G4Media.ro

Florin Cîțu: În educație și sănătate s-au băgat foarte mulți bani și…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Florin Cîțu: În educație și sănătate s-au băgat foarte mulți bani și rezultatele nu se văd. Miniștrii să folosească resursele pe care le vor avea / Anul trecut, Cîțu a acordat cea mai mică alocare din PIB din ultimii 25 de ani pentru educație

“Sunt câteva sectoare în economie unde s-au băgat bani, foarte mulți bani, și rezultatele nu se văd. Și aș pune aici și sănătate, și educație, șamd. Deci nu banii au fost problema, ci cum au fost folosiți”, a declarat premierul Florin Cîțu, la Radio Guerrilla. Afirmația vine la mai puțin de un an după ce, din funcția de ministru al Finanțelor, tot Florin Cîțu a alocat Educației și Cercetării din România doar 2,7% din PIB – adică cea mai mică alocare din ultimii 25 de ani pentru domeniu.

Declarațiile făcute de premierul Florin Cîțu la Radio Guerrilla în această dimineață, cu privire la Educație:

 • Sorin Cîmpeanu are și el niște obiective clare în față: reforma, împreună cu marele program România educată, care de fapt este în spate și acum trebuie implementat. E mult și acolo de muncă.
 • Oamenii au întotdeauna o opinie despre cum ar trebui să funcționeze educația și aici este foarte mult de muncă la educație.
 • Sunt câteva sectoare în economie unde s-au băgat bani, foarte mulți bani, și rezultatele nu se văd. Și aș pune aici și sănătate, și educație, șamd. Deci nu banii au fost problema, ci cum au fost folosiți.
 • Aici este o provocare pentru toți miniștrii. Trebuie investit.
 • Știu, când 90% din buget se duce doar pe salarii, e complicat să mai găsești și bani de investiții. Dar asta înseamnă un manager bun. (…)”

Citește declarațiile integrale cu privire la educație pe Edupedu.ro

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

 1. Articol la vrajeala.
  Cat era PIB-ul acum 25 de ani si cat este acum?
  Hai sa dam 10% pentru educatie.
  Se maresc de trei ori salariile profesorilor si am rezolvat-o cu educatia.
  Ati auzit cumva de scoli,gradinite moderne construite cu bani europeni?
  Daca banii europeni puteau fi folositi pentru salarii erau absorbite miliarde pana acum.

  • nu salariile sant problema
   crezi ca daca un profesor primeste mai multi bani dintro data incepe sa predea altfel?
   din contra odata ce primeste mai multi bani il doare undeva de elevi
   problema ii materia si felul cum este predata
   trebui urmate exemplele tarilor nordice unde invatamantul are performanta

  • Eu vorbeam de lipsa de viziune si proiecte D-le Stan.
   Nu trebuie sa inventam nimic nou.
   Mergem in tari cu invatamant performant si vedem acolo structura anului, materii de baza, infrastructura, dotari…..
   Venim apoi si implementam ce se poate. Nu poate fi copiat absolut totul.
   Avem culturi diferite, alte necesitati pe piata muncii.
   Macar copii care intra acum in scoala sa inceapa scoala altfel si in 8-10 ani avem un alt fel de invatamant.

  • POPORUL ROMAN ASTEAPTA CRESTEREA PENSIEI MINIME DE 800 DE LEI LA 1000LEI.

 2. Sanatatea are nevoie de bani pentru aparatura, materiale, medicamente etc.

  In Educatie trebuie restructurate fundamental
  curriculaa si regulamentele, ori astea nu cer bani.

 3. Bravo domn Premier. In invatamant toate maririle de finantare s-auu dus la o mafie universitara care a mancat de zor banii pentru cercetare si au dat viermi de matase si turism !

 4. In principiu Citu are dreptate: banii bagati intr-un domeniu prost reglementat sint bani aruncati.
  Pe de alta parte domnul Citu trebuie sa bage de seama ca nu mai e ministru de finante ci prim-ministru, cam e in sarcina de serviciu repararea treburilor.

 5. Poporul este nemultumit Vasile Citu de salariile uriase ale anumitor bugetari cu sporuri nesimtite,tichete de vacanta,tichete de hrana.
  In educatie,sanatate,anaf,etc

  Poporul este nemultumit Vasile Citu de pensiile uriase obtinute de bugetari si de varsta lor de pensionare 40-50 ani.
  Poporul roman asteapta echitate.

  POPORUL ROMAN ASTEAPTA CRESTEREA PENSIEI MINIME DE 800 DE LEI LA 1000LEI.

  Noi te sustinem Vasile Citu,

  Multumesc,

 6. IN ROMANIA SALARIILE SI PENSIILE BUGETARILOR SUNT CELE MAI MARI DIN UNIUINEA EUROPEANA CONFORM EUROSTAT.

 7. Banii au fost dirijați prioritar, dacă nu aproape în totalitate, în salarii. Restul….ciu-ciu. După cum au recunoscut și ei. Crede careva că banii aceia i-au făcut făcut capabili, dintr-o dată, pe ăia care „treceau cu 5-ul” la titularizare, spre exemplu?
  Într-un spital fondul de salarizare depășește, liniștit, 80% iar mizilicul care rămâne trebuie să asigure funcționarea acestuia. Cu cel mult 20% nici la „cota de avarie” nu poți asigura o funcționare cât de cât normală a unei instituții. Trebuie instrumentar, consumabile, echipamente, materiale, hrană…
  Cum s-a ajuns aici? PĂI CIUMA ROȘIE A DAT, DIN PIX DOAR, SALARIILE ĂLEA URIAȘE PERSONALULUI MEDICAL FĂRĂ A ALOCA ȘI FONDURI.

