G4Media.ro

Fostul premier al Slovaciei, Robert Fico, inculpat pentru rasism. Riscă o pedeapsă…

Fostul premier al Slovaciei, Robert Fico, inculpat pentru rasism. Riscă o pedeapsă de la 1 la 5 ani închisoare pentru că a luat apărarea unui deputat al extremei-drepte

Fostul premier slovac Robert Fico, liderul partidului social-democrat SMER, a fost inculpat joi pentru rasism în urma unor declaraţii de susţinere pentru un fost deputat al extremei drepte, Milan Mazurek, exclus din parlament tot în urma unor declaraţii rasiste la adresa comunităţii rome, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Curtea Supremă l-a condamnat în septembrie pe Milan Mazurek, membru al formaţiunii Kotleba – Partidul Poporului Slovacia Noastră (LSNS), la plata unei amenzi de 10.000 de euro pentru declaraţiile considerate de instanţă ca fiind înjositoare la adresa romilor şi în plus l-a privat de mandatul de parlamentar.

La o emisiune radiofonică difuzată în anul 2016, el a denunţat ceea ce a numit ”teroarea ţiganilor împotriva oamenilor decenţi”. ”Ei nu fac nimic pentru naţiunea noastră şi nu contribuie cu nimic la bugetul nostru de stat sau la cultura noastră, în schimb aleg să ducă o viaţă antisocială şi să secătuiască sistemul nostru de asistenţă socială”, a mai spus Milan Mazurek în timpul acelei emisiuni.

Pentru aceste afirmaţii el a fost condamnat anul trecut la o amendă de 5.000 de euro. Dar parlamentarul a înaintat recurs faţă de această sentinţă calificată de partidul său drept ilustrarea unei ”justiţii politizate”. Însă Curtea Supremă nu doar că a menţinut decizia primei instanţe, dar i-a dublat amenda şi l-a lăsat fără mandatul din parlament.

În urma acestui verdict, Robert Fico şi-a manifestat sprijinul faţă de alesul extremei drepte. ”Milan Mazurek a spus ceea ce gândeşte aproape întreaga naţiune şi dacă execuţi pe cineva pentru adevăr, atunci faci din el un erou naţional”, a scris Fico pe Facebook în septembrie. ”Dacă decizia Curţii Supreme devine o referinţă în definirea unei infracţiuni la adresa romilor, atunci organele de cercetare vor putea intra în orice pub din Slovacia şi să-i închidă pe toţi cei de acolo”, a mai scris Fico în mesajul său.

El riscă o pedeapsă cu închisoarea de la unu la cinci ani dacă va fi găsit vinovat pentru susţinerea unui delict şi defăimare sau incitare la ură pe criterii etnice, de rasă ori credinţă, notează poliţia slovacă într-o declaraţie.

Partidul de extremă dreapta LSNS este văzut drept un posibil partener de coaliţie al formaţiunii lui Fico după alegerile legislative din 29 februarie. Totuşi, succesorul lui Fico la conducerea guvernului, Peter Pellegrini, a exclus o astfel de coaliţie.

Deşi a pierdut din susţinere după asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a prietenei acestuia în februarie 2018, SMER, o formaţiune social-democrată cu orientare conservatoare, rămâne totuşi cel mai popular partid slovac.

Foto: Robert Fico/ Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Extrema dreapta: Noi suntem romani. Dar acum 5000 de ani nu eram. 🙁

  2. Stati sa vedeti epurare ideologica de la usr ce urmeaza :)) Astia sunt mici copii fata de ce zace in useristi!

  3. „Extrema dreaptă” apare și crește în popularitate tocmai din cauza acestui gen de politici publice. Tâmpiții care susțin sancționarea de către stat a delictelor de opinie nici nu cred că își dau seama că vor nenoroci societățile cu extremismele pe care le vor produce.

    • Foarte bine spus. Toata Europa a luat-o pe ulei. Unul din pilonii democrației si anume libertatea de exprimare dispare sub asaltul stangii. Treaba asta nu se va termina bine. Nu este exclus un razboi in Europa peste 15-20 de ani cand tensiunile generate de pumnul in gura se vor tot aduna.

  4. Politically Correctness a devenit o adevărată plagă în Europa, în numele ei se calcă efectiv în picioare orice și pe oricine!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.