G4Media.ro

Forumul Judecătorilor cere CSM să anuleze concursul de promovare la Curtea Supremă

Forumul Judecătorilor cere CSM să anuleze concursul de promovare la Curtea Supremă

Asociația Forumul Judecătorilor din România solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să anuleze concursul actual de promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit unui comunicat de presă.

Asociația, condusă de judecătorii Dragoș Călin și Lucia Zaharia, arată că modificările aduse de guvernele PSD și majoritatea PSD-ALDE-UDMR în anul 2018 legilor justiției, inclusiv asupra modalității de derulare a concursurilor din perioada recentă, ”afectează dreptul/interesul judecătorilor de a participa la concursuri pentru accederea la funcțiile de elită, în condițiile în care organizarea și desfășurarea acestora este fiind apanajul Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii și al unui număr extrem de redus de examinatori numiți de aceasta, aproape mereu aceiași, în lipsa oricăror interdicții de desemnare în comisii în cadrul unor examene/concursuri consecutive”.

46 de judecători de la Curțile de Apel din țară îndeplinesc condițiile de participare la concursul organizat de CSM pentru ocuparea a 14 posturi de magistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție, la Secțiile Contencios, Civilă și Penală, potrivit listei publicate de CSM.

Pe listă regăsim mulți judecători de la Curtea de Apel București (CAB), unde a fost președinte fosta șefă a CSM, Lia Savonea. Unii dintre ei au fost picați la interviul din decembrie anul trecut, la Secția pentru judecători a CSM. Spre exemplu, Alina Ghica este fost președinte al CSM și actual vicepreședinte al Curții de Apel București (CAB). Este cea care a suspendat completurile de 5 judecători de la ÎCCJ din 2018 și a anulat o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum.

Ca urmare a acestor modificări legislative, Forumul Judecătorilor apreciază că e nevoie de ”o reformă reală”, în condițiile în care cadrul legislativ actual ignorând recomandările Comisiei Europene formulate de-a lungul timpului în cadrul rapoartelor MCV.

”În acest context, concursul actual de promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție, derulat sub reguli subiective și lipsite de meritocrație, fără a se ține seama și de recomandările Comisiei Europene formulate de-a lungul timpului în cadrul rapoartelor MCV, este cu totul nejustificat și trebuie anulat neîntârziat, fiind necesară înlăturarea oricărei forme de implicare directă a Consiliului Superior al Magistraturii în concursul de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin numirea unor candidați agreați de majoritatea existentă în Secția pentru judecători. De asemenea, potrivit jurisprudenței constante a Curții Constituționale, posibilitatea Consiliului Superior al Magistraturii de a adopta, prin regulamente, aspecte esențiale care țin de ocuparea posturilor de judecător sau procuror, inclusiv a celor de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, determină o stare de incertitudine juridică, acest gen de acte având, de obicei, un grad sporit de schimbări succesive în timp. Prin urmare, prezentul concurs de promovare ar putea fi anulat pe cale judiciară, ca urmare a lipsei reglementării unor aspecte esențiale în lege, nefiind deloc clar de ce anume ar trebui desfășurat în mare grabă și cu orice preț”, arată asociația în comunicatul citat.

Asociația Forumul Judecătorilor din România mai arată că ”puterea legislativă și puterea executivă nu au nicio scuză pentru lipsa de voință politică necesară în vederea modificării imediate a legilor justiției”, dând câteva exemple de modificări necesare:

• instituirea unor examene meritocratice de promovare în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, susținute exclusiv prin intermediul Institutului Național al Magistraturii;

• înlăturarea oricărei forme de implicare directă a Consiliului Superior al Magistraturii în concursul de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin abrogarea dispozițiilor care îi conferă rolul de a desemna comisii de concurs;

• selecția comisiilor de concurs trebuie să fie realizată exclusiv prin tragere la sorți, transparent, la nivelul Institutului Național al Magistraturii;

• interdicția de numire ca membru în orice altă comisie constituită pentru selecția judecătorilor vreme de trei ani de la data la care acel judecător a fost desemnat membru al unei comisii de concurs privind funcțiile rezervate judecătorilor în sistemul judiciar;

• interdicția de numire ca membru în aceste comisii a persoanelor din afara corpului magistraților care au desfășurat activitate politică sau cel puțin aparență de activitate politică cel puțin trei ani anterior numirii;

• reglementarea unor criterii clare pentru evitarea conflictelor de interese între membrii comisiilor de concurs.

Foto: Înalta Curte de Casație și Justiție

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Cucuveaua SAVONEA trebuie să ‘și impuna sclavii cât mai repede pt că sunt alegeri și cine știe ce se poate întâmpla!

  • Aici esti in eroare ! Lia Savonea este presedinta celui mai inalt for judecatoresc (dpdv administrativ) dar ea este judecatoare DOAR de Curte de Apel !
   Cei sustinuti de ea pt ICCJ si care vor deveni judecatori ai ICCJ nu au cum sa ii fie „sclavi” (poate ii sunt apropiati, sigur ii sunt apropiati dar nu „sclavi”) !

   PS. Si teoretic si practic e posibil ca Savonea dupa ce ii expira mandatul de membru al CSM sa ramana pana la pensie judecator de Curte de Apel si deci sa le fie inferioara ca rang judecatoresc celor pe care spui tu ca „ii propune” sa devina judecatori la cea mai inalta instanta judecatoreasca din Romania !

 2. Să dea Dumnezeu să fie o justiție normală!!!

 3. Concursurile sunt făcute la bășcălie câtă vreme Justiția protejează tâlharii și coruptii de rigorile legii.

 4. Fix va asculta cineva.. Judecătorii au primit ce au vrut, politicienii la fel… Ciordache la fel.. Stat mafiot

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.