G4Media.ro

Fostul președinte FIFA, Sepp Blatter, și fostul președinte UEFA, Michel Platini, au…

Sursa foto: Wikipedia

Fostul președinte FIFA, Sepp Blatter, și fostul președinte UEFA, Michel Platini, au fost inculpați pentru fraudă și alte infracțiuni în Elveția

Fostul președinte FIFA, Sepp Blatter, și fostul președinte UEFA, Michel Platini, au fost inculpați pentru fraudă și alte infracțiuni în Elveția. Procurorii elvețieni spun că Blatter a aranjat ilegal un transfer de două milioane de franci elvețieni (1,9 milioane de Euro) către Platini în 2011. Procurorii susțin că plata “a păgubit  FIFA și l-a îmbogățit ilegal pe Platini”. Blatter și Platini vor fi judecați acum la o instanță din Bellinzona. Atât FIFA cât și UEFA își au sediul în Elveția.

Cazul a fost deschis în septembrie 2015, după ce FIFA, organismul de conducere mondial al fotbalului, a fost copleșită de acuzații de corupție pe scară largă. Comisia de etică a FIFA a lansat o anchetă, în care ambii conducători au fost excluși din fotbal și forțați să-și părăsească funcțiile.

Afacerea a pus capăt perioadei de 17 ani a lui Blatter la conducerea FIFA și a campaniei președintelui de atunci al UEFA, Platini, de a-i succeda în funcție fostului său mentor.

Atât Blatter, în vârstă de 85 de ani, cât și Platini, în vârstă de 66 de ani, au negat orice faptă ilegală.

Cazul procurorilor elvețieni se concentrează pe o cerere de plată pentru activitate de consiliere făcută de Platini pentru președintele FIFA de atunci, Blatter, între 1998 și 2002.

Procurorii susțin că Platini a cerut plata “la peste opt ani de la încetarea activității sale de consiliere”. “Prin implicarea lui Blatter, FIFA a făcut o plată către Platini la această sumă la începutul anului 2011”, au spus procurorii.

Blatter și Platini sunt amândoi inculpați pentru fraudă, deturnare de fonduri, administrare defectuoasă și falsificarea unui document.

Avocatul elvețian al lui Platini, Dominic Nellen, a declarat marți pentru BBC că clientul său “neagă categoric acuzațiile neadevărate” și a adăugat “este clar că ancheta ar fi trebuit întreruptă cu mult timp în urmă. Sunt 100% încrezător că vom putea dovedi nevinovăția clientului meu în instanță”.

În propria sa declarație, Blatter a spus că așteaptă cu nerăbdare procesul și speră că “această poveste se va termina”. El a mai spus că plata către Platini s-a bazat pe un acord verbal și a fost amânată, deoarece FIFA nu a putut plăti întreaga sumă la momentul respectiv.

Blatter a adăugat că plata a fost aprobată de “toate organismele FIFA responsabile” și că Platini a plătit impozit pe suma “la locul său de reședință din Elveția”.

BBC, Sky News

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu le am deloc cu domeniul, e perimat oricum, dar nu pot sa nu remarc faptul ca „blat” vine de la … „blatter”