G4Media.ro

Finlanda va adera în mod oficial la NATO în câteva zile, afirmă…

Sursa foto: NATO.int

Finlanda va adera în mod oficial la NATO în câteva zile, afirmă Jens Stoltenberg

Finlanda va fi primită oficial în NATO „în câteva zile” după ratificarea de către Turcia a aderării țării nordice la alianța occidentală de apărare, a anunțat secretarul general al NATO, citat de The Guardian.

„Toți cei 30 de aliați ai NATO au ratificat acum protocolul de aderare”, a declarat vineri Jens Stoltenberg. „Finlanda se va alătura în mod oficial alianței noastre în zilele următoare”.

Decizia pune capăt unor decenii de neutralitate finlandeză în ceea ce privește NATO și a fost determinată de îngrijorarea față de invazia Rusiei în Ucraina. Finlanda are o graniță comună cu Rusia.

Într-o declarație după votul turc, guvernul finlandez a declarat că aderarea la alianță ar consolida securitatea țării și ar îmbunătăți stabilitatea și securitatea în regiune.

Sanna Marin, prim-ministrul finlandez, a scris pe Twitter: „În calitate de aliați, vom oferi și vom primi securitate. Ne vom apăra reciproc. Finlanda este alături de Suedia acum și în viitor și sprijină cererea sa”.

Aderarea Finlandei reprezintă prima extindere de când Macedonia de Nord s-a alăturat alianței în 2020.

În ciuda faptului că Turcia a întârziat inițial cererea Finlandei de a se alătura alianței occidentale de apărare, viteza negocierilor și a procesului de aderare a Finlandei a fost uimitoare și vine în momentul în care Moscova se pregătește să preia președinția Consiliului de Securitate al ONU.

Având în vedere că orice extindere a NATO necesită sprijinul tuturor membrilor săi, Ankara a amânat o aderare și mai rapidă a Finlandei, invocând îngrijorări legate de sprijinul acordat de această țară grupurilor kurde și de exporturile de arme.

Recep Tayyip Erdoğan, președintele turc, a declarat în această lună că Finlanda a satisfăcut obiecțiile Ankarei după ce a luat măsuri pentru a lua măsuri de reprimare a grupurilor considerate de Ankara drept „teroriști” și pentru a debloca exporturile de apărare. Săptămâna aceasta, oficialii turci au declarat că Finlanda și-a îndeplinit obligațiile în cadrul unui memorandum semnat anul trecut, în care cele două țări s-au angajat să abordeze preocupările de securitate ale Turciei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „Finlanda va adera în mod oficial la NATO în câteva zile, afirmă Jens Stoltenberg”. Suedia mai încolo, când va renunta la urâtul obicei de a se scobi în nas , cum zîsără Gyözö si pretinu’ lui Gül Baba.