de buna credinta) a ales sa lase in fata familiile cu copii, dar cu un copil intra in fata mai multe persoane. Asta genereaza tensiuni si discutii. In ritmul actual nu are cum sa voteze toata lumea de afara. Fratilor, mergeti la vot in tara ca noi nu vom putea vota toti.

  • Se iese la vot si in tara :). S-ar fi putut si mai bine. Hai România!!! Sa incepem sa inlaturam tumoarea numită PSD!

  • Românii de bună credintă din tara sunt alaturi de voi! Vă Iubim!!!

  • in fiefurile electorale ale psd sunt cate 5 cabine si 5 stampile in fiecare sectie de vot si 2-3 sectii la mia de locuitori cu drept e vot!

  • 5 ore in Bruxelles. De la 11:20. De o ora stam in fata sectiei fara sa se mai miste coada. Oamenii fac glume, dar nimeni nu vrea sa plece. Pacat de timpul nostru pierdut de niste nenorociti.

  • Bogdan192, dar o MUIE PSD, ceva?!

 5. dragii mei plecati peste mari si tari, reveniti in Romania si o sa votati mai usor!

  • cat creier mai ai dom’le de gandesti asa?

  • Pesedac idiot, legea pentru votul electronic este blocata de 5 ani in parlament, de JAVRELE PSD-ALDE-UDMR! HUOOOOO, si evident M….E PSD-ALDE-UDMR!
   PS. Tocmai a fost validat referendumul, s-a realizat acel prag de 30%, de-acum incolo dracu va ia pe toti, incepand cu porkarul-sef! Parnaie maine pentru porkarul-sef, cu maximul cerut de DNA – 7 ani!

  • Nu te enerva Gabriela! Nu se merita. Nu se pot ei pisa, cat poate diaspora vota!

 6. Vedeți că Oslo e în Norvegia! 🙂

 7. Oslo nu e in suedia

 8. Oslo nu era în Norvegia? Cât despre organizare, ce vă așteptați?! Noi ne-am trezit la 6 ca să nu stăm pe la cozi (200 km dus-întors). Când l-am votat pe Iohannis în turul 2 am stat 6 ore la coadă, nu vreau să repet experiența …

  • Si noi am stat in Spania in localitatea Logroño 3 ore la coada si e un oras destul de mic.Ce sa mai zic de orasele mari!!!Ministerul de Externe si Ambasadele tebuie trase la raspundere pentru proasta organizare a dreptului la vot.Stiind foarte bine ce sa intamplat si in 2014,nu au nici o scuza de aparare.Au facut-o intentionat pentru a nu putea vota toti oamenii din Diaspora.

 9. Toronto 7.58 am. Coada de vreo 200. Dar nu plec pana nu dau o muie psd!

 10. Sunt la coada de peste 4 ore in Barcelona si mai am de tras. Voteaza pana in 100 de insi pe ora. E fantastica diligenta celor care au ajuns mai tarziu si au gasit coada si mai mare.

 11. Barosanii roșii au asigurată victoria pentru că bezmeticii din opoziție nu știu și nu vor să se unească. Va fi dureros să vedem cum PNL și USR+ vor avea împreună peste 55%, iar PSD va ieși (din nou) învingător cu vreo 33%… ?

  • Esti idiot, postacule, cara-te! Nici in visele voastre n-ajunge psdeu’ la 33%.

 12. She bini va shede! Sa nu lesinati la coda pt o mooye psd ca atunci veti primi si o mooye usr ca sa va reveniti.

  • Javra infecta postaca, sunteti negri, draknea-si face bagaje, sictir, scarbosule!

 13. Acesti romani din Diaspora au toata admiratia mea!

  Haideti si cei din tara, daca ei pot sa reziste ore in sir la coada pentru a-si exprima un drept fundamental, si noi putem aici sa iesim cat mai multi la vot!

 14. acest comportament al autoritatilor partidului-stat, exemplifica cel mai bine motivul fugii a milioane de romani din tara lor!

 15. Sa zica mersi ca nu trimite Carmen Dan Jandarmii sa ii gazeze !
  Ticalosia Ciumei Rosii e cunoascuta, iar Mele e un securist vechi care stie cum sa puna bete in roate celor care vor sa voteze.

 16. Si nu e normal sa iesim in piata si sa punem presiune pe autoritati ca sa-i ajutam pe fratii nostri de afara asa cum ne ajuta si ei pe noi de fiecare data?! Sau e prea cald in Romania azi?!!!!!!!!!

 17. Am fost si eu la vot….Locuiesc in Italia la Roma si am ales sa merg la vot la Academia Romana unde sunt 2 sectii de votare…Am stat la coada de la ora 9 pana la 14.30…5 ore si jumatate in ploaie… Ca mine mii de romani din Roma care vrem schimbare in Romania. Am fost umiliti Inca o data si asta ne face mai rai cu cei care ne guverneaza. Imi pare rau pt cel care stau la coada si nu vor reusi sa voteze. Organizare foarte proasta. Ca mine nemultumiti sunt multi….dar speram ca intr-o zi vom castiga…si la Algeri.

