G4Media.ro

Forțele Aeriene Române intervin în Macedonia de Nord, în sprijinul forțelor de…

Forțele Aeriene Române intervin în Macedonia de Nord, în sprijinul forțelor de intervenție la dezastre

După ce 100 de pompieri români au fost trimiși în sprijinul autorităților din Grecia care se luptă cu incendii devastatoare de mai multe zile, sâmbătă vor decola spre Macedonia de Nord și două aereonave, potrivit informării Forțelor Aeriene Române.

„Ca urmare a unei hotărâri emise, în această dimineață, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum și o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, din dotarea Forțelor Aeriene Române decolează astăzi, 7 august, în jurul orei 10.00, din Baza 90 Transport Aerian, cu destinația Skopje, Macedonia de Nord, pentru a acționa în sprijinul forțelor de intervenție din această țară, afectată de incendiile de pădure manifestate în ultimele zile”, se precizează în comunicatul Forțelor Aeriene Române.

Aeronavele sunt deservite de aproximativ 15 de militari – piloți, personal navigant și personal auxiliar.

Având în vedere situația gravă prin care trec mai multe țări din Europa, afectate de grave incendii, Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, în calitate de Punct național de contact, a notificat partenerii europeni asupra disponibilității de sprijin a României, iar prin portalul informațional dedicat CECIS (Common Emergency Communication and Information System) al Mecanismului de protecție civilă al UE, a fost precizată nevoia intervenției forțelor și mijloacelor oferite de țara noastră.

Pentru aeronavele Forțelor Aeriene Române este a doua misiune internațională de acest tip, prima având loc în luna iulie a anului 2018, în Grecia.

Aeronava C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, care poate transporta 6.000 de litri de apă (șase containere) la fiecare trecere, a acționat, din 2017 și până în prezent, și pentru stingerea a două incendii de pădure din țara noastră  – unul în zona localității Șvinița, din județul Mehedinți, și cel de-al doilea  în zona Buceș, munții Vulcan, la limita dintre județele Alba și Hunedoara.

Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale și provocate de om la nivelul UE, permițând acordarea asistenței coordonate, eficace și rapide în sprijinul populațiilor afectate.

Capacitatea europeană de răspuns în situații de urgență este realizată prin punerea în comun, în mod voluntar, a resurselor alocate în prealabil de statele membre, în vederea desfășurării imediate în interiorul sau în afara UE.

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență este nucleul operațional al mecanismului de protecție civilă: este activ non-stop și coordonează eforturile UE de răspuns în caz de dezastre.

Sursa Foto: Facebook/Forțele Aeriene Român/Ilustrativ

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Aproximativ 15 adică 14,82? Sau 15.08?

    Ce draci de școală se mai face în zilele astea, de nu știți să folosiți cuvintele? Că nu e prima oară când întâlnesc prostia asta…

    • „Aproximativ 15” pt ca depinzand de circumstante aeronava poate functiona cu mai multi sau mai putini membri ai echipajului.