Ford în “era eco”: toate autovehiculele produse vor fi cu zero emisii, complet electrice sau hibrid până în 2026. Americanii renunță la Mondeo

Ford

 

Producătorul auto american Ford anunţă că până la mijlocul lui 2026, toate autovehiculele produse de companie vor fi cu zero emisii, complet electrice sau plug-in hybrid, trecându-se la versiuni complet electrice până în 2030. Cu acest target, compania se pregătește de alte schimbări: motorul Duratec hybrid 2,5 litri, care este produs în prezent la uzina Ford din Chihuahua, Mexic, va fi produs la fabrica din Valencia, Spania, de la sfârşitul lui 2022, iar producția Ford Mondeo se va închide treptat la începutul lui 2022, scrie News.ro.

“Ford a anunţat astăzi că va continua să investească într-un viitor electrificat pentru operaţiunile sale din Valencia. Noul motor Duratec hybrid 2,5 litri va fi construit la uzina sa de motoare din Spania de la sfârşitul anului 2022, şi totodată Ford va creşte şi capacitatea de asamblare a bateriilor”, anunţă compania.

De la sfârşitul anului 2022, la fabrica din Valencia se va produce motorul Duratec hybrid 2,5 litri ce echipează versiunea europeană Kuga PHEV, dar şi celelalte versiuni Kuga, Galaxy şi S-MAX Full Hybrid. Motorul pe benzină cu ciclul Atkinson, de 2,5 litri este primul de acest tip produs de Ford în Europa şi demonstrează importanţa pe care o au vehiculele PHEV şi full-hybrid în gama actuală şi viitoare a vehiculelor Ford în Europa.

Motorul Duratec hybrid 2,5 litri – care este produs în prezent la uzina Ford din Chihuahua, Mexic – va fi fabricat în Valencia alături de motoarele pe benzină EcoBoost de 2 şi 2,3 litri, pentru care cererea de piaţă este considerabilă.

De asemenea, Ford a confirmat o investiţie suplimentară de 5,2 milioane de Euro pentru a sprijini capacităţile de asamblare a bateriilor la fabrica sa din Valencia, în urma unei investiţii iniţiale de 24 de milioane de Euro anunţată în ianuarie 2020. Instalaţia a început să funcţioneze în septembrie anul trecut. Suplimentarea capacităţii de asamblare a bateriilor este necesară pentru a susţine cererea crescută pentru producţia de vehicule electrificate curente şi viitoare, precizează compania.

La începutul acestui an, Ford a anunţat o investiţie de cel puţin 22 de miliarde de dolari la nivel global în electrificare, aproape de două ori mai mult faţă de planurile de investiţii anterioare ale companiei. Compania a anunţat, de asemenea, o investiţie de 1 miliard de dolari în Centrul de Electrificare din Köln, Germania, pentru fabricarea vehiculelor electrice, primul centru de acest fel al companiei, în Europa. Primul autovehicul Ford complet electric, produs în Europa, va fi produs la Köln în 2023, cu potenţialul unui al doilea vehicul complet electric.

Până la jumătatea anului 2026, 100% din gama de vehicule Ford din Europa va fi cu zero emisii, complet electrică sau plug-in hybrid, cu obiectivul de a atinge o gamă complet electrică până în 2030.

 

Se închide producția de Ford Mondeo

Pe măsură ce Ford evoluează spre un viitor complet electric pentru autovehiculele sale, preferinţele consumatorilor europeni se schimbă. În 2020, 39% din vânzările de autovehicule Ford au fost reprezentate de SUV-uri şi crossovere – în creştere cu 8 puncte procentuale faţă de 2019. Mai mult, clienţii sunt mai încrezători în electrificare; peste 50% dintre proprietarii de Kuga au ales versiunea PHEV a modelului. Ca urmare a acestor schimbări în preferinţele clienţilor, Ford va elimina treptat modelul Mondeo la sfârşitul lunii martie a anului viitor. Celelalte vehicule mari crossover şi multifuncţionale ale Ford – Ford Galaxy cu şapte locuri şi Ford S-MAX – vor continua să fie produse, versiuni hibride complete ale ambelor fiind lansate recent.

Lansat în 1993, Mondeo a fost primul autovehicul Ford considerat o maşină “globală”, menită să consolideze gama de modele Ford din întreaga lume. De la lansarea sa în Europa, unde a înlocuit Ford Sierra, vânzările Mondeo au ajuns până în prezent la aproximativ cinci milioane de unităţi.

Ford Motor Company este o companie globală cu sediul la Dearborn, Michigan și are 186.000 de angajaţi în întreaga lume.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *