G4Media.ro

Fostul senator PSD Victor Mocanu a fost condamnat definitiv la 3 ani…

Fostul senator PSD Victor Mocanu a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare în dosarul ‘Maternitatea’

Victor Mocanu, fost senator PSD şi preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, a fost condamnat definitiv vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi şase luni închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, în legătură cu fraudarea unor contracte de achiziţie aparatură medicală pentru Maternitatea Spitalului Judeţean Buzău, transmite Agerpres.

Iniţial, în iulie 2016, un complet 3 judecători de la Instanţa supremă îl condamnase pe Victor Mocanu la trei ani şi jumătate închisoare cu executare, însă un alt complet de la aceeaşi instanţă i-a admis vineri apelul şi a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 6 ani şi 6 luni.

În acelaşi dosar, Constantin Lungu, fost director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii din CJ Buzău, a primit 3 ani închisoare cu suspendare (la instanţa de fond avea 3 ani cu executare), fiind menţinute condamnările pentru alţi doi inculpaţi: Daniel Bădic – 3 ani cu suspendare şi Eugenia Husea – 2 ani şi 6 luni cu suspendare.

Instanţa a menţinut şi obligaţia ca Victor Mocanu să plătească în solidar cu ceilalţi inculpaţi şi SC Medical Finance Projects SRL suma de 565.445 lei către Consiliul Judeţean Buzău.

Victor Mocanu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2013 pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 6 aprilie – 14 mai 2012, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu avute în calitate de preşedinte al CJ Buzău, Victor Mocanu, urmare a unei înţelegeri cu Daniel Bădic, asociat şi administrator al SC Medical Finance Projects SRL Bucureşti, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternităţii – Secţie Exterioară a Spitalului Judeţului Buzău, a încheiat, în condiţii de nelegalitate, cu societatea menţionată, opt contracte de furnizare echipamente medicale (dintre care şapte de achiziţie directă şi unul de închiriere).

DNA susţine că Victor Mocanu a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic.

Achiziţiile s-au desfăşurat cu sprijinul lui Constantin Lungu (director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii din CJ Buzău), care a întocmit în fals mai multe documente, şi Eugeniei Husea, care, în calitate de reprezentant comercial al firmei respective, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achiziţiilor publice directe în cazul echipamentelor medicale prin obţinerea unor oferte de preţuri supraevaluate şi transmiterea acestora către CJ Buzău.

„Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligaţii de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispoziţiilor legale, a creat premisa efectuării de plăţi în cuantum total de peste 2,2 milioane lei (echivalent a peste 503.000 euro), fără TVA, din bugetul judeţului Buzău, în favoarea firmei respective, reprezentând facturile emise de această societate în baza contractelor încheiate.

DNA precizează că paguba cauzată efectiv până la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de peste 565.000 lei şi reprezintă valoarea plăţilor efectuate în baza contractelor de cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate.

Foto: Victor Mocanu și fiul său, deputatul Adrian Mocanu (în spate) / Sursa: sansanews.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Pungasi din psd sunt abonati la 3 ani cu suspendare…

 2. ASTA-I JUSTITIE schioapa,la cit a furat asta si de citi ani se judeca,dar suntem in era ,,statului drepti” in fata infractorilor,nu degeaba s-au chinuit baietii iaca rezultatele

 3. Copia ridicola a lui Don Vito Corleone , alias Marlon Brando!
  Ati vazut cum ii pupa ala mana aleia in parlament?
  Asa mafioti ,asa justitie!

 4. Luati justitie PSD, pana invatati sa votati cu oameni cinstiti.

 5. Voi stiti ca maternitatea din Buzau a fost inaugurata de vreo 2 ori? De cate ori vroiau sa scoata ochii oamenilor ca au facut ceva, inaugurau maternitatea. Individul asta, dupa ce s-a ales cu dosar, l-a pus pe liste la deputatie pe fiu-sau.
  Vai mama noastra cu astia la butoane!

 6. La pzd nu conteaza cat si cum furi, conteaza ca toate sentintele se opresc la 3 ani cu suspendare…..

 7. Hoti irecuperabili, daca mai intra in puscarie dupa ce si-au desfiintat probele si completurile.

 8. E o naivitate să crezi că în cloaca numită PSD sunt oameni cinstiti. In aceasta grupare infractională nu pot fi decât hoți și complici de-ai lor.

  Gunoaie PSD -Iași în Parlamentul Hoției Naționale: Vasile Toma, Victorel Lupu, Adrian Pănescu, Camelia Gavrilă, Tudor Ciuhodaru, Vasile Câtea, Silviu Macovei, Vasile Axinte

 9. Daca sunt urmarite ultimile sentinte :achitari sau cu suspendare.Asta este rezultatul infiintari sectiei SS.Trag concluzia ca cca 90% dintre judecatori au probleme de integritate,moralitate…..