G4Media.ro

Forțele israeliene au tras asupra unui convoi cu alimente vitale în Gaza,…

Sursa foto: SAID KHATIB / AFP

Forțele israeliene au tras asupra unui convoi cu alimente vitale în Gaza, arată documente ONU și imagini din satelit

Forțele israeliene au deschis focul asupra unui convoi al Națiunilor Unite care transporta provizii alimentare vitale în centrul Gaza pe 5 februarie, înainte de a bloca în cele din urmă accesul camioanelor în partea de nord a teritoriului, unde palestinienii sunt în pragul foametei, potrivit unor documente împărtășite în exclusivitate cu CNN de către ONU.

CNN a văzut corespondența dintre ONU și armata israeliană care arată că traseul convoiului a fost convenit de ambele părți înainte de atac. Potrivit unui raport intern de incident întocmit de UNRWA, principala agenție de ajutorare a ONU din Gaza, care a fost văzut și de CNN, camionul era unul dintre cele 10 din convoi care staționa la un punct de reținere al forțelor de apărare israeliene când s-a tras asupra lui.

Nimeni din convoi nu a fost rănit, dar o mare parte din conținutul acestuia – în principal făină de grâu, necesară cu disperare pentru a face pâine – a fost distrusă. Urmărirea atacului oferă o fereastră către provocările majore cu care se confruntă eforturile umanitare în ceea ce privește furnizarea de ajutoare către cele peste 2 milioane de persoane din Gaza – dintre care aproape 85% sunt strămutate intern – în contextul în care Israelul bombardează fâșia de aproape cinci luni.

„Un convoi în care se aflau alimente, care se îndrepta spre partea de nord a Fâșiei Gaza. Acest convoi care se îndrepta spre ceea ce noi numim zonele de mijloc, a fost lovit. Unul dintre camioanele care transportau provizii a fost lovit de focul israelian”, a declarat Juliette Touma, purtător de cuvânt al UNRWA, pentru CNN.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) nu au răspuns la solicitările repetate ale CNN de a comenta atacul. IDF a declarat pe 5 februarie că analizează incidentul.

Acesta este unul dintre multiplele incidente în care convoaie de ajutoare, precum și depozite care stochează ajutoare, au fost lovite de la începutul războiului.

Israelul a lansat bombardamentele și invazia terestră a Fâșiei Gaza după atacul terorist din 7 octombrie al Hamas, în care au fost ucise cel puțin 1.200 de persoane, iar alte peste 250 au fost luate ostatice. Peste 29.000 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra fâșiei, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

În urma atacului din 5 februarie, UNRWA a decis să nu mai trimită convoaie în nordul Gaza. Ultima dată când agenția a reușit să livreze alimente la nord de Wadi Gaza – o fâșie de terenuri umede care secționează enclava – a fost la 23 ianuarie. ONU estimează că 300.000 de persoane trăiesc în continuare în nordul Gaza, cu foarte puțină asistență. Malnutriția acută a fost deja identificată la 16,2% dintre copiii de acolo, peste pragul considerat critic, potrivit ONU.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Se va demonstra ca acel convoi de alimente vitale ascundea teroriști.

  2. Daca pentru tine 140 de persoane e echivalentul a 300 000 …felicitări

  3. De ce nu comentați voi și la articolul în care 3 teroriști palestinieni au deschis focul pe o autostradă din Israel , lăsându-se cu morți și răniți. Păi cine seamănă vânt, culege furtună. „Luați-o și pe asta „,că doar cu antisemitismul nu treceți clasa.