  • Respect pentru tine si in general pentru diaspora! Imi pare rau ca nu pot spune acelasi lucru si despre concetatenii mei din tara!

  • Din respect pentru tine si cei asemenea tie, ar trebui sa iesim dupa ora 21 in toate pietele din Romania. Din nou, MULTUMIM DIASPORA! …..si din nou MUIE PSD!

  • Ela, n-ai cu cine! Abia-abia s-au tarait la vot si au obosit!

 18. Am plans citind.

  Romanii trebuie sa se uneasca. Asta e Romania pe care o stiu eu, oriunde s-ar afla.

  ACUM ORI NICIODATA!

 19. Sperietura din 2014 a lasat urme adanci in mintea hotilor,si-au dat seama ca romanii din strainatate nu sunt si nu vor fi niciodata votantii lor! Hotii nu sunt votati decat de asistati ,interlopi-asa ceva,puscariasii sa aibe drept de vot!!!

 20. Pentru acest delict, cei vinovati trebuie judecati si CONDAMNATI. MELESCANU & Responsabilii == PUSCARIA !! O MARE BATAIE DE JOC marca psd+alde, o ticalosie pusa la cale pentru a-si apara kururile lor de borfasi. NU ESTE PRIMA DATA: JUSTITIA ROMANA e stâlp al ticaosilor si mafiotilor daca nu ii condamna pe acesti TICALOSI;

 21. Au respins cererile de prelungire.
  Niste nenorociti si bec si coalitia de guvernare.
  Trebuie modificate legile astfel incat cineva sa plateasca pentru ingradirea dreptului de a vota. Este un drept fundamental al constitutiei.
  Cei ce vor urma la putere (caci psd.ul va pierde in urmatorul interval,) ar trebui sa modifice legile.
  Nu este normal si nici drept ce se intampla.
  Dragnea, iti doresc multa puscarie!
  Cat mai rapid.

 22. Romanii din diaspora, care au vazut diferenta si care au ales sa plece pentru o viata mai buna, stau ore in sir la coada la vot. Nemancati, obositi, in ploaie, umiliti de propriul guvern, multi dintre ei impreuna cu copiii.
  Iar in tara multi nici macar nu s-au informat minimal, ce sa zic de mersul la vot. Este de neinteles faptul ca jumatate dintre romani nu voteaza!

 23. Si noi am stat in Spania in localitatea Logroño 3 ore la coada si e un oras destul de mic.Ce sa mai zic de orasele mari!!!Ministerul de Externe si Ambasadele tebuie trase la raspundere pentru proasta organizare a dreptului la vot.Stiind foarte bine ce sa intamplat si in 2014,nu au nici o scuza de aparare.Au facut-o intentionat pentru a nu putea vota toti oamenii din Diaspora.

 24. In Amsterdam am stat la coada de la 10:43 la 17:46. 7 ore si 3 minute desi in fata noastra probabil nu au fost mai mult de 500-800 de persoane.

  Mai multi voluntari au fost stransi sa scrie mai repede persoanele pe listele suplimentare. Dar si asa viteza de votare era probabil 1-2 persoane/ minut.

  Cand am plecat de la sectia de votare mai erau cateva mii de oameni la coada. Majoritatea nu vor vota desi la ora 21 vor fi stat in picioare 5-8 ore.

  Un guvern mafiot si anti-romani. Sper sa fie ultimul guvern si parlament PSD din istoria romanilor, desi sansele sunt destul de mici.

 25. Ma bucur sa vad ca la fiecare alegeri ne multumiti celor din Diaspora, am stat ore intregi la coada pentru a vota in Barcelona si nu am reusit. la20:15 a fost chemata politia pt a face bariera si nu am mai putut intra in sectia de votare. Dar am asteptat pana la ora 21h in fata barierei, manifestandune cu Rusine, Vrem sa votam…si nimic. Sunt 35,844 de romani stabiliti in Barcelona si orasele mici. In cei 35,844 nu sunt inclusi cei din Gerona sau Lleida. Cu doar doua stampile si o sectie de votare…cum e posibil? Dar in schimb, la alegerile parlamentare nu sa iesit la vot masiv si asa ne-am ales cu Dragnea si Viorica. Motiunea de cenzura ar trebui ceruta, jos guvernul PSD.

 26. Dupa vizionarea acestor filme , mai poate ramane melescanu pe post? De fapt daca corelam aceste aspecte cat si rezultatele partiale, sunt convins ca acest guvern trebuie sa plece si cei mari trebuiesc sa-l insoteasca pe dragnea.