  • Domnule Barbu poporul roman iese in strada daca nu se elimina inechitatile sociale.
   Iesiti si dvz cu noi ?
   Va rugam!

 8. Are dreptate premierul.Bani s-au alocat f. mulți,dar majoritatea s-au dus in salarii.In spitale conditiile nu s-au îmbunătățit pt bolnavi,nici in scoli si universitati pt elevi si studenti.In lipsa unor criterii de performanță,nici nu vor imbunatatiri substantiale ale celor doua sisteme.
  Atunci când s-au marit salariile medicilor,era imperios necesar un inceput de reforma in mentalitatea lor.La fel si la personalul didactic.
  Aici este miezul problemei.

 9. Asta vorbeste de parca nu e la guvernare, e paralel cu guvernarea?!!
  Catule, esti josnic!

 10. ce se-ntampla? domnul prim, phD pe bune, uita oare ca sunt mii de scoli de tara cu toaleta in curte, inaccesibile unele pe timp de iarna sau ploaie? uita oare de zecile de mii de copii saraci, majoritatea avand dorinta de a invata si care nu au burse sau avand un ajutor nesemnificativ. domnul Catu Florin isi uita oare usor inceputul scolar? banii UE ar fi suficienti, dar oamenii nu stiu sa-i acceseze fara ajutor profesionist. educatia pe primul loc, apoi sanatatea. cele mai bune investitii in viitor posibile ale unui popor, n-asa nene Iancule?

 11. Vreau eliminarea salariului minim pe economie .
  Este o imbecilitate si o tilharie .
  Salariul trebuie sa ia nastere prin negociere libera intre angajat si angajator .
  Stabilirea prin lege a salariului minim pe economie este un instrument de punere pe butuci a micilor afaceri si un mecanism de a creste veniturile bugetare .

  https://www.contzilla.ro/consecintele-majorarii-salariului-minim-in-2021-asupra-altor-indicatori-si-obligatii/

  Daca sinteti liberali , asa cum pretindeti , eliminati mizeria asta de ,,salariu minim pe economie ,, . Rupeti cercul asta vicios in care sindicatele fac greva pentru drepturi salariale si sociale si nu pentru drepturi civice .

 12. Eu zic sa extermimi toti bugetarii si sa-i trimiti pe toti în Siberia,de hotii si infractorii din politica ca voi care au devalizat tara sa nu te iei deloc, astia sunt cinstiti si drepti nevoie mare,toti bugetarii au salarii mari? Salariile si beneficiile sunt la puliticienii care si-au batut joc de tara asta-in pensii speciale, crapare moca la cantina parlamentului,in salariile agentiilor guvernamentale, diverselor companii de stat unde sunt actionari si beneficiaza de dividende, salariile primarilor, consilii judetene si a multor angajati spagari care devalizeaza bugetele judetelor,contracte ilegale cu statul-tot ale firmelor politrucilor-pt educatie nici nu s-a investit niciodata, nici un Guvern nu a investit-de aceea rezultatele sunt cum sunt-acum au mai gasit o gaselnita sa combine geografia si istoria ca sa iasa o harababura si un balamuc-concluzia:mafia si puliticienii te vor prost si încuiat la minte,doar asa poti fi manipulat si condus foarte usor,sa gasesti vina si o arunci catre unii si altii e f usor, ba voi trebuie sa indreptati lucrurile ce tot voi le-ati stricat,tot va plangeti si va împrumutati ca sa astupati gaurile, gauri facute tot de voi,cautati solutii, nu dati vina pe toti bugetarii ca nu toti au salarii mari si beneficii enorme, sunt de subzistenta, nu s-au imbogatit toti,mai sunt si oameni cinstiti si onesti printre bugetari, nu toti sunt spagari, hoti si sugative, patronii de ce platesc romanii cu salariul mimim pe economie ca toti parca sunt întelesi in timp ce ei se lafaiesc prin Maldive si Barbados si de catre 2,3 ori pe an? De ce platesc asa prost romanii? Ne poate spune ministrul Catu?Sau de patronasi nu trebuie sa te iei ca au mai multe perechi de oua si tre sa taie si sa spanzure ca sa se le ajunga averile si banii? catalogati pe toti bugetarii ca ar fi toti capuse si lipitori? Dar de ai vostrii nu va e jena, de jivinele care au distus tara? Pai observam ca in multe dosare penale ale DNA apar si sunt implicati patroni si oameni de afaceri, oare de ce? Aia de ce dau spagi pt contracte? Comisioane? Manevre? Combinatii, bai voi aveti impresia ca romanii nu vad si ca sunt orbi?

 13. In invatamant ,salariile ,cu tot felul de sporuri au ajuns la nivelul unor pensii nesimtite!
  Spun ce stiu si stiu ce spun!

  Din bugetul acordat invatamantului, sa se specifice clar cat este pentru construirea unor scoli noi si cat pentru intretinerea lor.
  Sa fie scoase primariile din circuitul banilor acordati invatamantului- aici e o mare furaciune!!
  Pot da sute de exemple…

  Sa ramana sporurile pentru toti bugetarii la max. 30% cum scrie in lege – fara nici o exceptie