G4Media.ro

Finlanda se aşteaptă ca Rusia să declanşeze o campanie de dezinformare pentru…

Sursa foto: Unsplash / Alexandr Bormotin

Finlanda se aşteaptă ca Rusia să declanşeze o campanie de dezinformare pentru a influenţa dezbaterea asupra aderării la NATO

Finlanda se aşteaptă ca Rusia vecină să declanşeze în următoarele luni o campanie de dezinformare pentru a influenţa dezbaterea din această ţară nordică asupra aderării la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), au anunţat marţi serviciile de informaţii finlandeze, informează Reuters, citată de Agerpres.

Sondajele de opinie arată că, după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, tot mai mulţi finlandezi doresc ca ţara lor să adere la NATO, înregistrându-se pentru prima dată o majoritate în favoarea aderării la această organizaţie occidentală de apărare.

Un grup de lucru condus de ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto revizuieşte în prezent căile pentru întărirea securităţii naţionale a Finlandei, inclusiv printr-o posibilă aderare la NATO.

Serviciul finlandez pentru informaţii interne, Supo, a atenţionat într-o recentă evaluare că „influenţa din exterior şi operaţiunile ilegale ale serviciilor de informaţii ruse” se numără printre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii naţionale a Finlandei.

„Întreaga societate finlandeză trebuie să fie pregătită pentru diferite măsuri întreprinse de Rusia în încercarea de a influenţa politicile din Finlanda cu privire la problema NATO”, a declarat directorul Supo, Antti Pelttari, într-un comunicat. „Autorităţile publice trebuie să securizeze condiţiile pentru o dezbatere completă şi deschisă, fără intimidare, şi să se asigure că forţe străine nu pot influenţa deciziile privind politica de securitate luate de Finlanda”, a adăugat el.

Deocamdată, Supo nu a înregistrat o schimbare semnificativă în operaţiunile ruse ce vizează Finlanda, subliniază agenţia.

Atât Haavisto, cât şi preşedintele finlandez Sauli Niinisto, susţin că Finlanda nu ar trebui să organizeze un referendum asupra aderării la NATO, pentru că ar putea deveni foarte uşor o ţintă a influenţei străine.

Rusia denumeşte acţiunile sale în Ucraina „operaţiune militară specială” menită să demilitarizeze şi „denazifice” ţara vecină. Kievul şi Occidentul consideră că aceasta este doar un pretext pentru o invazie neprovocată.

Sursa foto: Unsplash / Alexandr Bormotin

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Asta e cea mai bună dovadă că TREBUIE să adere la NATO! Rusia tratează restul lumii în bătaie de joc, interferează in politica statelor independente, si de aceea ce s-a pornit acum trebuie continuat până la izolarea totala a Occidentului de Rusia! Fara comerț, fără turism, fără ambasade dacă se poate! Spre exemplu in România, cât timp există postacii anti-NATO, anti-UE, ar trebui să considerăm că suntem atacați de Rusia! Cat timp există un partid finanțat de Rusia, ar trebui să considerăm ca suntem atacați! Si nu avem nici o relație cu cu ei! La fel trebuie să procedeze si finlandezii!

    • I-a găsit teama de rusi? Vor sa între în NATO? Pana acum ii interesa mai mult sa crească reni, iar de NATO aveau scârbă. Acum deodată hop… Le-a băgat nebunul morcovul în fund.

  2. Or să vrea cât mai mulți să adere. Deșteaptă treabă au făcut rușii. N-am crezut niciodată că dau afară de deșteptăciune, dar nu-i credeam chiar atât de proști.