G4Media.ro

VIDEO Formă inedită de protest față de modificarea Codului de procedură penală:…

VIDEO Formă inedită de protest față de modificarea Codului de procedură penală: Apel la cetățeni să meargă joi la Curtea Constituțională pentru a cere respingerea legii. ”Stăm la coadă pentru Democrație”

Zeci de persoane s-au dus joi la Curtea Constituțională pentru a depune petiția Amicus Curiae, prin care cer judecătorilor să respingă modificările aduse Codului de procedură penală. Formă inedită de protest a fost anunțată pentru ora 12:00 de comunitatea ”Declic”.

Comunitatea ”Declic” a invitat cetățenii să meargă în număr cât mai mare la Curtea Constituțională pentru a depune o intervenție scrisă – amicus curiae – prin care să ceară respingerea modificărilor aduse Codului de procedură penală.

”Stăm la coadă pentru Democrație? Ne dăm întâlnire joi, de la ora 12:00 la sediul CCR (Palatul Parlamentului, Intrarea B1, Bucureşti, Calea 13 Septembrie nr. 2, sector 5), în încercarea de a salva democrația. Am cercetat în amănunt ce instrumente democratice ne stau la dispoziție pentru a combate modificările Codului de Procedură Penală. Amicus Curiae (prieten al curții) este o intervenție scrisă, pe care oricine o poate adresa Curții Constituționale. Prin acest instrument juridic, le putem solicita să verifice constituționalitatea legilor în dezbatere. Am redactat o astfel de intervenție în colaborare cu specialiști în drept”, se arată în descrierea evenimentului postat pe pagina de Facebook a comunității Declic.

Principalele argumente în baza cărora ”Declic” solicită respingerea modificărilor aduse Codului de procedură penală:

 • Comisia specială și-a depășit mandatul
 • Procedura legislativă urmată este profund defectuoasă
 • Calitatea legii este profund criticabilă
 • Voința legiuitorului este contrară interesului public

”Prin rolul său, Curtea este singura autoritate care poate împiedica consacrarea legală a unui set de norme care dăunează spiritului Constituției. Când o astfel de lege este adoptată doar pentru a proteja infractorii, când are loc un simulacru de dezbatere,  atunci înseamnă că parlamentarii nu legiferează, ci ei uzurpă o funcție esențială aparținând unui Parlament autentic prin care se exercită suveranitatea poporului. Într-o astfel de situație, singura cale de a bloca promulgarea unui asemenea act normativ și de a împiedica practici viitoare identice, este admiterea de către Curtea Constituțională a sesizărilor depuse”, se mai arată în sesizarea pe care comunitatea ”Declic” a postat-o pe site și care poate fi depusă de orice cetățean interesat de modificarea Codului de procedură penală (aici textul integral al petiției).

Curtea Constituțională a dat termen pe 25 septembrie pentru dezbaterea sesizării președintelui Klaus Iohannis pe modificările aduse Codului de procedură penală, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR. Judecător raportor a fost desemnat Daniel Morar, fostul șef al DNA.

CCR va discuta Codul de procedură penală și săptămâna viitoare, pe 18 iulie, la sesizarea PNL, USR și a Înaltei Curți de Casație. Nu este clar în acest moment dacă o decizie finală va fi dată săptămâna viitoare sau dacă ea va fi amânată pentru luna septembrie, atunci când va fi dezbătută și sesizarea făcută de președintele Klaus Iohannis.

Sursa foto: Europa Fm

Curtea Constituțională amână pentru toamnă și dezbaterea sesizării președintelui Iohannis pe Codul de procedură penală. Judecător raportor: Daniel Morar

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. merita incercat, cu toate ca cei 600 vor intelege doar de bâtã, ca nu i ajuta IQ ul.

 2. Luati si copilasii cu voi…

  • Si daca sunt javre prin imprejurimi care sa incerce sa ni-i fure…?

  • Sau ambulante cu usr isti , vezi cazul Gara de Nord!

  • @Morjan, jura-te ca nu l-ai rapit tu pe …ala micu’ (cel cu tridentul)…!

  • Morgan, du-te, mă, de-ți bate coasa, că te trag de urechi !

 3. Ma jur pe legile justitiei si pe noile coduri, ca nu i am dat nici cu pumnul nici cu palma in plex.

 4. Sau, mai bine, in numar cat mai mare pe DN1 si pe autostrada soarelui si injurati ciuma rosie ca nu v-a facut autostrazi!

 5. +300 parlamentari

 6. Sa mi explice și mie cineva , de ce e bine sa se micșoreze pedepsele la infractori ??? Părerea mea e că ar trebui mărite pedepsele , daca furi , omori faci o infracțiune , asta înseamnă că nu vrei să trăiești Intr o societate civilizată de oameni corecți , așa că du-te la pârnaie sa te relaxezi acolo cu tovarășii infractori pe mai multi ani . Așa mi se pare cel mai corect .

 7. Oameni buni! ‘straordinar de bună inițiativa! O înrebare am totuși! DE CE NU VĂ UNIȚI FRAȚILOR?
  Nu-nțelegeți că tot felul de mici asociații care mai de care mai fărâmițate n-au nici o șansă ? Mai ales că (tocmai am aflat acu’) cea mai ministră de interne este doctor nene! Păi cu un doctor vă puneți voi? Lăsând gluma la oparte! Ar trebui să-nțelegeți! Cheia succesului e să vă uniți toate asociațiile astea civice și să-i dovediți pe derbedeii ăștia!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.