G4Media.ro

Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din Iaşi/ Anchetă epidemiologică în…

sursa foto: Pixabay.com

Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din Iaşi/ Anchetă epidemiologică în desfăşurare

Un focar de tuberculoză a fost identificat la o grădiniţă privată din judeţul Iaşi, reprezentanţii Spitalului de Pneumoftiziologie şi ai Direcţiei de Sănătate Publică desfăşurând o anchetă epidemiologică, transmite News.ro.

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi au transmis, joi seară, că au identificat un focar de tuberculoză la o unitate de învăţământ în regim privat din Iaşi, precizând că ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare şi, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, reprezentanţii Dispensarului TBC fac toate eforturile pentru a identifica şi reduce focarul de infecţie.

Tuberculoza este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie, prin secreţiile rezultate din tusea persoanei bolnave care sunt aerosolizate în spaţii închise sau insuficient ventilate.

Pentru prevenirea infecţiei este necesar ca orice persoană care are simptome respiratorii precum tuse, secreţii nazale, strănut să poarte o mască de protecţie atunci când este în prezenţa altor persoane, mai ales în prezenţa copiilor, să meargă la medicul pneumolog şi să se investigheze imediat ce aceste simptome apar. Totodată, igiena mâinilor şi a încăperilor, aerisirea frecventă şi evitarea aglomerării încăperilor sunt măsuri importante în reducerea riscului de infecţie.

”Este important să precizăm ca tuberculoza este şi, din păcate, rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică în România şi în judeţul Iaşi iar rolul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie reprezintă un pilon important în această luptă continuă cu tuberculoza. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, prin specificul său şi având în componenţă Dispensarul TBC, rămâne singura unitate care are metodele şi pregătirea pentru a lupta cu această patologie”, a arătat sursa citată.

Medicii au adăugat că educaţia sanitară este foarte importantă pentru prevenirea unor astfel de situaţii: vaccinarea BCG, controlul simptomelor şi consulturile preventive

”Cazurile de tuberculoză apărute în unităţi de învăţământ reprezintă o urgenţă şi o prioritate în rigurozitatea anchetei epidemiologice şi fac parte din diligenţele pe care le face Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, prin prerogativele sale, experienţa şi pregătirea colegilor medici pneumologi”, au mai transmis reprezentanţii spitalului.

Presa locală a relatat că un copil şi un adult de la o grădiniţă privată din comuna Rediu au fost diagnosticaţi cu tuberculoză.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...