G4Media.ro

Firma familiei președintelui Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, printre beneficiarii subvențiilor oferite…

sursa foto: Facebook

Firma familiei președintelui Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, printre beneficiarii subvențiilor oferite de Guvernul Ungariei

Juranliștii de la Portalul 24.hu au formulat o solicitare Agenției Maghiare de Turism, în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public, pentru avea acces la datele privind subvențiile acordate de Ungaria, în 2021 și 2022, pentru diferite proiecte de dezvoltare derulate în România.

În urma evaluării datelor transmise de Agenție, disponibile și pe site-ul „Kisfaludy 2030”, reiese că firma familiei lui Péter Ferenc, președintele UDMR al Consiliului Județean Mureș, se numără din nou printre principalii beneficiari ai acestor fonduri nerambursabile oferite de Ungaria pentru dezvoltarea unor proiecte de turism.

24.hu reamintește că distribuirea acestor bani nu se aplică în mod transparent, întrucât o parte semnificativă a sumelor sunt granturi individuale, care sunt decise de Zoltán Guller , adică în spatele licitațiilor nu se află un organism instituțional, ci CEO-ul Agenției Maghiare de Turism, împotriva căruia publicația a câștigat anterior un proces tocmai din acest motiv.

În cadrul anchetei efectuate de jurnaliști, sunt amintite următoarele finanțări:

 •  Babos-Forró Estate SRL a primit cel mai mare grant de 252 milioane HUF pentru dezvoltarea conacului Babos-Forró din Sepsibesenyő.
 • 151 de milioane HUF s-au alocat către Sylvania SRL., care, după cum a scris Átlátszó Erdély , este compania de familie a președintelui consiliului județean Mureș, Ferenc Péter, fost primar al orașului Szovata. În ce constă sprijinul, nu este clar din comunicarea datelor, dar portalul de investigații a scris anterior că Péter a început două proiecte turistice. Pe de o parte, firma controlată de familia sa plănuia să construiască o pensiune la aproximativ 200 de metri de principala atracție turistică a orașului, Lacul Ursului, iar fosta vilă a lui György Bernády să fie și ea reconstruită.
 • Toreldo SRL a fost susținută de statul maghiar cu 120 de milioane, probabil că restaurantul companiei din Yárádszereda ar urma să fie renovat cu acești bani.
 • Și Tatros Part SRL, înregistrată în Gyimesközéplok , operează un camping în zonă primind probabil 68 de milioane HUF pentru dezvoltarea sa.
 • O a,ltă companie înregistrată în Gyimesfelsőlok , Komfortzóna SRL, a primit, de asemenea, 180 de milioane HUF pentru categoria „dezvoltarea atracțiilor turistice”.
 • Tartlau Fish SRL, înregistrată în satul Bodoc la 11 kilometri de Sfântu Gheorghe a primit 45 de milioane HUF pentru dezvoltarea spațiilor de cazare.

Transparency International a scris și despre alte subvenții alocate prin Programul Kisfaludy care au fost distribuite în acest an fără a respectarea normelor de transparență.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

 1. Bani europeni. Intra nu ies.

 2. Si pe noi unde ar trebui sa ne deranjeze? Cat timp banutii intra in Ro si sunt investiti aici in turism,sa tot vina! O gogoasa de stire.

  • Daca altu avea idei mai bune unde sa investeasca banii?!Casa nu mai vorbim ca banii statului ungar au fost folositi dupa bunul plac a unuia.Corect ,legal,este?!

 3. Nesimtitii!!!