G4Media.ro

Fiscul îl acuză pe șeful medicilor din Timiș că a cheltuit aproape…

Fiscul îl acuză pe șeful medicilor din Timiș că a cheltuit aproape 100.000 de euro fără să aibă justificare pentru bani. Președintele Colegiului Medicilor: era pensia mamei și un împrumut

”IRS-ul” românesc, adică Direcția de Risc Fiscal din cadrul ANAF, îl acuză pe Octavian Fulger Lazăr, unul dintre cei mai renumiți medici din Timișoara, că în anul 2015 a cheltuit cu 422.000 de lei mai mult decât a declarat. Drept urmare, inspectorii i-au calculat impozite și penalității de circa 90.000 de lei. Medicul susține că două treimi din sumă erau de fapt pensiile mamei și un împrumut și a contestat în instanță decizia de impunere.

Lazăr: ”Pe mine m-au găsit”

În perioada februarie-aprilie 2019, inspectori din cadrul Direcției Generale Control Venituri Persoane Fizice – Direcția Persoane Fizice cu Risc Fiscal au verificat toate veniturile și cheltuielile înregistrate pe numele medicului Lazăr în anul 2015.

În Raportul final, rezultatele indicau: total utilizări de fonduri – 2.294.357,61 lei, total surse de fonduri – 1.872.261,83 lei. 422.095,78 lei au fost catalogați ca ”venituri suplimentare din surse neidentificate” pentru care au fost calculate dări de 91.625 lei, reprezentând: 67.535 lei impozit pe venit, 16.060 lei dobânzi aferente impozitului pe venit și 8.030 lei penalități de întârziere aferente impozitului pe venit.

La începutul lui 2020, doctorul timișorean a depus la instanță o cerere prin care a cerut magistraților să constate că poate justifica 269.000 de lei din cei 422.000 lei.

În primul rând, ar fi vorba de 76.000 de lei. ”A fost un lucru pe care nu l-au luat în considerare. Până în 2014, când a murit, am avut grijă de mama mea care avea o pensie destul de mare și pe care o încasam eu. Inspectorii m-au luat peste picior că de unde am banii, că i-am găsit sub saltea și m-au întrebat de ce nu am făcut act de moștenire. Nu m-am gândit la așa ceva”, a declarat Lazăr pentru G4Media.

În al doilea rând, medicul susține că în privința unor operațiuni în numerar în cuantum de 193.000 lei, suma a reprezentat un împrumut acordat unei persoane fizice în vederea edificării unui imobil. ”Ca urmare, considerăm că sumele plătite cu această destinație, în cuantum de 193.000 lei, trebuie luate în considerare la stabilirea bazei de impozitare, în sensul diminuării cu această sumă a totalului utilizărilor de fonduri stabilit de organul fiscal la un nivel de 2.320.724,61 lei”, a cerut Lazăr în acțiunea de la Tribunalul Timiș.

Procesul nu a primit, încă, un prim termen.

Doctorul s-a arătat deranjat atât de acțiunea Fiscului, cât și de interesul G4Media pentru subiect: ”Pe mine m-au găsit, cu 46 de ani de muncă în spate și o casă din 1984? Sunt tineri fără o zi de serviciu cu mașini scumpe și nu îi caută. E o chestiune personală, nu știu de ce vă interesează. E prost momentul”, a spus timișoreanul.

Are 179.200 dolari și 665.360 euro în conturi

Chirurgul Octavian Fulger Lazăr (70 de ani) este președintele Colegiului Medicilor Timiș, șef de secție la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara și profesor universitar la Universitatea de Medicină din același municipiu.

Conform celei mai recente declarații de avere, din iunie 2019, deține o casă cumpărată în 1994 și 35% dintr-un spațiu comercial/de producție de 1.200 de mp achiziționat în 1999.

Excelează la capitolul conturi: 196.000 de lei, 179.200 dolari și 665.360 euro, precum și la veniturile anuale: 128.492 lei de la Universitate, 163.976 lei de la Spital și 24.100 lei de la Colegiul Medicilor – toate sumele sunt nete.

