G4Media.ro

FOTO Solidaritate cu jurnalistul Roman Protasevici: Organizația „Reporteri fără frontiere” a protestat…

sursa foto: Facebook\Reporters Without Borders (RSF USA)

FOTO Solidaritate cu jurnalistul Roman Protasevici: Organizația „Reporteri fără frontiere” a protestat la granița cu Belarus

Organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a denunţat joi situaţia dezastruoasă a libertăţii presei în Belarus, iar secretarul general al RSF, Christophe Deloire, a participat la o demonstraţie organizată în Lituania la frontiera cu Belarus, după interceptarea duminică a unui avion de linie de către autorităţile de la Minsk în scopul arestării jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici, tranmsite AFP, citată de Agerpres.

Deloire şi câteva zeci de jurnalişti belaruşi şi lituanieni au manifestat de-a lungul frontierei cu portretele a 21 de colegi aflaţi în închisoare în Belarus.

sursa foto: Facebook\Reporters Without Borders (RSF USA)

Secretarul general al RSF a calificat regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, drept „prădători ai libertăţii presei”, adăugând că Lukaşenko a acţionat ca un „terorist” ordonând duminică interceptarea unui zbor Ryanair Atena-Vilnius ce survola teritoriul său şi la bordul căruia se afla tânărul jurnalist Roman Protasevici. Acesta, care trăia în exil, a fost arestat împreună cu prietena sa, Sofia Sapega, şi riscă o pedeapsă grea cu închisoarea.

„Lukaşenko ar trebui să fie urmărit penal pentru că ceea ce a făcut, ceea ce a ordonat şi ceea ce justifică acum este o deturnare de avion cu o intenţie teroristă şi este responsabil”, a declarat Deloire pentru AFP în timp ce afişa o fotografie a jurnalistului arestat, Roman Protasevici.

sursa foto: Facebook\Reporters Without Borders (RSF USA)

Christophe Deloire a subliniat că a venit în Lituania pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de jurnaliştii din Belarus, după o întâlnire cu procurorii lituanieni care au deschis o anchetă cu privire la deturnarea avionului Ryanair.

Deloire a depus o plângere în Lituania împotriva preşedintelui Lukaşenko, în numele RSF.

„Este important să continuăm mobilizarea, să luăm în considerare mijloacele de a-i sprijini pe viitor în mod foarte concret pe jurnaliştii belaruşi, care se află astăzi într-o situaţie dezastruoasă”, a declarat la Vilnius.

sursa foto: Facebook\Reporters Without Borders (RSF USA)

„Dacă vrem să obţinem rezultate în acest caz, să obţinem eliberarea jurnalistului aflat astrăzi în arest, să punem capăt represiunii jurnaliştilor şi, în general, a societăţii civile din Belarus, există în mod evident presiuni politice, există sancţiuni economice împotriva statelor şi apoi există acţiune în justiţie”, a subliniat liderul RSF.

RSF situează Belarus pe locul 158 din 180 în clasamentul mondial al libertăţii presei în 2021. Rusia ocupă locul 150, iar Lituania locul 28.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...