G4Media.ro

Fostul președinte Donald Trump, îl acuză de trădare pe Benyamin Netanyahu, după…

foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Fostul președinte Donald Trump, îl acuză de trădare pe Benyamin Netanyahu, după ce l-a felicitat pe Joe Biden: „să se ducă dracului”. Netanyahu răspunde diplomatic

Într-un interviu premergător lansării noii sale cărți despre Donald J. Trump și politicile acestuia din Orientul Apropiat, jurnalistul israelian Barak Ravid a publicat fragmente din interviurile realizate cu fostul președinte american, în care Trump povestește cum s-a simțit „trădat” de „Bibi” pentru videoclipul de felicitare adresat lui Biden după câștigarea alegerilor prezidențiale, în timp ce îi urează „să se ducă dracului”, conform Axios.

„Prima persoană care l-a felicitat (n.r. pe Joe Biden) a fost Bibi Netanyahu, omul pentru care am făcut mai multe decât oricare altă persoană cu care am avut de-a face. … Bibi ar fi putut să tacă. A făcut o greșeală teribilă”, declară fostul președinte american într-un interviu. „Și nu doar că l-a felicitat, s-a și înregistrat” (n.r. felicitându-l).

„A fost devreme. OK? Hai să o spunem așa, l-a felicitat (n.r. pe Joe Biden) foarte devreme. Mai devreme decât mulți lideri mondiali. Nu am mai vorbit cu el de atunci. Să se ducă dracului”, precizează Trump, citat de CNN.

Benyamin Netanyahu, actual lider al opoziției din Knesset, parlamentul Israelului, și fost prim-ministru pentru 15 ani, se află în plină luptă politică pentru a reveni în funcția de lider al executivului, în timp ce este judecat pentru fraudă, abuz de încredere și corupție

Netanyahu i-a felicitat, printr-un mesaj pe Twitter pe Joe Biden și Kamala Harris abia după aproximativ 12 ore de la proiectarea învingătorului alegerilor prezidențiale de către CNN, ulterior multor alți șefi de stat sau de guvern, în care acesta nu menționează, însă, și motivul pentru care îi felicită. De abia după două săptămâni premierul Benyamin Netanyahu a avut o discuție telefonică cu „președintele ales” din partea Partidului Democrat, Joe Biden, mișcare care a dus la critici atunci din partea a numeroși cetățeni ai Israelului, admiratori ai lui Trump.

Donald Trump, care se declara un susținător al statului Israel încă dinaintea ajungerii la Casa Albă, motivează că decăderea fostului aliat Netanyahu se datorează videoclipului de felicitare, care i-ar fi „înfuriat” pe israelieni.

„Videoclipul era aproape ca și cum el (n.r. Netanyahu) imploră iubire. Și am spus ‘Of, of cum se schimbă lucrurile’. Deci, știi, am rămas dezamăgit. Asta l-a afectat rău în fața electoratului din Israel. După cum știi, sunt foarte popular în Israel. Cred că l-a afectat foarte rău”, explică al 45-lea președinte american, Donald Trump.

În timpul celor patru ani de la Casa Albă, Donald Trump s-a evidențiat în politica sa externă din Orientul Apropiat, considerată adesea favorabilă statului Israel, prin mutarea ambasadei americane din Tel-Aviv la Ierusalim în decembrie 2017.

Această mutare efectuată cu două săptămâni înaintea alegerilor legislative din 2019, a fost considerată de 66% dintre israelieni că „întărea” statura politică a lui Netanyahu care a câștigat acel scrutin. „Ar fi pierdut alegerile dacă nu eram eu”, consideră Donald Trump. Ulterior, Netanyahu a pierdut alegerile din martie 2021, fiind înlocuit în funcția de prim ministru de Naftali Bennett.

„Apreciez foarte mult măreața contribuție a Președintelui Trump pentru Israel și securitatea lui. De asemenea, apreciez importanța unei alianțe puternice între Israel și Statele Unite, astfel încât era important pentru mine să-l felicit pe următorul președinte (Biden n.r.)”, precizează Netanyahu printr-un comunicat de presă, citat de Axios.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

 1. Toate porcariile le-a permis in mandatul sau, asa ca lasa-ne…A fost o mare eroare ca ai ajuns presedinte…

 2. S-ar putea că Bibi să-l fi citit pe Metternich care spunea că statele nu au sentimente ci doar interese.

  • Realpolitik- în politica externă contează interesul național, parcă așa zicea nenea Metternich, nu?

 3. Regele a murit, trăiască regele!

 4. CNN e latrina3 versiune americană. Numai lapte și miere cu Biden- Sâ mergem, Brandon!

 5. La cate a facut Trump pentru Israel Bibi a fost cam porc,karma a avut grija si de Bibi pana la urma.

 6. posturi ret.arde a la John. macar puteai sa citesti si aflai ca l-a felicitat DUPA O LUNA!!!!! de la alegeri, nicidecum ce minte papagalul rusnac hot.

 7. Iar mi-au șters comentariul. G4 permite numai comentarii negative la adresa lui Trump.

  • Hîț jhonule , ia zi-mi ceva pozitiv si constructiv facut de jiji tramp pentru romania ?
   Din cate stim ce a facut , a facut doar sa le dea aripi marilor corupti cu tendinte dictatoriale ca alde v.orban , idol de al tau dragnea .

   Te comporti ca o tarffa ieftina care adora doar banul .

  • Gigi Kent, Trump a avut relații excelente cu România, acordul pentru renovarea centralei nucleare de la Cernavodă a fost semnat în timpul mandatului lui Trump. Biden e un dezastru și pentru libertatea și prosperitatea propriilor cetățeni. Dar leftazii văd numai orange man bad că așa au auzit în presa leftistă ca CNN.

 8. Ne mai intereseaza?!

 9. Dupa 5 ani, s-au prins si astia ca Trump isi tradeaza prietenii. Old news.

 10. Totusi sunt politicieni : ieri buni prieteni,azi se injura,maine aliati. Orice presedinte ar iesi in SUA, va fi felicitat de israelieni pentru ca fara SUA nu ar exista ca si stat.