G4Media.ro

Fondul de Dezvoltare și Investiții va fi desființat după transferul său la…

Fondul de Dezvoltare și Investiții va fi desființat după transferul său la Ministerul Lucrărilor Publice

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii va fi transferat la Ministerul Lucrărilor Publice spre desfiinţare, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, transmite Agerpres.

„Un capitol important al acestui proiect de lege priveşte Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, o schemă, de fapt, de împrumuturi fictive, prin care fostul Guvern a amăgit autorităţile locale cu contracte de finanţare fără o sursă bugetară reală, ci doar pentru a evita înscrierea unor credite de angajament în calculul deficitului bugetar. (…) Acest mecanism de finanţare, urmare a proiectului de lege aflat în prima lectură şi pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea, va fi desfiinţat. (…) Fondul de Dezvoltare şi Investiţii se transferă de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, care trebuie să revină la misiunea ei de bază, aceea de a face prognoze şi studii de impact bugetar, se transferă la Ministerul Lucrărilor Publice şi Administraţiei, iar valoarea împrumuturilor acordate în cadrul contractelor de finanţare deja semnate, 239 de contracte de finanţare semnate, dintre care 40 au primit deja avans sau deconturi în perioada 1 octombrie – 8 noiembrie, se diminuează la valoarea deja virată beneficiarilor şi diferenţa neutilizată se restituie până la sfârşitul anului într-un cont la MLPDA”, a declarat Ionel Dancă, vineri, la finalul şedinţei de Guvern.

Fiind întrebat dacă FDI va fi desfiinţat, el a explicat că „de trei săptămâni, acest Fond, din punct de vedere juridic, este ‘greu de ucis'”.

„Am încercat mai multe formule juridice astfel încât să anticipăm şi să evităm posibile litigii în instanţă ca urmare a desfiinţării abuzive a acestui fond. Prin urmare, am transferat fondul la Ministerul Lucrărilor Publice şi nu se mai alocă împrumuturi, iar valoarea împrumuturilor contractate se diminuează la valoarea împrumuturilor acordate. Practic, cei care au primit bani prin acest fond, vorbim de aproximativ 40 de proiecte, rămân cu banii luaţi, nu mai primesc nimic în plus. În acelaşi timp, păstrăm prevederea că ei trebuie să ramburseze banii. Şi atunci, pentru a putea rambursa banii, trebuie să rămână un cont disponibil la Ministerul Lucrărilor Publice, unde urmează să se ramburseze banii respectivi. Este o formulă de a ne proteja împotriva unor litigii, pe de altă parte asigurăm cadrul de recuperare a sumelor date pentru aceste împrumuturi”, a declarat Dancă.

El a mai precizat că programul de finanţare a staţiunilor balneare se modifică şi se transferă la Ministerul Lucrărilor Publice „într-un program de finanţare a infrastructurii balneare”.

„În acest caz, contractele semnate pentru proiectele depuse continuă la Ministerul Lucrărilor Publice, iar încheierea de noi contracte se va face în limitele bugetare alocate anual”, a adăugat şeful Cancelariei premierului.

Totodată, a spus Dancă, schema de grădiniţe sportive, programul „Growth – investim în copii, investim în viitor”, se transferă la Ministerul Lucrărilor Publice şi va fi administrat de Compania Naţională de Investiţii, iar contractele semnate vor fi derulate până la finalizare şi nu vor mai fi acceptate noi contracte în cadrul acestei scheme de finanţare, urmând ca această schemă „să se desfiinţeze la finalizarea contractelor deja semnate”.

Foto: Ludovic Orban și Ionel Dancă (Facebook/ Ionel Dancă)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. BREAKING NEWS: Viorica Dancila a fost angajata la g4media. Fostul premier va ocupa rolul de redactor sef.

  Pe bune acum, ce titlu e ala?

 2. Asa ziceam si eu, ca trebuie desfiintat urgent!

 3. Repet:
  „Pana acum au fost vorbe multe și fapte puține și au mai rămas 2 săptămâni pana la sfârșitul anului.
  S-au anunțat multe intenții, dar masuri concrete cam lipsesc.
  Eu as vrea ca guvernul sa lase la o parte orice încercare cu frumosul de guvernare, vezi asumarile de raspundere, prima deja contestata la CCR, sa treacă în forță la ofensiva și sa emită oug după oug, inclusiv cu legea bugetului de stat.
  Sa termine prosteala cu scuza ca îl împiedică Referendumul sa dea oug pe justiție, ca nu-l împiedică nimeni și nimic.
  Mai are la dispoziție doar 2 săptămâni sa demonstreze ca vrea și poate sa urnească lucrurile din loc, pentru ca 2020 va fi un an mort.”

 4. Când nu ai nimic argumentat a spune dai din clanță precum o … cotoroanță. Spuneți concret de unde urma a se alimenta acest fond de investiții și unde urmau a fi folosiți banii, citați din legea de înființare și funcționare, nu din propaganda de partid.

 5. Fiecarui cetatean al romaniei statul i-a luat 20 de EURO ca sa-i dea fratilor micula. La acesti bani se va adauga plata dobanzilor. Vi se pare putin ?
  Pentru ce exista statul ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.