G4Media.ro

Fermierii vasluieni estimează pierderi de 50% din producție, din cauza secetei, în…

Sursa foto: Pexels / Sergio Souza

Fermierii vasluieni estimează pierderi de 50% din producție, din cauza secetei, în 2022

Fermierii din județul Vaslui sunt extrem de îngrijorați în ceea ce privește dezvoltarea culturilor agricole din cauza lipsei apel din sol, anunță estnews.ro.

Viorel Humă, fermier în zona Ștefan cel Mare, susține că situația din agricultură este critică atât la cultura de grâu, cât și la rapiță, din cauza secetei din toamna anului trecut.

„Plantele nu au răsărit uniform. Cele care au avut umiditate aproape sunt dezvoltate normal, iar cele pe care le-a prins gerul au cam înghețat. Să vedem ce dă Domnul cu ploile, dacă va fi o primăvară-vară tot la fel fără ploi. Pentru irigații nu sunt posibilități, totul este la mila Domnului! Anul trecut a plouat prin noiembrie, atunci vegetația a plecat. Cultura dacă nu are umiditate nu te poți aștepta la producții bune, nu poți să îți acoperi nici cheltuielile”, a spus Viorel Humă.

Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi precipitații, pe fondul vântului de primăvară și rezervele actuale de apă din sol vor dispărea.

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a spus că rezerva de apă din sol este mică, dar nu trebuie să intrăm în panică. Dacă în următoarea perioadă nu vor fi precipitații, atunci procesele de creștere și dezvoltare a plantelor vor avea de suferit.

„Producătorii locali au experiență și își asigură hibrizi rezistenți la secetă. Vor fi întoarse culturi la rapiță, deoarece condițiile de semănat au fost dificile. Plantele au răsărit neuniform și 2.000 de hectare semănate cu rapiță au fost întoarse în mai multe zone ale județului”, a explicat Gigel Crudu.

La finalul anului trecut, dintr-o suprafață totală semănată cu grâu de 65.957 hectare, plantele au răsărit numai pe 16.688 hectare (25% din suprafața semănată).

sursa foto: Pexels/ Sergio Souza

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Da’ 50 fix.
    Oricum, frumoasa poza.