G4Media.ro

Forintul se depreciază și depășește pragul psihologic de 400 de unități pe…

Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Forintul se depreciază și depășește pragul psihologic de 400 de unități pe euro. Banca Națională a Ungariei intervine

Pe lângă inflație, Ungaria se confruntă și cu devalorizarea monedei naționale. De curând, cursul a depășit pragul psihologic de 400 de forinți pe euro. Banca Națională a mărit vertiginos dobânda de referință, dar fără rezultat, transmite RFI România.

Marți, Banca Națională a Ungariei a decis o majorare neașteptat de mare a dobânzii de referință, cu 1,85%. Anterior, analiștii prognozau o mărire de 0,5%, deci procentul de 1,85% este deosebit de ridicat, ca și nivelul la care a ajuns dobânda de referință, 7,75%. Comparativ, dobânda în Polonia este de 6%, iar în România, 3,75%. Decizia Băncii Naționale Ungare a fost argumentată prin necesitatea reducerii inflației. Luna trecută, aceasta a fost de 10,7%, o cifră neobișnuit de mare pentru economia ungară, dar încă mult sub cea din regiune: 13,9% în Polonia și 14,49% în România.

Un alt țel, nedeclarat de Banca Națională, a fost stoparea devalorizării monedei naționale. În iunie anul trecut, cursul valutar era de 350 de forinți pe euro, însă de un timp s-a stabilizat în jurul a 395-399 de forinți, ba chiar a trecut de 400. După anunțul măririi dobânzii, cursul a scăzut pentru scurt timp la 397 de forinți, după care s-a apropiat din nou de 399.

Articolul complet pe RFI România

Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Unde sunt acum toți papagalii de la aur care comentau tot timpul cum ca Orban si fidesz sunt forța si ca Ungaria e miezul ??

 2. Era inevitabil. Cei care landau Ungaria pentru limitarra preturilor la combustibili și alimente, pot vedea acum efectele…. o devalorizare de 12÷ a forintului și o dovada de referinta de 7.75÷ (fata de 3.75÷ in Romania)

 3. e evident o devalorizare speculativa create artificial de dusmanii din SUA

  economia ungariei merge bine, nu are moive sa se devalorizeze forintul

  • Economistule, ce-i aia „÷”? Tradu-ne, te rugăm.

  • a venit marele cunoscator, mister stie-tot. tot ala care zicea ca ucraina va fi cucerita rapid :)))))))))))))))))))
   uite ca sa vezi cum e sa ai discutii cu capete patrate cum esti tu: economia ungariei nu merge bine. tot asa ca tine, fara explicatii chestii. asa, ca zic eu 😀

 4. ii astept pe aia care tipau ieri-alaltaieri ca ce bine se traieste in ungaria. e belea, va zic!
  daca ai niste autostrazi nu inseamna ca traiesti bine.