Presa locală și națională a scris, în trecut, despre o afacere dubioasă în care a fost implicat. Doctorul Lazăr a fost coproprietar al unei firme care deținea două magazine în holul principal al Spitalului în care lucrează. În 2019, Libertatea a dezvăluit că societatea unde era asociat Lazăr plătea o chirie de 120 de ori mai mică decât concurența și că acesta nu avea voie să dețină părți sociale în respectiva firmă deoarece, în calitate de șef de secție, se afla în conflict de interese.

Spitalul a dat în judecată firma medicului și, în aprilie 2019, a obținut o sentință definitivă prin care s-a constatat încetarea contractului de închiriere și evacuarea firmei din spațiul pe care-l ocupa.

2019: 123 de evazioniști în 6 luni

Direcția Persoane Fizice cu Risc Fiscal din cadrul Fiscului a fost înființată în urmă cu câțiva ani cu scopul de a depista sumele care nu pot fi justificate de persoanele fizice și a le impozita. Pe lângă aceasta, în unele situații, inspectorii au depus plângeri penale pentru evaziune fiscală. Reprezentanții Fiscului susțin că persoanele verificate sunt selectate pe baza unui algoritm.

La sfârșitul lui iulie 2019, inspectorii ANAF anunțau că, în primul semestru al anului, au descoperit 123 de români cu venituri suplimentare nedeclarate de 89,6 milioane lei. Impozitul pe venit și obligațiile fiscale accesorii suplimentare calculate în cazurile de mai sus au fost de 22,8 milioane lei.

Printre ”victimele” de top ale celor 68 de inspectori din această Direcției se numără cântărețul Marian Ionescu de la Direcția 5 și membri ai familiei care deține Grupul Tinmar, una dintre cele mai mare afaceri românești. Toți au atacat în instanță legalitatea verificărilor ANAF.

Foto: Octavian Fulger Lazăr (captură Press Alert)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. CE pensie are maica-sa? Asta pare un nou caz Oprisan. Un inger, ce mai.

  • Nu mai are, ca a murit in urma cu 6 ani, cand pensiile erau mici, dar totusi a avut o pensie destul de mare! Auzi la el ce chirie platea la firma, de 120 de ori mai mica decat ar fi fost normal! Cum de nu gaseste si o familie obisnuita un apartament de inchiriat cu vreo 7 lei pe luna?

 2. 68 de inspectori fiscali si niciunul nu prinde niciun evazionist politician. Mi se pare cel putin curios. Daca nu cumva strigator la Cer.

 3. Sa l vezi cand o cheltui pensia lui mamaie!

 4. Mi se pare corecta sugestia facuta de a investiga prioritar averile celor fara ocupatie clara (sau ale bugetarilor) care afiseaza un nivel de trai exorbitant: masini scumpe, case, calatorii, etc. Daca se pot justifica, minunat – sky is the limit! Daca nu – confiscare si celelalte masuri legale.

  • Păi și nea chirurgul e tot bugetar, nu?
   Acuma io pricep că a dat 2 miliarde împrumut lui Mos Crăciun ca să-și facă ăla o căsuță, dar totusi două miliarde de lei vechi nu-s chiar bani de țigări, de undeva trebuia sa îi aibă, asta ca să nu mai spunem că nu dai atâta bănet împrumut, fără un act, un contract de împrumut, eventual făcut chiar la notar, poate chiar cu o garanție,ceva.
   E cam subțire și e cu ață roșie.
   Asta desigur, dacă nu luăm în seamă șpăguțele încasate de dom doctor, care…nah, de unde „docomente” ??

 5. legalizati spaga! oricum toti sunteti spagari in Romania

 6. :)))))))) Cum ar spune Vela [?] : ” Fiecare ati fost un inger”:)))))))))))
  Seful meu,sa nu spuna nimeni nimic despre el!
  [ de bine :)))))))))) ]

 7. Alooooo ANIIII! Mai exista institutia asta? Stie cuneva cu ce se ocupa si pe ce se duc banii contribuabililor oe care ii cheltuie baietii si fetele de acolo.

  • Mai exista… inca o mie ca asta, in care se toaca banii romanilor doar ca sa aiba ei un loc de nemunca foarte bine platita!

 8. Un bugetar ( asa s-a nascut, bugetar) are palat pe 4 hectare si nimeni nu il deranjeaza.
  Sa vezi in randul inspectorilor cate anomali…. Verifica cineva?!

 9. Astept cu nerabdare sa vad cum isi justifica averile politicienii vamesii si tiganii? La puscariee!!