G4Media.ro

Forțele armate ale Chinei recrutează zeci de foști piloți militari britanici

foto: Wikipedia

Forțele armate ale Chinei recrutează zeci de foști piloți militari britanici

China a recrutat zeci de foști piloți militari britanici pentru a învăța forțele armate chineze cum să învingă avioanele de război și elicopterele occidentale, în ceea ce constituie o „amenințare la adresa intereselor Regatului Unit”, afirmă oficiali britanici, citați de Sky News.

Un oficial a declarat că aproximativ 30 de foști piloți de avioane rapide, în principal, dar și unii piloți de elicoptere – atrași de salarii anuale de aproximativ 240.000 de lire sterline – se află în prezent în China, antrenând piloți pentru Armata Populară de Eliberare, în ceea ce un analist în domeniul apărării a descris ca fiind o breșă uimitoare de securitate.

Beijingul încearcă în mod activ să angajeze mult mai mulți piloți militari în activitate și foști piloți militari și alți specialiști din cadrul RAF, Royal Navy și armata britanică, precum și personal din alte națiuni occidentale, a declarat un oficial occidental.

Situația este atât de gravă, încât serviciul de informații pentru apărare al Ministerului Apărării a emis marți o „alertă de amenințare” pentru a avertiza personalul militar în activitate și foștii militari împotriva unor astfel de abordări.

China se folosește de vânători de personal terți, inclusiv de o companie cu sediul în Africa de Sud, pentru a viza personalul, a declarat oficialul occidental.

Oficialul a numit compania ca fiind Test Flying Academy of South Africa, deși a subliniat că aceasta nu are nicio legătură cu guvernul sud-african.

Sky News a contactat firma pentru a solicita un răspuns la această acuzație.

Marea Britanie pare neputincioasă în a opri recrutările

Oficialul occidental a declarat că schemele de recrutare reprezintă „o amenințare la adresa intereselor britanice și occidentale” și că sunt privite cu „îngrijorare și dezaprobare” de către guvern.

Toți foștii militari britanici, care au acceptat locuri de muncă pentru a antrena piloți militari chinezi, „aproape sigur îmbunătățesc cunoștințele și capacitățile militare ale Chinei”, a declarat oficialul.

În ciuda potențialului de afectare a securității naționale, se pare că Regatul Unit nu a avut nicio putere de a opri programele de recrutare sau de a-i forța pe foștii militari care au acceptat locuri de muncă în China să se întoarcă acasă – în afară de a face apel la ei.

Oficialul a declarat că nu se crede că cineva a încălcat Legea privind secretele oficiale – ceea ce ar fi o infracțiune penală.

Ministerul Apărării a declarat că lucrează pentru a face mult mai dificilă pentru China racolarea militarilor britanici.

„Luăm măsuri pentru a descuraja actualii și foștii piloți să fie recrutați și dorim să evităm orice percepție din partea Chinei că tăcerea noastră anterioară în această privință este interpretată greșit ca fiind acceptarea sau aprobarea noastră pentru această activitate”, a declarat oficialul occidental.

Vârful de recrutare a fost identificat începând cu aproximativ sfârșitul anului 2019, la începutul carantinelor COVID.

Oficialii nu au fost în măsură să spună imediat numărul total de foști militari britanici care au fost vreodată angajați să lucreze pentru chinezi.

De asemenea, nu au putut oferi o cifră pentru cât de mulți membri actuali și foști membri ai personalului sunt vizați în mod activ în acest moment, dar au spus: „Este cu siguranță mai mult decât o simplă picătură de apă.”

Nu au fost oferite identități ale foștilor piloți militari britanici care lucrează deja în China, dar oficialii au spus că o parte dintre ei au în jur de 50 de ani și au părăsit armata cu mai mulți ani în urmă.

„Fără ca noi să luăm măsuri, această activitate ar aduce aproape sigur prejudicii avantajului de apărare al Regatului Unit și al aliaților noștri”, a declarat oficialul occidental.

Ce încearcă să obțină China?

China caută piloți cu o experiență îndelungată în pilotarea avioanelor de război britanice și a altor avioane NATO, inclusiv a avioanelor de luptă Typhoon și Tornado și a avionului Harrier – care obișnuia să opereze de pe portavioanele britanice, pentru a-și învăța piloții cum să contracareze cel mai bine capacitățile acestora, a declarat oficialul occidental.

