G4Media.ro

Fostul șef al NATO critică eforturile diplomatice „dezastroase și profund dăunătoare” ale…

Sursa foto: Magnus Fröderberg/norden.org via Wikimedia Commons

Fostul șef al NATO critică eforturile diplomatice „dezastroase și profund dăunătoare” ale lui Macron în criza din Ucraina: „A slăbit coeziunea internațională”

Eforturile diplomatice ale președintelui francez Emmanuel Macron ca răspuns la războiul din Ucraina au fost un eșec și „profund dăunătoare” pentru Kiev, a declarat Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO, într-un interviu publicat vineri, relatează Reuters.

„Nu a fost un succes”, a declarat Rasmussen, un fost prim-ministru danez care a fost unul dintre cei mai importanți diplomați din lume până când a părăsit alianța transatlantică de apărare în 2014, pentru revista franceză Le Point.

Comentariile sale vin după criticile, în special în Europa de Est, cu privire la modul în care Macron a păstrat o linie deschisă cu președintele rus Vladimir Putin, cu apeluri telefonice directe chiar și după invazia Ucrainei, și a avertizat împotriva „umilirii” Rusiei.

„Macron ne-a uimit la începutul crizei cu declarația sa, cel puțin unică și critică, potrivit căreia Putin nu ar trebui să fie umilit și a oferit o rampă de ieșire. Astfel de declarații au fost dezastruoase și profund dăunătoare”, a adăugat el.

Biroul prezidențial francez nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Cu toate acestea, atacul lui Rasmussen vine într-un moment în care Macron își recalibrează mesajul și adoptă un ton mai ferm împotriva Moscovei.

Într-un discurs rostit în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, liderul francez și-a reiterat convingerea că liderii mondiali trebuie să mențină dialogul cu Rusia, adăugând că va discuta din nou cu Putin în zilele următoare pentru a aborda situația de siguranță legată de reactoarele nucleare situate în zonele de război din Ucraina.

Dar, potrivit observatorilor, discursul lui Macron la ONU, în care a acuzat Rusia de un imperialism modern și a îndemnat națiunile în curs de dezvoltare să se alieze împotriva Moscovei, a marcat o schimbare de ton.

Macron a declarat că discuțiile de pace pot funcționa doar dacă „suveranitatea Ucrainei este respectată, teritoriul său este eliberat și securitatea sa este protejată”.

„Rusia trebuie să înțeleagă acum că nu-și poate impune voința prin mijloace militare”, a declarat Macron.

Rasmussen nu a fost convins.

„A slăbit coeziunea internațională și cred că acum regretă acest lucru și încearcă să recâștige inițiativa”, a spus el în interviu.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Nu mai păcălește pe nimeni cu retorica asta. Nu poate pretinde ca nu-și da seama cum sunt rușii. S-au învățat sa trăiască bine și liniștiti cu state-tampon între ei și sălbaticii de ruși. Până si bătăușul nebun de la Kremlin îl dispretuieste.

  2. Asa se intampla atunci cand ii lasi singuri pe europeni acasa. Nu stiu sa abordeze relatiile internationale. Sunte zero.

  3. Desteptul de Macron nu e Cezar care nu discuta u dusmanii Romei cat timp acestia erau inarmati.