G4Media.ro

Fetele de la Silvicultură care mânuiesc drujba, cepuiesc buștenii și doboară copaci…

Sursa foto: Captură video

Fetele de la Silvicultură care mânuiesc drujba, cepuiesc buștenii și doboară copaci / 6 fete de la Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc vor reprezenta România la un concurs internațional

Știu să mânuiască drujba, să cepuiască sau să fasoneze un buștean. Sunt activități care fac parte din programul zilnic al câtorva eleve de la Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, adolescente care din toamna anului trecut se pregătesc pentru participarea la un concurs european destinat tinerilor silvicultori, care va reuni elevi din 24 de țări, relatează Monitorul de Botoșani.

Iulia Moisa, Ioana Scheuleac, Ana Cirstinaru, Petronela Lesenciuc și Diana Boca, din clasele a IX-a și a XI-a, alcătuiesc echipa de fete cu care colegiul câmpulungean se va prezenta în competiția internațională.

Le așteaptă peste 20 de probe (Mânuirea motoferăstrăului constând in cinci subprobe: schimbarea lanțului, tăierea de precizie a buștenilor, tăierea combinată a buștenilor, doborârea unui arbore/ catarg, cepuirea bușteanului și Traseul forestier constând în 16 subprobe de perspicacitate, abilități și cunoștințe silvice: calcularea  vârstei arborelui, înălțimea arborelui pe picior (m), numărul de arbori la hectar, panta terenului, diametrul, volumul mediu al unui arbore, mărimea unei suprafeţe delimitate, recunoașterea unor specii de arbori, acordarea primului ajutor etc.).

”Începutul a fost un pic mai greu până s-au obișnuit cu motofierăstraiele, până au dobândit anumite cunoștințe, până au asimilat regulile pentru securitatea și sănătatea în muncă. Ele au mai lucrat cu drujba, fiecare acasă, dar după ureche, însă acum totul trebuie făcut într-un mod sigur și organizat. Încercăm să ne pregătim cât mai bine, zilnic și suntem pe drumul cel bun.

De regulă, echipele de fete participă la acest concurs după al doilea an de pregătire, însă noi avem la dispoziție doar câteva luni. Sunt trei eleve de clasa a IX-a și două din clasa a XI-a”, a explicat prof. Cristian Barbu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează