G4Media.ro

Fostul candidat la președinția Franței, Eric Zemmour, achitat definitiv pentru „contestarea unei…

foto: Eric Zemmour Facebook

Fostul candidat la președinția Franței, Eric Zemmour, achitat definitiv pentru „contestarea unei crime împotriva umanității” referitor la liderul din perioada 1940 – 1944, Philippe Petain

Curtea de Apel din Paris a confirmat joi achitarea lui Zemmour, care a susținut în 2019 că mareșalul Pétain i-a „salvat” pe evreii francezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, declarații repetate în timpul campaniei prezidențiale din 2022. Fostul candidat la președinție nu a fost prezent la audiere, dar avocatul său, Olivier Pardo, și-a exprimat „imensa satisfacție” după decizia instanței, relatează Franceinfo.

„Este un mesaj pentru toți cei care vor să lanseze atacuri infame, folosind tragediile celui de-al Doilea Război Mondial în scopuri politice. Libertatea de exprimare este cea care a câștigat”, a declarat el la ieșirea din sala de judecată.

Remarcile contestate ale lui Zemmour ai cărui părinți, evrei berberi, au emigrat din Algeria în Franța, datează din 14 octombrie 2019, în timpul unei dezbateri din cadrul emisiunii „Face à l’info”, la care era editorialistul vedetă al CNews, alături de filosoful Bernard-Henri Lévy – și el evreu de origine algeriană.

„Într-o zi (…) ați îndrăznit să spuneți că Pétain i-a salvat pe evreii francezi. Este o monstruozitate, este revizionism”, s-a indignat Bernard-Henri Lévy. „Este din nou realitatea, îmi pare rău”, a răspuns Zemmour.

În timpul procesului, Eric Zemmour s-a apărat împotriva oricărei negări a unei crime împotriva umanității și a declarat că dezbaterea privind rolul regimului de la Vichy (1940-1944) față de evreii francezi ar trebui să fie decisă de istorici și nu de tribunale.

În hotărârea de achitare a acestuia, instanța a considerat că remarcile contestate ale lui Zemmour au fost făcute „în toiul momentului, în timpul unei dezbateri despre războiul din Siria”. Cu toate acestea, instanța a recunoscut că cuvintele sale conțineau „negarea participării [lui Pétain] la politica de exterminare a evreilor dusă de regimul nazist”. Petain a fost șeful regimului de la Vichy, în sudul Franței, neocupat de naziști, dar care a dus o politică de discriminare a evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ieșirile controversate ale lui Eric Zemmour au dus la aproximativ 15 procese, în special pentru insulte rasiale, provocare la ură sau negare a unei crime împotriva umanității. El a fost condamnat de mai multe ori de instanțele penale, ultima dată în ianuarie 2022 pentru „provocare la ură și violență” și „insulte publice împotriva unui grup de persoane din cauza originii lor” pentru comentarii despre minorii migranți neînsoțiți. Acesta a formulat recurs împotriva acestei hotărâri. De asemenea, el a fost condamnat definitiv de două ori pentru „provocare la ură”, pentru remarci făcute în 2010 și 2016.

Zemmour a obținut 7,07% în primul tur al alegerilor prezidențiale din 10 aprilie, iar acum partidul său, Recucerire (extrema dreaptă), prezintă candidați în alegerile parlamentare din 12 și 19 iunie.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter