G4Media.ro

Fifa a anunțat un parteneriat cu compania petrolieră de stat din Arabia…

Sursa foto: Dreamstime

Fifa a anunțat un parteneriat cu compania petrolieră de stat din Arabia Saudită, Aramco/ Aceasta va sponsoriza Cupa Mondială din 2026

Fifa a anunțat un parteneriat cu compania petrolieră de stat din Arabia Saudită, Aramco, cel mai mare producător de petrol din lume, scrie BBC. Acordul este în vigoare până în 2027, oferind Aramco drepturi de sponsorizare pentru Cupa Mondială masculină din 2026 și pentru Cupa Mondială feminină din anul următor.

Compania are deja contracte de sponsorizare în cadrul Formulei 1 și este partener al Consiliului Internațional de Cricket.

„Aramco are un palmares solid de susținere a evenimentelor de clasă mondială, dar și un accent pe dezvoltarea inițiativelor sportive de bază”, a declarat președintele Fifa, Gianni Infantino.

Parteneriatul înseamnă că regatul din Golf continuă să își sporească influența asupra sportului la nivel mondial.

Arabia Saudită a fost acuzată de critici că investește în sport și folosește evenimente de profil înalt pentru a-și îmbunătăți reputația internațională – un proces care a fost etichetat drept „sportswashing”.

Un raport publicat în noiembrie 2023 a constatat că au existat 312 contracte de sponsorizare din partea Arabiei Saudite în 21 de sporturi.

Este singurul ofertant pentru Cupa Mondială la fotbal din 2034, lansându-și oficial campania în martie, după ce Australia s-a retras din cursă în octombrie. Fifa va anunța gazdele turneului în cursul acestui an.

Contractul de sponsorizare cu Aramco – cel mai mare producător de petrol din lume – ridică și mai multe semne de întrebare cu privire la impactul pe care FIFA îl are asupra climei. Cupa Mondială din 2030 a atras critici din partea grupurilor de protecție a mediului, deoarece se va desfășura în șase țări de pe trei continente diferite, însă Fifa a declarat că va „lua toate măsurile necesare pentru a reduce impactul asupra mediului”.

În iunie 2023, un organism de reglementare elvețian a declarat că Fifa a făcut afirmații false cu privire la impactul redus asupra mediului al Cupei Mondiale din 2022, care s-a desfășurat în Qatar.

În urma veștii despre acordul Fifa de joi, grupul de campanie Fossil Free Football a declarat: „Saudi Aramco și statul saudit sunt hotărâți să mențină lumea dependentă de combustibilii fosili.

„Acum au cea mai mare platformă din lume pentru a-și vinde produsele poluante și pentru a încerca să își curețe imaginea”.

Fifa „ar trebui să rupă legăturile sale cu marii poluatori”, adăugând: „Fanii și jucătorii merită mai mult”.

Grupul de reflecție independent Carbon Tracker afirmă că Aramco este „cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume”.

Dar Aramco spune că are „una dintre cele mai mici amprente de carbon din industrie”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. aia-i ma, ARAMCO, cei mai mari poluatori, cei mai mari corupti, care-si cautau clienti pentru produsele petroliere la COP 28 in Dubai, un summit pentru limitarea incalzirii climatice … good talk!

  2. În sfârșit șiau dat mâna mafioții.