G4Media.ro

Forbes: Un prototip de ventilator mecanic pentru cei afectați de COVID-19, la…

Forbes: Un prototip de ventilator mecanic pentru cei afectați de COVID-19, la un pas de omologare în Irlanda/ Va putea fi fabricat de imprimantele 3D, fără costuri de legate de patentul invenției

Un grup de mai bine de 300 de ingineri, medici, antreprenori, companii și designeri s-a mobilizat prin intermediul Facebook și au conceput în numai șapte zile un ventilator mecanic care să poată fi realizat în fabrici fără tehnologie de vârf sau chiar realizat de imprimante 3D, scrie Forbes.

Omologarea acestui tip de ventilator de către autoritățile din Irlanda este prevăzută a avea loc peste o săptămână. Astfel invenția ar putea să elimine deficitul de ventilatoare din spitalele țărilor răvășite de epidemia de coronavirus, care a  dus la cazuri de pneumonie virală severă în care respirația artificială prin intermediului ventilatoarelor devine vitală.

Noutatea acestui tip de ventilator este că poate fi făcut din mase plastice și poate fi fabricat cu costuri minime, inclusiv prin printare 3D. Creatorii săi nu intenționează să ceară niciun fel de drepturi financiare pentru patentul invenției astfel încât aparatul să fie cât mai ieftin și cât mai ușor de realizat.

Proiectul a fost inițiat,  pe 11 martie, de Gui Cavalcanti, cofondator al Breeze Automation, companie care fabrică roboți la cost redus  pentru adâncul mărilor sau pentru explorările spațiale.

Ulterior, s-au alăturat și alți specialiști iar companii precum Accenture sau Deloitte au pus la dispoziția acestor experți infrastructura pentru elaborarea proiectului.

Potrivit inițiatorilor, ventilatorul ar putea fi produs și în fabrici care nu sunt specializate în tehnică medicală.

Foto: Piese ale ventilatorului testat în  Irlanda/ Forbes

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Alo, PNL-ul?
  Plafonati repede salariile de la STAT la salariul mediu pe economie si comandati si voi 10.000 de bucati, cu plata si livrarea in sistem contactless, ca sa nu ne contaminam si de tulpina irlandeza de Corona!

 2. Oamenii se descurca singuri. Multumim dar nu , varianta standard ar fi mai sigura daca s-ar ajunge acolo. Nu e nici o rusine sa folosesti vechea tehnologie.

 3. Pensiile speciale ar fi pe primul loc apoi plafonare pensii cu un max 5000 de lei si in ultimul rind revizuire salarii. Sper sa nu te superi!

 4. punem pariu ca vom fi ultimii sa luam pachetul tehnic pt a le produce local?
  orban ar trebui deja sa trimita pe cineva de la minsterul cercetarii sau cum i-o mai zice si sa se intoarca cu tot dosarul tehnic pentru industrializare.
  avem firme in domeniul pneumo-hidraulic,mase plastice etc.In 30 zile putem scoate primul produs in regim de productie dupa faza de verificare locala(dezvoltarea au facut-o altii).

 5. Daca incep „expertii” bugetari sa verifice, aprofundeze si sa produca ventilatorul iese ca in banc:un tractor si apoi il mai iau la pila. Nu am incredere in ceata asta de habarnisti nici sa faca o saiba. Un grup de tehnologi/it-isti de la firme private si asta rapid. Fara implicarea „statului”. Sunt deja lamurit de ce pot pacalicii astia sa faca.

 6. Echipajul Apollo 13 incepe sa traga sperante!