G4Media.ro

Forumul Român pentru Obezitate cere recunoașterea obezității ca boală cronică în România

Sursa foto: Pixabay

Forumul Român pentru Obezitate cere recunoașterea obezității ca boală cronică în România

Forumul Român pentru Obezitate (FORO) a lansat marți o Coaliție Națională pentru Combaterea Obezității și a propus recunoașterea obezității ca boală cronică în România și stabilirea unor politici de sănătate care urmăresc prevenirea acesteia, potrivit unui comunicat de presă transmis de organizație.

Miza recunoașterii obezității ca boală cronică este legată de faptul că o astfel de măsură ar deschide calea pentru elaborarea unor programe naționale de sănătate pentru prevenție și tratare. Aceste programe naționale, ca și în cazul cancerului sau al altor boli cronice, primesc alocări bugetare consistente.

Coaliția a fost lansată oficial la Palatul Parlamentului marți, 17 mai 2022 și are scopul de a conștientiza populația că obezitatea este o boală cronică, ce trebuie abordată cu prioritate, se mai arată în comunicat.

Măsura de politică publică considerată de FORO ca fiind cea mai importantă ar fi dezvoltarea unui Program Național privind controlul obezității, pe următoarele reguli:

 • controlul obezității prin acțiuni specifice de prevenție, diagnostic, tratament și prevenirea complicațiilor asociate;
 • abordarea multidisciplinară a obezității;
 • definirea clară a traseului pacientului cu obezitate prin stratificarea echipelor de îngrijire, în funcție de clasele de risc ale pacienților.

“Primul pas către combaterea obezității este conștientizarea că persoana cu obezitate are o boală cronică, care trebuie controlată de către echipe medicale multidisciplinare. Da, obezitatea este o boală, care trebuie tratată ca atare și discutată cu medicul. Așa cum nu ne tratăm singuri de hipertensiune sau alte boli, la fel nu ar trebui să ne tratăm singuri de obezitate”, a declarat profesorul universitar și președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senat, Adrian Streinu-Cercel.

Recent, Organizația Mondaială a Sănătății (OMS) a publicat un raport în care avertizează răspândirea severă în Europa a unei „epidemii” de exces ponderal și obezitate, care ar fi cauza a peste 1,2 milioane de decese anual, deci 13% dintre totalul acestora.

La nivelul României, situația obezității este în mod specific îngrijorătoare, conform raportului:

 • 31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate (adică peste 4 milioane de persoane), 34,6% din populația României e afectată de luarea în greutate, iar 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea;
 • Până în 2030, România va avea peste 490.000 de copii cu obezitate. Țara noastră are 7/10 scor de risc în ceea ce privește creșterea obezității la copii până în 2030;
 • Urmând politicile actuale, șansele să respectăm planul de reducere a riscului de creștere a prevalenței obezităţii până în 2025, asumat ca partener OMS, sunt de 0% la populația adultă de sex masculin și de 4% la populația adultă de sex feminin;
 • Incidența foarte ridicată a obezității în România este dublată și de o percepție greșită pe care românii o au asupra acesteia – doar 1 din 4 români din mediul urban care se confruntă cu obezitate recunoaște și conștientizează afecțiunea și riscurile asociate acesteia.

 

La nivel mondial, evoluția obezității a crescut accelerat în anul 2022 având următoarele date raportate:

 • 800 milioane persoane trăiesc cu obezitate;
 • Obezitatea la copii se estimează că va crește cu 60% până în 2030, când numărul copiilor cu obezitate va atinge 250 milioane;
 • Costurile cu consecințele medicale ale obezității vor atinge 1 trilion de dolari până în 2025.

În cadrul întâlnirii din 17 mai au fost prezentate de către profesorul universitar și vicepreședintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Cornelia Bala, principalele elemente din Recomandările pentru îngrijirea persoanelor cu obezitate în România din Forumul Român pentru Obezitate care se constituie într-o primă acțiune finalizată din cadrul Programului Național privind controlul obezității.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Obejii la galere!

 2. Dacă genul neutru este considerat acceptabil nu văd de ce faptul că mănânci de nu te mai oprești nu ar fi considerată boală? Apoi iei concediu medical plătit pentru a sta acasă până slăbești! 😂

  • @ Mihai – Mda, genul neutru nu mananca din banii tai sau ai mei, nu-si ia concediu medical pentru ca e de gen neutru. Preventie impotriva obezitatii s-a facut intotdeauna, dar de la preventie la a face din obezitate o „boala” mi se pare prea mult!. Poate sunt intransigent, dar sa faci o boala din lacomie si lipsa de vointa e discriminare pentru oamenii care au grija de corpul si sanatatea lor. E ca si cum ai trata privilegiat fumatorii pentru ca nu au vointa necesara sa se lase de fumat. Din contra, fumatorii ar trebui sa plateasca ion plus la asigurarile medicale pentru orice eventualitate. Asa si obezii, din momentul in care trec de linia rosie cu greutatea, sa plateasca in plus la asigurari!

  • @kafka – si cum ar suna o decizie de suprataxare la grași? “ In urma cântăririi dvs. la sediul Diectiei de Sanatate , cu regret va înștiințăm că ați depașit X kg ( cate, la unul de 1,90?), motiv pentru care vi se va retine suplimentar suma de… Cand slăbiți. 1o kg se va scădea corespunzător”. Asa? Altfel, de acord. că obezitatea nu e o boală, ci o cauză favorizatoare a multiple afecțiuni. Cat despre suprataxarea .fumatorilor, se face prin accize imense, către 80% , dacă nu mă înșel. Că nu merg banii ăia unde trebuie, e altă și tristă poveste…

  • La fel cum cel mai mare contribuitor la bugetul de stat e o firma care se ocupa cu tutunul, tot asa si cei cu alimentele nesanatoase aduc multi bani la buget.

   Deci masuri de restrictionare pentru cei cu vointa mai slaba … sunt improbabile spre imposibile. ☹️

  • @Buffalo Bill – Evident ca nu poate exista o asemenea taxa. Cu toata intrasigenta mea, nici eu nu as fi de acord. Era doar o figura de stil pentru a sublinia extrema cealalta – sa faci din obezitate o boala. In ce priveste fumatul, asa e, exista niste accize uriase, dar care nu se duc in fondurile de sanatate, ceea ce e foarte gresit.

 3. Nu stiu daca orice tip de obezitate poate fi catalogat ca boala cronica. Cei obexzi din cauza unor dereglari hormonale nu ar trebui pusi in aceeasi oala cu cei ce au metabolism normal, dar mananca peste masura…