G4Media.ro

Fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, scapă de al doilea dosar ANRP…

Sursa: gov.ro

Fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, scapă de al doilea dosar ANRP ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția / La fond a fost condamnată la peste 6 ani de detenție / Instanța a dispus confiscarea mitei de 400.000 de euro

Fosta șefă a Autorității Naționale de Restiture a Proprietăților, Crinuța Dumitrean, a scăpat şi de condamnarea în dosarul ANRP-Constanţa ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția, potrivit deciziei Înaltei Curţi. Verdictul este definitiv. La fond, la Curtea de Apel Bucureşti, Dumitrean fusese condamnată la 6 ani şi 3 luni de închisoare.

În baza (…) Codul penal, interpretat prin Deciziile nr. 297/2018 şi nr. 358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi Decizia nr. 67 din 25.10.2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, încetează procesul penal faţă de inculpata Dumitrean Crinuţa Nicoleta, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită (…) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia instanţei supreme.

Înalta Curte a menţinut însă „dispoziţia de confiscare specială de la inculpata Dumitrean Crinuţa Nicoleta a sumei de 400.000 de euro” primite mită, potrivit procurorilor DNA, de Crinuţa Dumitrean de la omul de afaceri Horia Simu. Şi acesta a scăpat de acuzaţia de dare de mită ca urmare a deciziilor CCR privind prescripţia. La fond, la Curtea de Apel Bucureşti, Simu primise 6 ani şi 4 luni de detenţie efectivă.

Instanţa Supremă a dispus achitări pentru toţi inculpaţii pentru acuzaţiile de abuz în serviciu pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. Prin urmare, au căzut şi acuzaţiile subsecvente de complicitate la abuz şi spălare de bani. Printre inculpaţii achitaţi se numără şi fostul parlamentar UDMR Marko Atilla, fugit în Ungaria. După decizia ÎCCJ, fostul parlamentar a anunţat pe Facebook că se întoarce în ţară.

Completul de la Înalta Curte care a dispus sentinţa de încetare a procesului penal ca urmare a deciziilor CCR privind prescripţia şi de achitare a fost alcătuit din judecătoarele Rodica Cosma, Anca Alexandrescu şi Adriana Ispas. Decizia de condamnare de la Curtea de Apel Bucureşti a fost luată de judecătorul Ciprian Ghiţă.

Acuzaţiile DNA. A dat 700.000 de euro şi a obţinut 8.750.000 de euro

Potrivit DNA, în 2009, omul de afaceri Hori Simu a cumpărat cu 700.000 de euro drepturile litigioase ale unui teren de 25 de hectare în Constanța (zona Brătianu – Anadalchioi). A obţinut despăgubiri de la ANRP de 8.750.000 de euro. DNA a susţinut că valoarea reală a terenului a fost umflată de cu peste 7,7 milioane de euro. Inalta Curte a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă privind recuperarea prejudiciului.

Este al doilea dosar ANRP în care Crinuţa Dumitrea scapă de condamnare ca urmare a deciziilor CCR privind prescripţia

Pe 5 decembrie 2022, Crinuța Dumitrean, fosta șefă a Autorității pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), Sergiu Diacomatu, membru al Comisiei ANRP și samsarii de drepturi litigioase, Gheorghe Stelian zis Stelu și Dorin Cocoş (fostul soț al Elenei Udrea), au scăpat de condamnările în primă instanță dinr+un alt dosar ANRP.

Inalta Curte a ajuns la concluzia că faptele de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave s-ar fi prescris pe 21 noiembrie 2022. În primă instanță, Dumitean și Diacomatu primiseră câte 7 ani și 6 luni de detenție efectivă, Stelu – 6 ani, iar Cocoș – 3 ani, o lună şi 10 zile cu executare.

Înalta Curte a menținut dispoziţia de confiscare specială de la Dorin Cocoş a sumei de 10 milioane de euro, iar Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu şi Gheorghe Stelian trebuie să achite prejudiciul de peste 44 de milioane de euro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. culmea ar fi ca si spaga sa fie restituita…bine ca si-au dat din propriul pix mariri de lefuri,la fel a fost si anul trecut,ce le pasa lor?timpul trece,leafa creste…

  2. Până la urmă a fost vreunul condamnat definitiv în marea furăciune numită ANRP?

  3. ANRPPDL de fapt!