G4Media.ro

Festivalul cafelei în Timișoara / Cafeaua de specialitate, tot mai răspândită în…

Sursa foto: Pexels

Festivalul cafelei în Timișoara / Cafeaua de specialitate, tot mai răspândită în rândul consumatorilor / O pungă de 250 de grame e mai scumpă decât o pungă de un kilogram din magazine

Consumatorii de cafea acceptă un preț mai ridicat pentru o cafea de mai bună calitate, ce poate avea note fructate sau ciocolatii, după preferințe, informează Agenția de presă Rador.

Recent, la Timișoara a fost organizat, în premieră, un festival al cafelei. Cu acea ocazie, consumatorii au putut testa diverse arome de cafea și au putut cumpăra cafeaua lor preferată pentru a o prepara acasă.

Potrivit lui Bogdan Damian, un specialist în arta preparării cafelei, una dintre principalele caracteristici ale cafelei de specialitate este cunoașterea trasabilității. Mai exact, consumatorul știe ferma din care provine cafeaua, dar și locul în care boabele au fost prăjite.

“În primul rând, cafeaua trebuie să te reprezinte pe tine, să-ți placă în momentul care o bei, indiferent de unde o bei sau de moment. De preferat ar fi să-ți bei cafeaua într-un loc și să alegi cafeaua și în funcție de calitatea oamenilor unde se prepară acea cafea, să vezi să fie oameni care să poată da informații. Dacă pui o întrebare iar din partea cealaltă parte să ridică din umeri, cred că ar fi momentul să începi să experimentezi și alte locuri. Pentru că un om care lucrează cu niște sortimente de cafea ar trebui să-ți dea un minim de informații legat de fermă, proveniența cafelei, țară de origine, metoda de procesare a cafelei, spune Bogdan Damian.

În România, cafeaua de specialitate a câștigat tot mai mult teren. Unii au descoperit-o din întâmplare și au devenit tot mai pasionați.

O tânără din București, ajunsă la Timișoara să participe la un eveniment dedicat cafelei, a declarat că a învățat să bea cafea de specialitate de la fratele său.

“El a intrat cumva în toată industria asta și inițial venea acasă de la muncă și îmi povestea ce înseamnă o cafea cu note fructate, ce înseamnă cafea cu note ciocolatii și așa mai departe. Inițial mi se părea că vorbește doar foarte mult și mă plictisea, dar apoi am început să prin gustul și mi-a plăcut foarte mult când am învățat eu să îmi prepar acasă cafeaua de specialitate cu ustensilele necesare. În momentul în care eu am putut să aplic ceea ce el povestea și mi se părea plictisitor, mi-am dat seama că de fapt e mult mai interesant decât părea”, spune tânăra.

Consumatorii de cafea lungă cu lapte, spre exemplu, trebuie să știe că prețurile cafelei de specialitate nu sunt deloc mici.

“Este mult mai scumpă, pentru că ai toată trasabilitatea asta pe care o știi cu exactitate. Prețul cafelei în sine este mai ridicat, pentru că se folosesc mai multe echipamente, este atent selecționată, fermierii au mult mai multă grijă cum o cultivă, este selectată și culeasă manual, nu cu utilaje. Ca și preț de achiziție al clientului de la noi, s-ar putea ca unele pungi de 250 de grame să fie mai scumpe decât o pungă de un kilogram din magazine”, spune Bogdan Damian.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si rosiile de 3,5 lei cu care face mega image competitie celor de la tara arata ca niste rosii. Dar dupa ce le gusti iti dai seama ca posibil sa fie mai mult inrudite cu corcuduse…