G4Media.ro

Fost manager Gazprom: Am fabricat știri false împotriva Ucrainei la ordinele Kremlinului…

captura youtube

Fost manager Gazprom: Am fabricat știri false împotriva Ucrainei la ordinele Kremlinului / Orice informație care provine din surse oficiale rusești este implicit o minciună până când nu este demonstrată

„Am văzut bucătăria din interior, știu cum funcționează”, a declarat Igor Volobuev, fost manager al Gazprom, într-un interviu pentru cotidianul „La Repubblica”, referindu-se la mașinăria de propagandă a Kremlinului.

Volobuev, 50 de ani, este la Kiev. A fugit de la Moscova la începutul lunii martie, lăsând în urmă o viață pe jumătate trăită în Rusia și un scaun confortabil. „În interiorul Gazprom eram responsabil cu predarea „politicii informaționale”, afirmă Volobuev, explicând că activitatea lor a era de a efectua operațiuni de propagandă „împotriva întregii Ucraine, cea mai importantă țară pentru tranzitul gazelor rusești.

Centrul de control este și a fost întotdeauna în biroul președintelui Putin. Unul dintre oamenii care trăgeau sforile era Alexei Gromov (șef de cabinet adjunct și ofițer de propagandă). În timpul războiului gazelor din 2008-2009, principalul obiectiv al serviciului de presă pe care îl conduceam era acela de a demonstra că uzinele ucrainene aveau o rată de se strica foarte mare, că Kievul nu investea în modernizare. O modalitate de a discredita Ucraina și de a-i lua statutul de principală țară de tranzit”.

Ordinele de difuzare a acestor știri false erau date de „directorul general al Gazprom, Aleksei Miller. Le primea direct de la Kremlin. Dădeam operațiunilor pretextul confruntării economice, în realitate războiul gazelor era o consecință a problemelor pe care conducerea rusă le avea cu Kievul”.

Ce fel de probleme? „Revoluția portocalie, Viktor Iușcenko la putere, voința de a adera la NATO”. Și despre propaganda rusă actuală, Volobuev spune că „mint în continuu. Ei susțin că trupele ucrainene bombardează orașe și poporul rus crede asta. Să nu uităm niciodată regula de bază: orice informație care provine din surse oficiale rusești este implicit o minciună până când nu este demonstrată”.

Fostul manager Gazprom dezvăluie: „Când lucram acolo, știam că s-au investit milioane de dolari pentru a mitui „agenți de informații” pentru a răspândi o viziune pro-guvernamentală în mass-media. Aparent, același mecanism este în vigoare acum”.

Și, Volobuev adaugă: „În Gazprom și Gazprombank sunt oameni conștienți că toate acestea vor duce Rusia la catastrofă. Cu cât Europa este mai unită în a pune presiune, cu atât mai repede vor abandona”. Și oligarhii? „Putin i-a intimidat, după arestarea lui Hondorkovski au înțeles lecția. Însă, dacă UE îi împiedică să intre pe teritoriu și continuă cu sancțiunile, în curând vor începe să facă ceva pentru a-l răsturna”.

Sursa: Il Fatto Quotidiano/ Rador/ Traducerea: Oana Avram

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Opriți cenzura

 2. Rusia minte tot timpul, asta știm.

 3. Ma refer la cenzura practicata de G4, referitor la comentari

  • Daca vei injura nu vei fi cenzurat. Deci cat mai multe vulgaritati si vei trece de moderare.

 4. Si la Digi24 sau CNN e la fel, orice informatie de acolo e probabil o minciuna sau cel putin o dezinformare dar aici e ok ca e dezinformare pe partea globalista feminist ecologista

  daca era deinformare de dreapta ca la rusi atunci e rau. am inteles mesajul doar ca ma sterg cu el la…

  • Mă simt fericit când văd trolli aurolaci nervoși! 😏 Și e si soare afară!!! 😄😄😄

 5. @ Dr. No – Vezi, bre postac, ca ai dat-o in bara cu limba romana!