G4Media.ro

Fostul fotbalist Gary Lineker se va retrage din activitatea de prezentator la…

Sursa foto: Twitter/@GaryLineker

Fostul fotbalist Gary Lineker se va retrage din activitatea de prezentator la BBC, după o dispută pe tema migrației / Lineker prezintă emisiunea Meciul Zilei de peste 20 de ani și este cel mai bine plătit prezentator al BBC

Fostul căpitan al naționalei de fotbal a Angliei, Gary Lineker, va face „un pas înapoi” din rolul său la BBC, în urma criticilor aduse politicii britanice în materie de migrație, care au declanșat o dispută furibundă între guvern și cel mai bine plătit prezentator al corporației, scrie Reuters.

Marți, Marea Britanie a anunțat detaliile unei noi legi prin care migranții care sosesc cu ambarcațiuni mici peste Canalul Mânecii vor fi împiedicați să ceară azil și vor fi expulzați fie în țara lor, fie în așa-numitele țări terțe sigure.

Legea a atras critici din partea partidelor de opoziție, a organizațiilor caritabile și a Agenției ONU pentru refugiați pentru impactul său asupra refugiaților autentici.

Lineker, care a găzduit la un moment dat refugiați în casa sa, a redistribuit o postare cu o înregistrare video cu ministrul de interne Suella Braverman vorbind despre noua lege, cu comentariul „Dumnezeule, este mai mult decât îngrozitor”.

Când a fost provocat pe social media, el a spus: „Nu există un aflux uriaș. Primim mult mai puțini refugiați decât alte țări europene importante. Aceasta este doar o politică de o cruzime incomensurabilă îndreptată împotriva celor mai vulnerabile persoane, într-un limbaj care nu se deosebește de cel folosit de Germania în anii ’30, iar eu nu sunt în regulă?”.

Comentariile sale au fost criticate de purtătoarea de cuvânt a prim-ministrului Rishi Sunak ca fiind „inacceptabile” și „dezamăgitoare”, dar a declarat că va „continua să încerce să vorbească în numele acelor suflete sărace care nu au voce”.

BBC a precizat că a purtat discuții cu Lineker și echipa sa în ultimele zile și a decis ca acesta să se retragă din prezentarea emisiunii emblematice Match of the Day (MOTD) „până când vom avea o poziție convenită și clară cu privire la utilizarea de către el a rețelelor de socializare”.

Lineker, în vârstă de 62 de ani, a prezentat MOTD din 1999, și nu s-a temut niciodată să își exprime opiniile cu privire la problemele politice.

Ian Wright, fost jucător de fotbal al lui Arsenal și al Angliei, a declarat că nu va apărea în emisiunea MOTD de sâmbătă, în semn de „solidaritate” cu Lineker.

Încălcarea liniilor directoare

BBC a declarat că a considerat că activitatea recentă a lui Lineker pe rețelele de socializare reprezintă o încălcare a liniilor sale directoare.

„Nu am spus niciodată că Gary ar trebui să fie o zonă fără opinii sau că nu poate avea un punct de vedere asupra unor probleme care îl interesează, dar am spus că ar trebui să se țină bine departe de a lua partea unor probleme politice de partid sau de controverse politice”, a adăugat acesta.

BBC, finanțat printr-o taxă anuală de 159 de lire (192 de dolari) „taxa de licență” percepută de toate gospodăriile care privesc televiziunea, are o prezență centrală în viața culturală britanică și se angajează să fie imparțial din punct de vedere politic.

Lineker, care în timpul carierei sale a jucat pentru cluburi precum Leicester City, orașul său natal, Everton, Tottenham Hotspur și gigantul spaniol Barcelona, este cea mai bine plătită personalitate a BBC, câștigând peste 1,3 milioane de lire sterline în 2021/22.

El nu este străin de a-și exprima opiniile despre politică și a cofondat o companie de producție de podcasturi ale cărei emisiuni includ „The Rest is Politics”.

Anul trecut, unitatea de reclamații a BBC a decis că Lineker nu a respectat standardele editoriale privind imparțialitatea atunci când a trimis un tweet în care întreba dacă Partidul Conservator aflat la guvernare va da înapoi banii donatorilor ruși, după ce ministrul de externe de atunci, Liz Truss, a îndemnat echipele de fotbal să boicoteze finala Ligii Campionilor din Rusia.

Președintele BBC, Richard Sharp, se află sub presiune pentru că nu și-a declarat implicarea în facilitarea unui împrumut pentru fostul prim-ministru Boris Johnson cu puțin timp înainte de a fi numit în această funcție. Numirea sa, făcută la recomandarea guvernului, este în prezent revizuită de către organismul de supraveghere a numirilor publice din Marea Britanie.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. El e wokistul.