„Nu este vorba de antrenarea piloților chinezi pe avioane occidentale. Este vorba de a lua piloți occidentali cu mare experiență pentru a ajuta la dezvoltarea tacticilor și capacităților forțelor aeriene militare chineze”, a declarat oficialul.

„Este vorba într-adevăr de faptul că chinezii au o înțelegere a ceea ce ar fi tacticile, abordările și capacitățile de ultimă generație, în cazul în care armata chineză ar ajunge în situații în care s-ar confrunta cu aceste tipuri de active”.

Aceasta a inclus, de asemenea, elicoptere militare britanice precum Wildcat și Merlin.

Se înțelege că China a încercat să recruteze foști piloți care s-au antrenat pe avionul rapid F35 de generația a cincea, ultrasecret, un proiect condus de SUA.

Oficialul a spus că se crede că astfel de eforturi nu au avut succes până acum. Aceste avioane – fiecare dintre ele valorează peste 100 de milioane de lire sterline – folosesc o tehnologie invizibilă extrem de sensibilă, dezvoltată împreună cu Statele Unite, și reprezintă o țintă principală de spionaj.

Ce face Marea Britanie pentru a împiedica recrutarea foștilor piloți?

În încercarea de a face mai dificilă atragerea de către China a mai multor piloți, Ministerul Apărării a declarat că se depun eforturi pentru a înăspri legislația privind securitatea și contractele de muncă.

„Luăm măsuri decisive pentru a opri schemele de recrutare chinezești care încearcă să vâneze piloți activi și foști piloți ai forțelor armate britanice pentru a antrena personal al Armatei Populare de Eliberare în Republica Populară Chineză”, a declarat un purtător de cuvânt.

„Tot personalul în activitate și fostul personal se supune deja Legii privind secretele oficiale, iar noi revizuim utilizarea contractelor de confidențialitate și a acordurilor de nedivulgare în întreaga Apărare, în timp ce noul proiect de lege privind securitatea națională va crea instrumente suplimentare pentru a face față provocărilor contemporane în materie de securitate – inclusiv aceasta.”

„O repetiție pentru război”

Francis Tusa, analist în domeniul apărării, a calificat dezvăluirile drept „uluitoare”.

„Să fim sinceri, China este un inamic”, a declarat Tusa pentru Sky News.

„Ca atare, avem subiecți britanici care au decis că interesele lor sunt servite cel mai bine învățându-l pe inamicul nostru cum să ne învingă. Acest lucru este incredibil de înspăimântător”.

Dezvăluirile au apărut în contextul în care marți va fi introdusă în parlament o nouă legislație pentru a înăspri supravegherea în Marea Britanie a persoanelor și companiilor care lucrează pentru state ostile sau entități străine și care încearcă să influențeze politica internă.

Ca amendament la proiectul de lege privind securitatea națională, schema de înregistrare a influenței străine va impune oricărei persoane care este angajată de un guvern străin să își declare activitatea sau să riște urmărirea penală, ca parte a eforturilor de a reprima spionajul și operațiunile de influență malignă.

Șeful MI5 a declarat: „Marea Britanie se află în competiție strategică cu state care încearcă să ne submineze securitatea națională, instituțiile democratice și avantajul comercial la o scară fără precedent. Avem nevoie de instrumente și puteri noi și moderne pentru a ne apăra, în mod proporțional, dar ferm”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

 1. O problema pentru nato
  Întrebarea e dacă s-au lăsat cumpărati de chinezi oare au fost cumpărați și de rusi?

  • @ruble: „Nu este vorba de antrenarea piloților chinezi pe avioane occidentale. Este vorba de a lua piloți occidentali cu mare experiență pentru a ajuta la dezvoltarea tacticilor și capacităților forțelor aeriene militare chineze”, a declarat oficialul.

 2. Retragerea cetateniei, sa se stabileasca in China daca le place…

  • Presupun ca semneaza un non-compete pe viata sau?!
   Daca nu-l respecta exista serviciile secrete, ii pot lichida.

 3. Militarii britanicii, care zilnic emit comunicate despre frontul ucrainean s-au trezit brusc ca zeci de foști piloți militari de-ai lor trădează pe bani multi in China, de mult timp.

 4. E asa de greu sa dati un search pe net sa vederi si voi cum arata un fighter cianiz….ce plm cauta un EF Typhon in povestea cu recrutarea pilotilor britanici, pana la urma e vb de fortele aeriene ale PRC, aveti doua indicii JF17 si J20…..