G4Media.ro

Festivalul de Film de la Berlin se transformă într-un cinema de vară,…

Festivalul de Film de la Berlin se transformă într-un cinema de vară, în aer liber, în centrul istoric al orașului

La patru luni distanță după segmentul desfăşurat într-un spaţiu închis şi virtual în care „Ursul de Aur” a fost atribuit satirei regizate de Radu Jude (având ca temă un video sexual devenit viral), cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin se transformă de miercuri într-un „cinema de vară”  în aer liber.

O terasă cu fotolii în aer liber în monumentala Insulă a Muzeelor din centrul istoric al Berlinului este spaţiul ales pentru deschidere, decernarea amânată a premiilor şi principalele proiecţii din cadrul festivalului de film.

Publicul va putea vedea din nou pe marele ecran filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” („Bad Luck Banging or Loony Porn”), câştigătorul anul acesta al Ursului de Aur.

Era unicul dintre cele 15 filme din selecţia oficială care reflecta „noua normalitate” a pandemiei de COVID-19 – folosirea măştilor sanitare în viaţa cotidiană – şi care se axa asupra unei alte racile prezente: dubla morală, pornind de la judecata sumară a unei profesoare, văzută în timp ce face sex cu soţul ei într-un video domestic, care devine viral pe reţelele de socializare.

Berlinala îşi recuperează astfel propria identitate ca festival al filmului deschis publicului, după segmentul restrâns rezervat sectorului criticii care s-a desfăşurat în martie. Accesul la filme a fost atunci „via screening”, fără covor roşu, sau conferinţe de presă cu regizorii şi actorii.

De miercuri şi timp de 12 zile se vor proiecta 126 de filme în diferite secţiuni, în 16 spaţii distribuite în centrul oraşului şi în cartiere. Unele dintre ele erau încă dinainte de pandemie cinematografe de vară, precum Freiluftkino din cartierul multietnic Kreuzberg; altele au fost instalate pe terase, sau într-un vechi crematoriu reconvertit într-un complex multifuncţional.

Cei doi codirectori ai Berlinalei, Mariette Rissenbeek şi Carlo Chatrian, vor primi invitaţii. Filmul ales pentru inaugurare este „The Mauritanian”, de Kevin Macdonald, avându-i ca protagonişti pe Jodie Foster şi Benedict Cumberbacht, şi care va fi proiectat la secţiunea Panorama Special, în afara concursului.

Acest thriller politic, despre torturile practicate la închisoarea străină de orice convenţii care este Guantanamo, a fost ales pentru a deschide noua secţiune. Nici Jodie Foster, nici restul echipei nu vor fi prezenţi fizic la Berlin, ci prin intermediul unui mesaj video înregistrat.

„Cinemaul de vară” este un pas înainte în măsurile de relaxare, însă Berlinul rămâne dependent de multe restricţii. Prezenţa publicului este în continuare redusă, iar participanţii trebuie să prezinte un test antigen negativ efectuat în aceeaşi zi, sau dovada vaccinării cu schemă completă.

Decernarea premiilor va avea loc duminică. Alături de Ursul de Aur câştigat de regizorul român, va fi înmânat Marele Premiu al Juriului realizatorului japonez Ryusuke Hamaguchi, pentru „Wheel of Fortune and Fantasy”, precum şi Ursul de Argint pentru cea mai bună contribuţie artistică filmului „Una película de policías”, de Alonso Ruizpalacios.

Va primi Ursul de Argint şi actriţa Maren Eggert, pentru „I’m your Man’, de Maria Schrader, alături de premiul juriului pentru documentarul „Herr Bachmann und seine Klasse”, despre un profesor veteran din provincie care oferă cursuri elevilor migranţi.

Berlinul a început să redeschidă de luna trecută restaurantele şi centrele comerciale neesenţiale, precum şi centrele de agrement, sălile de sport, muzeele şi alte centre culturale. Din noiembrie anul trecut a fost paralizată întreaga viaţă publică.

Vârful incidenţei epidemiologice a fost înregistrat la 22 decembrie – cu 197,6 de cazuri la 100.000 de locuitori în decurs de şapte zile. O relaxare precaută a început în aprilie, când s-a înregistrat prima scădere a curbei contagierilor.

Incidenţa este acum în capitală de 22,6 de cazuri, peste media naţională. Cafenelele şi berăriile au fost redeschise, la fel şi piscinele publice, dar cu programare prealabilă. Deja nu mai este cerut un test antigen negativ la ocuparea unui loc pe terasă – cum se întâmpla în urmă cu o săptămână – ci doar pentru a avea acces în spaţiile interioare.

Totul invită la ocuparea spaţiilor publice: soarele străluceşte, temperatura urcă ziua până la 28 de grade, iar nopţile sunt mai scurte. Singura care rămâne restricţionată este viaţa de noapte, cu cluburile încă închise, considerate de unii esenţiale pentru viaţa capitalei, şi a căror redeschidere rămâne în suspensie, relatază Agerpres, citând EFE.

Sursa Foto: visatorprinlume.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Pregatiti timbrele … Calitate nemteasca.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.