G4Media.ro

Forțele rusești au amplasat lansatoare de rachete Grad în apropierea unui reactor…

Sursa foto: Energoatom

Forțele rusești au amplasat lansatoare de rachete Grad în apropierea unui reactor al centralei nucleare Zaporijia, acuză Kievul

Forțele rusești au instalat mai multe lansatoare de rachete la centrala nucleară ucraineană Zaporijia, susțin oficialii ucraineni, ceea ce ridică noi temeri că cea mai mare centrală nucleară din Europa ar putea fi folosită ca bază pentru a trage asupra pozițiilor ucrainene, scrie Sky News.

Compania nucleară ucraineană Energoatom a declarat că trupele rusești care ocupă centrala au amplasat mai multe lansatoare de rachete multiple Grad în apropierea unuia dintre cele șase reactoare nucleare ale sale.

Aceasta a precizat că sistemele ofensive sunt amplasate în noile „structuri de protecție” pe care rușii le-au construit în secret, „încălcând toate condițiile de siguranță nucleară și de radiații”.

Lansatoarele de rachete de fabricație sovietică sunt capabile să tragă cu rază de acțiune de până la 40 km, iar Energoatom a declarat că acestea ar putea permite forțelor rusești să lovească malul opus al râului Nipru, unde fiecare parte o acuză pe cealaltă de bombardamente aproape zilnice în orașele Nikopol și Marhanets.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a plasat inspectori la centrală și a încercat să convingă ambele părți să accepte o zonă demilitarizată în jurul acesteia, fără succes, deocamdată.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Pai nu era vorba ca rusii bombardează centrala?